• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Testissä grillikesän uutuustuotteet

Testissä grillikesän uutuustuotteet

Mikko Takala & Mika Remes
30.6.2017

Sääolosuhteet eivät alkukesän aikana ole varsinaisesti hellineet helteistä haaveilevia suomalaisia ja näin ollen takapihojen grilliarsenaali on vielä pidetty visusti pressujen alla. Säitä uhmaten vetäydyin kuitenkin maaseuturesidenssiini HK:n uusien grillituotteiden kera (ja sain samalla erinomaisen tekosyyn olla osallistumasta ikäviin mökkikautta edeltäviin siivoustoimenpiteisiin).

Viljaporsaan Smoky Pluma

Ensimmäiseksi tekoon meni lievästi savua sisäänsä vetänyttä plumaa. Espanjalaisten keksimä leikkuu tarkoittaa samalla kielellä sulkaa. Pluma, porsaan ”sulka” on fileeselästä leikattu ohut palaa, herkullisen rasvaista, mutta ei liiaksi ja siksi erityisen hyvää ja NOPEAA grillattavaa: kymmenen minuuttia grillissä, pakettiin muutamaksi minuutiksi ja sitten siivuiksi. Pluman ja minkä tahansa muun grillatun porsaanlihan paras kaveri lautasella on aina kunnon vinegretillä kruunattu vihreä salaatti, mutta varsin mainiosti toimivat myös purjolla ja yrttivoilla kruunatut linssit.

Pinkkiä vai ei? Suomalainen porsaanliha on maailman puhtainta. Se on vastaansanomaton fakta. Kunnon pihvin tapaan verta tihkuvana en possua kuitenkaan suuhuni pistäisi, mutta pieni punerrus tai pinkki pilkahdus ei ole ainakaan tähän mennessä tappanut (enkä nyt ala tässä yhteydessä kertoa, millaisia terveyshaittoja japanilainen kanasashimi sai allekirjoittaneessa aikaan). Eli: plumaa ei välttämättä tarvitse tärvellä grillissä kengänpohjaa koostumukseltaan muistuttavaksi korpuksi.

Spare ribs

Raaka-aine numero kaksi oli muutaman vuoden takainen uutuus viljaporsaan kylkiluurivi, jenkkinimeltään spare ribs. Ribsit ovat oman kesäkeittiöni erikoisherkku, ja se kaikkein käytetyin ohje perustuu e-r-i-t-t-ä-i-n hitaalle uunikypsennykselle ja siirapin kaltaiseksi liisteriksi keiteltävälle soosille, jota läiskitään lihan pintaan rennoin rantein säästelemättä ennen grillausta, grillauksen aikana ja tarvittaessa grillauksen jälkeenkin. Tämä ruoka on vahvasti nk. synkkää jynkytystä, liharuokien Black Sabbath. Alla olevalla ohjeella ribsejä kokkailtiin muistaakseni kolmosella nähdyssä tv-sarjassa, jossa kokkikaverini Jouni Törmänen valmisti ruokaa Etelä-Savossa ja kotikaupungissaan Nizzassa. Olin ohjelmassa mukana toimittajana, mikä tarkoitti käytännössä sitä, että kuorin ja pilkoin kaksi viikkoa vihanneksia, jotka kokki yleensä palautti keittiöön kiljunnan ja kiroilun kera. Oli väärin leikattu. Joka tapauksessa tähtikokki oli tuohon aikaan ”melkein” vegaani. Ribsejä kaikki asianosaiset söivät kuvausten jälkeen suurella mielihyvällä. Kaikki paitsi tuotteet grillannut monsieur Törmänen. Oma punkkani sijaitsi kuvausten aikaan keittiön välittömässä läheisyydessä ja yöllä heräsin sieltä kantautuvaan kolinaan. Murtovarkaita? Rottia? Ei, ainoastaan suupielet rasvasta kiiltelevä ”melkein vegaani” edessään kasa puoliksi syötyjä ribsejä.

