Vuoden parhaat keittokirjat
Kulunut vuosi oli kaltaiselleni kotona keittämistä harrastavalle keittokirjafriikille turhauttava: kirjoja julkaistiin varmasti ennätysmäärä, mutta harva teos jaksoi innostaa satunnaista selausta pidemmälle. Enimmät tänä vuonna hankkimani keittokirjat ovat jo päätyneet divarien hyllyille pölyttymään. Tuntuu siltä, että keittokirjan alkuperäinen funktio - oppeja, ideaa ja osviittaa keittiöön - on aikaa sitten kadonnut. Enimmät julkaisut esittelevät milloin mitäkin ihmedieettiä tai ovat julkkiskeittokirjoja, joissa erinäiset laulajat/juontajat/näyttelijätähdet tai muuten vaan telkkarista tutut tyypit esittelevät raudanlujaa keittiöosaamistaan muiden tekemin annoksin. Ei kiitos! Synkähkön intron jälkeen iloisempaa asiaa. Oli uutuuksissa tänä vuonna kelvollisiakin tekeleitä, muutama suorastaan loistava. Tässä kolmen kärki – vaikkapa kuuluisaan pukinkonttiin.
KOREALAISTA SARJAKUVIN
Robin Ha: Cook Korean – A Comic Book with Recipes (Ten Speed Press)
Ranskalaiskokki Alain Passard teki historiaa vuosituhannen vaihteessa kokkaamalla kolmen tähden pariisilaisravintolassaan L’Arpagessa pelkillä kasviksilla. Muutama vuosi sitten ilmestynyt keittokirja In the Kitchen with Alain Passard - Inside the World (and Mind) of a Master Chef näytti sarjakuvan keinoin, kuinka L’Arpegen fine dining -annokset syntyvät. Vähän teennäinen ja itsensä turhan vakavasti ottava teos oli kiinnostava johdatus huippukokin pään sisään, mutta keittokirjana siitä ei juuri iloa irronnut.
Amerikassa asusteleva Robin Ha ei ole Michelin-tähdillä kruunattu mestarikokki, vaan ihan tavallinen korealaissyntyinen tallaaja, joka kuvittajan duuninsa ohessa bloggailee entisen kotimaansa ruuasta. Robinin sarjakuvamuotoon piirtämä keittokirja onnistuu olemaan yksi parhaista, ellei paras, viime aikoina ilmestyneistä korealaiseen koti- ja katuruokaan perehdyttävistä kirjoista.
Perusteellinen ja runsaalla huumorilla ladattu kirja esittelee likimain kaiken, mitä tarvitsee tietää hallitakseen korealaisen keittämisen perusteet: ensin laitetaan ruokakaappi järjestykseen hankkimalla perusmausteet ja raaka-aineet (melkein kaikkea saa nykyään Suomestakin aasialaisista marketeista), ja sitten sukelletaan ruuanlaiton pariin harvinaisen selkeästi työvaiheittain etenevin reseptein, jotka myös toimivat ja maistuvat autenttisilta. Kirja löytyy Amazonista, suosittelen lämpimästi!
VEGAANIPUNKKARIEN MEKSIKOLAISTA
Shannon Martinez & Mo Wyse: Smith & Daughters – A Cookbook That happens to be vegan (Hardie Grant Books)
Pääsin vähän aikaa sitten käymään Australiassa ja ällistyin paikallisen ruokakulttuurin monipuolisuudesta ja rautaisesta tasosta. Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista oli Melbournessa toimiva Smith & Daughters -ravintola. Meksikolaista ja espanjalaista makumaailmaa myötäilevän ravintolan läpeensä tatuoidut omistajat Martinez & Wyse tarjoavat nokkelaa ja isosti maistuvaa kasvisruokaa, jota mutustellessa ei edes huomaa kaipaavansa lihaa. Kotimaiset kirjakustantamot ovat pukanneet tänä vuonna markkinoille järjettömän määrän kasviksiin keskittyviä mielikuvituksettomia keittokirjoja, joiden taso ei ole häikäissyt. Smith & Daughtersin kirjassa sitä vaaraa ei ole. Mausteiden kanssa ei säästellä, eikä kirja edes saarnaa kasvissyönnin moraalisesta ylivertaisuudesta.
KANANMUNASTA ON MONEKSI
Sanna Mansikkamäki: Muna (Readme.fi)
Vuoden 2017 kovin keittokirja, johon huomaan palaavani jatkuvasti, on Iltasanomien ruokatoimittajana tunnetun Sanna Mansikkamäen perusteellinen, innostava ja pahuksen komea tietopakkaus kananmunista. Kananmunaa aamiaisella, brunssilla, pääruuissa, leivissä, jälkkäreissä... kaikki klassiset munaruuat munakkaista marenkeihin ovat mukana, mutta yllätyksiäkin on luvassa. Itse tykästyin älyttömästi ricotta-juustolla ja paistetulla karitsanjauhelihalla komistettuun kohokkaaseen, jota olen väsännyt kavereiden ja perheen kiusaksi jo useamman kerran. Ja sitten se nerokas pikamajoneesiohje! Jo se riittää syyksi kirja hankkia.
Pikamajoneesin ohjeella ei voi epäonnistua, jos pitää raaka-aineiden määrät tismalleen sellaisina kuin ohjeessa lukee: Riko korkean astian pohjalle 1 kananmuna. Valuta päälle 2 dl rypsiöljyä. Mausta 1 tl suolaa ja 1 rkl valkoviinietikkaa. Aseta sauvasekoitin astian pohjaan niin, että keltuainen jää sauvasekoittimen terän alle. Käynnistä sekoitin ja pidä se käynnissä, kunnes öljy on sekoittunut munaan. Jos öljy ei meinaa sekoittua, nosta sekoitinta vähitellen ylöspäin astiassa niin, että kaikki öljy valuu alas ja sekoittuu majoneesin joukkoon. Säilyy peitettynä jääkaapissa 3-4 päivää.