Vuoden 2017 kovimmat ruokatrendit, osa 2 - Kattaus lihakaupassa

Jotkut ovat nähneet sen vastaiskuna kasvisruokabuumille, jotkut vastuullisen lihansyönnin esiinmarssina. Niin tai näin, yhä useampi lihakauppa ympäri maailmaa pistää kaupassaan myös pöydän koreaksi.

Idea on yksinkertainen: myydään tiskistä ensiluokkaista lihaa, leikkeitä, makkaroita, valmiita liharuokia ja tarjotaan myös mahdollisuus nauttia niistä paikan päällä. Kaikki voittavat. Asiakas saa laadukasta ruokaa ja mahdollisuuden makukokeiluihin asiantuntijoiden johdattamana, kauppias pääsee maistattamaan osaamistaan ja tarjoilun kautta paremman katteen työlleen ja tuotteilleen. Yleensä tunnelmakin on kaupan nurkassa maiskutellessa ainutlaatuinen.

Lihansyöjien supervallassa USA:ssa lihakaupparavintolat ovat levittäytyneet jo ympäri maan. Ruokalehti Bon Appétit nostaa jalustalle austinilaisen Salt&Timen, joka epätexasilaisesti ei tarjoaa jyhkeitä pihvejä maukkaassa soosissa, vaan elegantteja sesongeissa eläviä annoksia lihapullapastasta paistettuun kanannahkaan sekä omista leikkeleistä teurastajan burgeriin. Seatlelainen ’from nose to tail’ -lihakauppa Rainshadow Meat syöttää tuotteitaan myös paikan päällä, mutta tarjoaa myös ostettavaksi lihaisat herkkulaatikot niihin sopivine juomineen. San Franciscossa Olivier’s Butchery lisää vielä yhden ulottuvuuden: syödyistä ruoista lähtee mukaan reseptit. Nettisivuilla on myös erittäin kattava ja informatiivinen kokkausopas kymmenille eri lihaleikkeille.

Osataan Euroopan puolellakin. Prahan ravintoloiden kultasormi, Ambiente Goupia johtava Tomas Karpisek, on paketoinut lihakauppa Nase Masosta Prahan kuumimman liharavintolan. Lihakauppa on pieni, mutta valikoima parasta: alkuperäisrotukarja cestrin leikkeitä ja prestice-rodun possua kaikissa muodoissaan maan parhailta lihantuottajilta. Päivän menyyssä niistä loihditaan tartaria, burgeria, makkaraa, mureketta, pihviä ja grillileipiä. Ruoka syödään askeettisesti pystypöydistä lippa silmillä mutta se ei menoa haittaa. Päinvastoin, semiomituinen ruokailukokemus on positiivisesti ikimuistoinen.

Suomessa herkuttelun lihatiskillä asiointiin onnistuu ainakin Hietalahden Hallissa Roslundin Lihakaupan tiskillä ja Kalasatamassa Teurastamon Portissa, jossa Roslundin lihakaupan tarjontaa täydentää lihaisten herkkujen bistro.