Smoky Brisket

Toinen tämän kesän uutuus, jota pääsin testaamaan oli savuisa porsaan brisket. Savustusinnostus iski vahvasti allekirjoittaneeseen Texasin Lockhartin BBQ-kylään suuntautuneen pyhiinvaellusretken jälkeen. ”Eihän tällaistä lihaa ole olemassa!” Näin muistan miettineeni, kun ensimmäisen kerran puraisin parikymmentä tuntia savussa muhinutta naudanrintaa erittäin runsaan makurasvan (makurasva vaan kuulostaa paljon paremmalta määreeltä kuin pelkkä rasva) kera. Oli pakko hankkia kaiken maailman savustuskaappia, digitaalista ja ihan manuaalista, plus sun muuta asiaan kuuluvaa härpäkettä, nippeliä ja nappelia. Savustaminen jatkuu varmasti edelleen, mutta aikaa ottavana operaationa alkuinnostuksen laannuttua yhä harvemmin. Tuli myös todettua, että ne on ihan eri ihmiset, jotka osaa ja viitsii sen häränrinnan kunnolla amerikkalaiseen bbq-tyyliin kypsentää. Suomessa kovin alan osaaja on Timo Tissari, 30 vuotta Yhdysvalloissa musiikki- ja ravintolabisneksessä vaikuttanut herrasmies. Timo isännöi Savon sydänmailla Jäppilän Kievaria yhdessä tyttärensä Pitkähkön esipuheen tarkoituksena oli siis pohjustaa, että häränrinnan kypsentämisen jätän suosiolla sen paremmin hallitseville osaajille, ja keskityn itse nopeampiin paloihin, jollaiseksi voi varmasti lukea HK:n tervasavussa kylpeneen possun brisketin, suomeksi rintapalan, joka on valmistettuna kuin tavallista mehukkaampaa sisäfileetä.

Pelkkä grillaus/kypsennys riittää ja vienohko savu on mukana jo kätevästi kättelyssä. Savuhifisteille moinen valmissavu on saattaa olla kauhistus, mutta kun pöytään kaipaa vaivattomampaa purtaavaa, tässä on ratkaisu. Leikkuu on varsin ohut, joten pala kypsyy herkullisen meheväksi kymmenen minuutin grillailulla.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Kuumaakin kuumempi piknik-kesä

Esivalmistelu on puoli ruokaa piknikkiä suunnitellessa. Pienellä vaivannäöllä ennakkoon säästyy itse piknikillä ollessa suuremmalta stressaamiselta ja voi keskittyä olennaiseen – eli syömiseen. Suurimman osan tarjottavista, jotka vaativat jonkinasteista valmistamista, pystyy...

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesä on juhlien aikaa. Eriskummallisen maailmantilanteen vuoksi juhlien kokoa luultavasti rajoitetaan aiempaa pienempään joukkoon, mikä puolestaan mahdollistaa juhlaeväiden tekemisen monipuolisemmin. Nyt voidaan hyvillä mielin unohtaa ne 90-luvulle jämähtäneet iänikuiset voileipäkakut...

Kaikki grillaamisesta

Näin grillaat täydellisen pihvin ja teet mehevän burgerin

Onnistuminen on helppoa kunhan muistaa muutamia perusasioita. Katso vinkit täydelliseen pihviin ja mehevään burgeriin ja inspriroidu kokkiemme kehittämistä herkullisista resepteistä.

Lue lisää

Vartaiden lyhyt oppimäärä

Katso vinkit herkullisiin vartaisiin.

Lue lisää

Ensin uuniin tai kattilaan vai suoraan grilliin?

Kokonaiset lihat vaativat pitkää ja epäsuoraa grillaamista, mutta lopputulos on odottamisen arvoinen.

Lue lisää

Voiko pekonilla maustaa? Entä keitetäänkö uudet potut suolatussa vedessä? Mitä kastiketta grilliruoalle?

Katso vinkit ja reseptit herkullisiin lisukkeisiin ja kastikkeisiin ja vie grilliruoka uudelle tasolle.

Lue lisää

Grillausvinkit onnistuneeseen lopputulokseen

Jotta onnistuisit varmasti, kokosimme avuksesi joukon vinkkejä grillauksen perusasioista.

Lue lisää

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste