• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Sinappia kinkulle

Sinappia kinkulle

30.11.2017

Kahta en vaihda. Se toinen on sinappi ja toinen on joulukinkku. Mutta millainen sinappi kinkulle? Sinappien maailmassa riittää vaihtoehtoja. Testasimme kuusi eri sinappia ympäri Eurooppaa.

1. Turun Sinappi

Turun Sinapin asema suomalaisten suosikkisinappina on kuin kiveen hakattu. Valmistuksen karkaaminen välillä Puolaan nostatti pienen kansanliikkeen. Vuonna 2014 valmistus palasi taas sinapin ystävien riemuksi Suomeen. Turun Sinapin vihreätuubinen Mieto on joka kodin perussinappi, jonka lempeä, hieman makea maku on omiaan makkaralle ja kinkulle. Se ei peitä kinkun makua, mutta antaa sille hyvän sinappisen ulottuvuuden. Syystä klassikko.

2. Stockmann Gourmet Konjakkisinappi

Stockmann teetättää Suomessa omalle brändilleen ”herrain herkkua”, konjakilla maustettua sinappia. Sinapissa on vahva perusmakeus ja sinappijauhon tuntu. Konjakin maku jää mielikuvien tasolle, mutta perussinapista maku selvästi eroaa. Netti vilisee konjakkisinappiohjeita kotikokeille. Kotisinapissa pääsee konjakin tason ainakin säätämään mieleisen reiluksi.

3. Stokes Classic English Mustard

Sinappi mainitaan brittikirjallisuudessa ensimmäisen kerran vuonna 1390, joten perinteitä sillä brittikeittiössä riittää. Sinappi kuuluu yleensä kylmien leikkeiden kaveriksi ja hot dogin väliin. Stokesin klassinen brittisinappi on rakenteeltaan jäykkää. Valkoviinietikka iskee tiukasti pintaan ja sinappisuus on vahvaa. Sitruuna antaa ripauksen kirpeyttä makuun. Sokeri on tiukasti taka-alalla. Suomalaiseen sinappimakuun tottuneelle brittiklassikossa on totuttelemista, kinkkukin saa tehdä parhaansa noustakseen alta esiin.

4. Maille Dijon Original

Dijon kaupunki Burgundissa on antanut nimensä ranskalaisten kansallissinapille. Dijon nousi sinapistaan kuuluisuuteen jo keskiajalla. Nykyään ”Moutarde de Dijon” on nimisuojattu AOC-merkinnällä. Vuonna 1747 perustettu Maille on kuuluisin valmistaja. Maillen Dijonin rakenne on silkinhieno, maku samalla kermainen ja vahvan sinappinen. Makeus kätkeytyy taustalle. Ruoanlaitossa monivivahteinen Dijon on verraton maustaja. Vahva sinappisuus ei peitä kinkun makua vaan asettuu sujuvasti rinnalle.

5. Maille Moutarde à Ancienne

Ranskalaisessa maalaissinapissa eli Moutarde à Anciennessa sinapinsiemenet jätetään kokonaisiksi. Se muuttaa makua ja suutuntumaa merkittävästi. Etikkaisuus nousee sinappia enemmän esiin. Ranskassa Moutarde à Ancienne kuuluu oleellisesti yhteen leikkeiden ja pikkelöityjen kasvisten kanssa. Sitä käytetään myös ahkerasti ruoanlaitossa maustamassa. Jos kinkulle haluaa ”toisenlaista” sinappia, tässä ratkaisu. Saattaa jopa koukuttaa alkutotuttelun jälkeen.

6. Johnny’s Senap Mango & Habanero

Sinappia voi tuunata mausteilla mihin suuntaan tahansa. Ruotsalainen Johnny’s leikittelee sinapilla maustamalle sen hedelmäisellä mangolla ja suuta kuumottavalla habanero-chilillä. Johnny’s aloitti pienenä kotisinappipajana Söderhamnissa vuonna 1987 ja on kasvanut omaperäisillä tuotteillaan Ruotsissa suosioon. Mango-habanero-sinappi on talon kokeellisinta antia. Molemmat on saatu kiitettävästi maistumaan peruspehmeässä, makeassa sinapissa. Idea ei ole niin pöhkö, miltä alussa tuntuu. Kinkun kaverina sinappi varmasti jakaa mielipiteitä. Varför inte, kysyisi varmaan Johnny itse.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Korkea sähkön hinta ja kinkun paistaminen – onko syytä paniikkiin?

Tänä jouluna erityisesti energian korkea hinta on monen mielessä, kun suunnitellaan jouluherkkujen valmistamista. Syytä panikointiin ei kuitenkaan ole. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkönkulutus ole suurta.

Joulukinkun uudet vaatteet

Joulukinkun uudet vaatteet

Super-rapeakuorinen crackling pork on kuumaa kamaa isossa maailmassa. Suomessa ollaan aina hieman pelätty kamaraa possun päällä, vaikka oikein tehtynä juuri kamara on kutkuttavan koukuttava lisä mehevälle possulle. Reilu parikiloinen HK...

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste