• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Mutkattomat viinit joulupöytään

Mutkattomat viinit joulupöytään

Mikko Takala & Mika Remes
27.11.2017

Kinkku, laatikot, rosolli, graavilohi, mätiä, maustesilliä ja -silakkaa. Siinä suomalaisen perinteisen joulupöydän ikoniset herkut. Myös hyvä viini kuuluu monen jouluun, mutta perinteisiin jouluruokiin sujuvasti natsaavien viinien löytäminen ei ole aivan yksinkertaista. Viinin kun pitäisi sopeutua rasvaisiin, etikkaisiin, suolaisiin, hapokkaisiin ja makeisiin makuihin.

Jyväskyläläisen ravintola Pöllöwaarin sommelier ja Kauppalehdessä viikon viinin esittelevä Ulla Häkkinen tekee tänä vuonna asiat hieman helpommaksi. Häkkinen etsi Alkon valikoimista neljä perinteiseen joulupöytään mutkattomasti istuvaa viiniä.

– Luonnollisesti viinin maku on jokaiselle henkilökohtaista, mutta muutama perusasia on hyvä pitää mielessä, kun jouluun viiniä valitsee, sanoo Häkkinen.

Jos ruoka on hapokasta, sen kaveriksi kannattaa etsiä hapokasta viiniä. Kalaruokien kanssa valkoinen Riesling-rypäle on Häkkiselle hyvä moniottelija. Aromiltaan pehmeä kinkku taas on varsin joustava viinin suhteen. Sen kaveriksi sopii sekä puolikuiva ja täyteläinen valkoviini että keskitäyteläinen ja kevyesti tanniininen punainen viini. Punaisissa elegantti Pinot Noir on Häkkisen joulun suosikkirypäle.

– Jos joulupöydässä on makuja maailmalta, viini kannattaa valita sieltä suunnasta, mistä ruokakin on kotoisin. Shampanja ja laadukas kuiva kuohuviini sopii oikeastaan kaikkeen, opastaa Häkkinen.

Jos joulupukilta jotain saa toivoa, Häkkinen löytäisi mieluiten kuusen alta magnum-kokoisen pullon saksalaista Moselin alueen Spätläse Rieslingiä, Markus Molitoria vuosikertaa 2007.

– Se on niin hyvää, että turha kuvitella pikkupullon riittävän yli joulun pitkien pyhien, Häkkinen veistää.

joulun-viinit-2.jpg 

Punaiset

Regina Viarum Mencia 2016, Espanja, 15,89€

”Espanjan Galiciasta tuleva Mencia-rypäleestä tehty viini antaa tilaa monelle maulle, mutta erityisen hyvin se luontuu kinkun ja juuresten kaveriksi. Vaatimattoman työjuhdan maineessa ollut Mencia-rypäle on espanjalainen alkuperäislajike, jonka potentiaalin viinintekijät ovat nyt löytäneet. Viinissä on hyvää marjaista raikkautta.”


Villa Wolf Christmas Pinot Noir 2015, Saksa, 12,49€

”Metsämarjainen ja hivenen puolukkainen Pinot Noir -rypäleestä tehty tasapainoinen ja kevyt viini tulee Pfalzista. Tanniinisuutta on kevyesti. Lyhyt tammitynnyrikypsytys antaa hieman mausteisuutta. Yleensä en osta viinejä, joissa on jouluetiketti, mutta tämä tekee poikkeuksen. Etiketin joulukuusi on soma mutta sisältökin tarjoaa rahoille vastinetta.”


Valkoiset

Schuster Roter Veltliner von Löss 2016, Itävalta, 14,45€

Wienin lähellä Wagrausta tuleva viini on hedelmäinen, hieman persikkainen, keskitäyteläinen ja hapokkuudeltaan raikas viini. Wagrau tunnetaan hyvistä punaisista Pinot Noir -viineistä, mutta siellä viljellään lössimaassa myös Roter Vetlineriä, joka ei kuitenkaan ole sukua suositulle Grüner Veltiliner -rypäleelle. Schuster on parhaimmillaan graavisiian, mädin ja muiden puhtaasti kalaisien makujen kanssa.”


Most Wanted Rieling 2016, Saksa, 12,95€

Viinitalo Off Piste Wines valmistuttaa viinejä ympäri maailmaa. Linjana on tarjota viinejä ilman pönötystä. Siksi etiketitkin ovat graafisesti selkeitä ja helposti tunnistettavia. Talon uusi raikaan hapokas Riesling sisältää 10 grammaa jäännössokeria mikä tekee siitä puolikuivan. Maku on runsas, hieman hunajainen, raikas ja mukana on myös Rieslingeille tyypillistä sitrusta. Tämä natsaa hyvin myös aasialaisiin mausteisempiin makuihin. Viini löytyy Alkon tilausvalikoimista.”

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Tänä jouluna erityisesti energian korkea hinta on monen mielessä, kun suunnitellaan jouluherkkujen valmistamista. Syytä panikointiin ei kuitenkaan ole. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkönkulutus ole suurta.

Joulukinkun uudet vaatteet

Joulukinkun uudet vaatteet

Super-rapeakuorinen crackling pork on kuumaa kamaa isossa maailmassa. Suomessa ollaan aina hieman pelätty kamaraa possun päällä, vaikka oikein tehtynä juuri kamara on kutkuttavan koukuttava lisä mehevälle possulle. Reilu parikiloinen HK...

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste