Sinappia kinkulle

Kahta en vaihda. Se toinen on sinappi ja toinen on joulukinkku. Mutta millainen sinappi kinkulle? Sinappien maailmassa riittää vaihtoehtoja. Testasimme kuusi eri sinappia ympäri Eurooppaa.

1. Turun Sinappi

Turun Sinapin asema suomalaisten suosikkisinappina on kuin kiveen hakattu. Valmistuksen karkaaminen välillä Puolaan nostatti pienen kansanliikkeen. Vuonna 2014 valmistus palasi taas sinapin ystävien riemuksi Suomeen. Turun Sinapin vihreätuubinen Mieto on joka kodin perussinappi, jonka lempeä, hieman makea maku on omiaan makkaralle ja kinkulle. Se ei peitä kinkun makua, mutta antaa sille hyvän sinappisen ulottuvuuden. Syystä klassikko.

2. Stockmann Gourmet Konjakkisinappi

Stockmann teetättää Suomessa omalle brändilleen ”herrain herkkua”, konjakilla maustettua sinappia. Sinapissa on vahva perusmakeus ja sinappijauhon tuntu. Konjakin maku jää mielikuvien tasolle, mutta perussinapista maku selvästi eroaa. Netti vilisee konjakkisinappiohjeita kotikokeille. Kotisinapissa pääsee konjakin tason ainakin säätämään mieleisen reiluksi.

3. Stokes Classic English Mustard

Sinappi mainitaan brittikirjallisuudessa ensimmäisen kerran vuonna 1390, joten perinteitä sillä brittikeittiössä riittää. Sinappi kuuluu yleensä kylmien leikkeiden kaveriksi ja hot dogin väliin. Stokesin klassinen brittisinappi on rakenteeltaan jäykkää. Valkoviinietikka iskee tiukasti pintaan ja sinappisuus on vahvaa. Sitruuna antaa ripauksen kirpeyttä makuun. Sokeri on tiukasti taka-alalla. Suomalaiseen sinappimakuun tottuneelle brittiklassikossa on totuttelemista, kinkkukin saa tehdä parhaansa noustakseen alta esiin.

4. Maille Dijon Original

Dijon kaupunki Burgundissa on antanut nimensä ranskalaisten kansallissinapille. Dijon nousi sinapistaan kuuluisuuteen jo keskiajalla. Nykyään ”Moutarde de Dijon” on nimisuojattu AOC-merkinnällä. Vuonna 1747 perustettu Maille on kuuluisin valmistaja. Maillen Dijonin rakenne on silkinhieno, maku samalla kermainen ja vahvan sinappinen. Makeus kätkeytyy taustalle. Ruoanlaitossa monivivahteinen Dijon on verraton maustaja. Vahva sinappisuus ei peitä kinkun makua vaan asettuu sujuvasti rinnalle.

5. Maille Moutarde à Ancienne

Ranskalaisessa maalaissinapissa eli Moutarde à Anciennessa sinapinsiemenet jätetään kokonaisiksi. Se muuttaa makua ja suutuntumaa merkittävästi. Etikkaisuus nousee sinappia enemmän esiin. Ranskassa Moutarde à Ancienne kuuluu oleellisesti yhteen leikkeiden ja pikkelöityjen kasvisten kanssa. Sitä käytetään myös ahkerasti ruoanlaitossa maustamassa. Jos kinkulle haluaa ”toisenlaista” sinappia, tässä ratkaisu. Saattaa jopa koukuttaa alkutotuttelun jälkeen.

6. Johnny’s Senap Mango & Habanero

Sinappia voi tuunata mausteilla mihin suuntaan tahansa. Ruotsalainen Johnny’s leikittelee sinapilla maustamalle sen hedelmäisellä mangolla ja suuta kuumottavalla habanero-chilillä. Johnny’s aloitti pienenä kotisinappipajana Söderhamnissa vuonna 1987 ja on kasvanut omaperäisillä tuotteillaan Ruotsissa suosioon. Mango-habanero-sinappi on talon kokeellisinta antia. Molemmat on saatu kiitettävästi maistumaan peruspehmeässä, makeassa sinapissa. Idea ei ole niin pöhkö, miltä alussa tuntuu. Kinkun kaverina sinappi varmasti jakaa mielipiteitä. Varför inte, kysyisi varmaan Johnny itse.


Reseptit