Mutkattomat viinit joulupöytään

Kinkku, laatikot, rosolli, graavilohi, mätiä, maustesilliä ja -silakkaa. Siinä suomalaisen perinteisen joulupöydän ikoniset herkut. Myös hyvä viini kuuluu monen jouluun, mutta perinteisiin jouluruokiin sujuvasti natsaavien viinien löytäminen ei ole aivan yksinkertaista. Viinin kun pitäisi sopeutua rasvaisiin, etikkaisiin, suolaisiin, hapokkaisiin ja makeisiin makuihin.

Jyväskyläläisen ravintola Pöllöwaarin sommelier ja Kauppalehdessä viikon viinin esittelevä Ulla Häkkinen tekee tänä vuonna asiat hieman helpommaksi. Häkkinen etsi Alkon valikoimista neljä perinteiseen joulupöytään mutkattomasti istuvaa viiniä.

– Luonnollisesti viinin maku on jokaiselle henkilökohtaista, mutta muutama perusasia on hyvä pitää mielessä, kun jouluun viiniä valitsee, sanoo Häkkinen.

Jos ruoka on hapokasta, sen kaveriksi kannattaa etsiä hapokasta viiniä. Kalaruokien kanssa valkoinen Riesling-rypäle on Häkkiselle hyvä moniottelija. Aromiltaan pehmeä kinkku taas on varsin joustava viinin suhteen. Sen kaveriksi sopii sekä puolikuiva ja täyteläinen valkoviini että keskitäyteläinen ja kevyesti tanniininen punainen viini. Punaisissa elegantti Pinot Noir on Häkkisen joulun suosikkirypäle.

– Jos joulupöydässä on makuja maailmalta, viini kannattaa valita sieltä suunnasta, mistä ruokakin on kotoisin. Shampanja ja laadukas kuiva kuohuviini sopii oikeastaan kaikkeen, opastaa Häkkinen.

Jos joulupukilta jotain saa toivoa, Häkkinen löytäisi mieluiten kuusen alta magnum-kokoisen pullon saksalaista Moselin alueen Spätläse Rieslingiä, Markus Molitoria vuosikertaa 2007.

– Se on niin hyvää, että turha kuvitella pikkupullon riittävän yli joulun pitkien pyhien, Häkkinen veistää.

joulun-viinit-2.jpg 

Punaiset

Regina Viarum Mencia 2016, Espanja, 15,89€

”Espanjan Galiciasta tuleva Mencia-rypäleestä tehty viini antaa tilaa monelle maulle, mutta erityisen hyvin se luontuu kinkun ja juuresten kaveriksi. Vaatimattoman työjuhdan maineessa ollut Mencia-rypäle on espanjalainen alkuperäislajike, jonka potentiaalin viinintekijät ovat nyt löytäneet. Viinissä on hyvää marjaista raikkautta.”


Villa Wolf Christmas Pinot Noir 2015, Saksa, 12,49€

”Metsämarjainen ja hivenen puolukkainen Pinot Noir -rypäleestä tehty tasapainoinen ja kevyt viini tulee Pfalzista. Tanniinisuutta on kevyesti. Lyhyt tammitynnyrikypsytys antaa hieman mausteisuutta. Yleensä en osta viinejä, joissa on jouluetiketti, mutta tämä tekee poikkeuksen. Etiketin joulukuusi on soma mutta sisältökin tarjoaa rahoille vastinetta.”


Valkoiset

Schuster Roter Veltliner von Löss 2016, Itävalta, 14,45€

Wienin lähellä Wagrausta tuleva viini on hedelmäinen, hieman persikkainen, keskitäyteläinen ja hapokkuudeltaan raikas viini. Wagrau tunnetaan hyvistä punaisista Pinot Noir -viineistä, mutta siellä viljellään lössimaassa myös Roter Vetlineriä, joka ei kuitenkaan ole sukua suositulle Grüner Veltiliner -rypäleelle. Schuster on parhaimmillaan graavisiian, mädin ja muiden puhtaasti kalaisien makujen kanssa.”


Most Wanted Rieling 2016, Saksa, 12,95€

Viinitalo Off Piste Wines valmistuttaa viinejä ympäri maailmaa. Linjana on tarjota viinejä ilman pönötystä. Siksi etiketitkin ovat graafisesti selkeitä ja helposti tunnistettavia. Talon uusi raikaan hapokas Riesling sisältää 10 grammaa jäännössokeria mikä tekee siitä puolikuivan. Maku on runsas, hieman hunajainen, raikas ja mukana on myös Rieslingeille tyypillistä sitrusta. Tämä natsaa hyvin myös aasialaisiin mausteisempiin makuihin. Viini löytyy Alkon tilausvalikoimista.”


Reseptit