Vuoden 2017 kovimmat ruokatrendit, osa 3 - Tacot tulevat taas

Taco-buumi iskee taas! Helpot ja herkulliset meksikolaiset tacot ovat taas nostamassa suosiotaan ympäri maailmaa. Selkeimmin lähes jo legendaarisen katuruoan suosion nousu on nähtävissä USA:ssa, mutta suosio on selvästi uudelleen nousussa myös Euroopassa.

3kuumaa1-2017-tacot-torchystacosaustin1.jpgDonald Trump aloitti virkakautensa tammikuussa rymistellen kuin norsu lasikaupassa. Päätös rakentaa muuri USA:n ja Meksikon välille sai tunteet kuumenemaan rajan molemmin puolin. Kävi muurin kanssa miten tahansa, lautasella Trump on jo hävinnyt mittelön Meksikoa vastaan. Meksikolaiset tacot maistuvat aina vaan paremmin jenkeille ja tacoista on povattu mediassa – muun muassa The New Yorkerissa – tämän vuoden kuumaa juttua.

Jenkkilän parhaan tacokaupungin tittelille on mon­ta ottajaa, mutta pahasti ei harhaan mene, jos kultaisen manttelin ojentaa Teksasin Austinille. Kaupungin liki kaksituhatta liikkuvaa katukeittiötä kattavat tacojen maailman perusteellisesti. Oma lukunsa Austinissa ovat aamiaistacot, joissa yhdistävänä tekijänä on maissilätty ja kananmuna paistettuna tai kokkelina. Muuten aamiaistacon sisuksissa vain taivas on rajana.

Taco-buumin nimeen vannoo myös BBC:n Good Food –ja The Telegraph. Tacoja ei voi Briteissäkään pitää ”vuoden tulokkaana”, taco-ketjut kun ovat jyllänneet jo vuosikymmeniä. Lontoossa tacot tekevät kuumaksi jutuksi pyrkimys autenttisiin meksikolaisen katuruoan makuihin. Lontoon uudet taco-ravintolat Breddos Tacos, Corazón (Poland Street) ja Barrafinosta tuttujen Hartin veljesten El Pastór ovat saaneet ruokakriitikot liikkeelle kynä teroitettuna. Uuden aallon taqueriat käyttävät paljon yrttejä, tuoreita kasviksia ja laatulihaa à la iberico-possu, mikä näkyy laskussa. Tacoillallinen maksaa liki sen minkä muukin gourmetruoka.

Espanjan keittiön Michelangelo ja Einstein, Ferran Adrià haistoi yhdessä veljensä Albertin kanssa tacojen tuoksun jo pari vuotta sitten avaamalla Barcelonaan hulvattomasti sisustetun Nino Viejon. Keittiössä tacoja väännetään fine dining tekniikoilla, minkä myös maistaa. Näennäisen yksinkertainen katuruoka kätkee salaisuuksia, joita syöjä voi vain arvuutella.

Helsingissä jylläsivät 1990-luvulla texmex-ravintolat. Niiden tarjonta oli kuitenkin perin kaukana aidosta meksikolaisesta ruoasta. 2010-luvulla Helsingissä on puhuttu jo pienimuotoisesta taco-buumista, kun El Rey, Cholo, Chalupa, Lucha Loco ja Patrona ilmestyivät kantakaupunkiin oikeaoppisine meksikolais-tacoineen. Sittemmin Chalupan ostanut Kotipizza on alkanut levittää tacojen ilosanomaa kautta Suomen.


Reseptit