• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • 10 kysymystä / Eric Räty

10 kysymystä / Eric Räty

5.11.2018

Mäntsälästä maailmalle ponnistanut hongkongilaisen ravintola Arborin pääkeittiömestari Eric Räty vastaa kymmeneen kysymykseen. 

Kuka?
Eric Räty, hongkongilaisen ravintola Arborin pääkeittiömestari.

Mitä?
Mäntsälästä maailmalle ponnistanut Eric Räty opiskeli kokiksi ravintolakoulu Perhossa. Valmistumisen jälkeen vuonna 2008 Räty sai paikan Hans Välimäen Chez Dominiquesta. Vuosina 2011-2013 Räty kokkasi Saksassa kolmen Michelin-tähden Aquassa ja eteni vain 23-vuotiaana jälkiruokavastaavaksi. Vuonna 2014 Räty palasi Chez Dominiqueen, mutta ravintola lopetti pian toimintansa. Seuraavana vuonna Räty lähti maailmalle koettamaan onneaan ja päätyi Hongkongiin Upper Housen loistohotelliin vastaamaan ravintolatoiminnoista. Vuonna 2018 Räty tarttui seuraavaan haasteeseen vetämään uutta ranskalais-japanilaista fine dining -ravintola Arboria. ”Upper House oli opettavainen kokemus mutta se maailma tuli nähdyksi. Nyt voin toteuttaa hyvissä puitteissa omaa juttuani. Tässä yhdistyvät hyvällä tavalla paineet ja mahdollisuudet menestyä kivikovilla markkinoilla”, sanoo Räty.

Häh?
Huhtikuussa Hongkongissa avattu Arbor on jo noussut ravintolapiirien puheenaiheeksi. Syksyllä Arbor valittiin mukaan lifestyle-lehti Hong Kong Tatlerin äänestykseen, jossa valitaan vuoden 2018 paras uusi ravintola. Ehdokkaiksi valittiin vain 10 ravintolaa. Arborin ohella tittelistä kamppailevat muun muassa Björn Frantzénin Flying Elg ja Alain Ducassen At Morpheus.

1. Metsä vai metropoli?
Ehdottomasti metropoli, sillä metropolissa on energiaa ja samanlaista säpinää kuin keittiössä. Hongkong on metsän, vuorien ja viidakon ympäröimänä, joten 15 minuutissa urbaanista sykkeestä pääsee rauhoittumaan rannalle tai vaeltelemaan vuorille villiapinoiden kanssa.

2. Ruisleipä vai salmiakki?
Salmiakki on suosikkini, jota pitää päästä välillä maistelemaan. Paikalliselle salmiakki tuo mieleen vain kiinalaisen lääketieteen keitokset, joten salmiakki on kokille riskivalinta ottaa mukaan annoksiin. Välillä sitä tulee kuitenkin maltilla käytettyä.

3. Hong Kong vai Pariisi?
Minulle tärkeämpi on tietenkin nykyinen kotikaupunkini Hongkong. Täällä on myös pala Pariisia, esimerkiksi superkokki Pierre Gagnairen ravintola. Myös Pierre Herme’n mahtavat macaron-leivonnaiset sun muut ikoniset ranskalaisherkut ovat helposti saatavilla. Joël Robuchonilta saa hyvät leivät ja croissantit aamupalaksi, joten parhaat palat Ranskaa on täälläkin saatavilla.

4. Alkuruoka vai jälkiruoka?
Jälkiruoka on minulle tosi tärkeää, sillä se viimeistelee aterian. Jälkiruoan pitää yllättää ja jättää raikkaan maun nautitusta menukokonaisuudesta.

5. Katuruoka vai fine dining?
Fine dining opettaa kokin perusasioihin ja kunnioittamaan raaka-aineita. Fine dining- taustaiset kokit tekevät huippuhyvää katuruokaa. Katuruoasta kovasti innostuneet hipsterit ilman kovaa koulutusta yleensä vaan eivät pysty tekemään simppeleitä asioita huolella ja kunnioituksella, kuten fine dining -kokit.

6. Käärmekeitto vai haineväkeitto?
Käärmekeitto on vielä maistamatta, niin pitää valita haineväkeitto. Käärmekeittoa löytyy ihan kotilähiön kuppilastakin, joten ei sitä tiedä, milloin maistan. Haineväkeittoa ei tarvitse kokeilla uusiksi, kerta riitti.

7. Riisi vai nuudeli?
Riisi on nuudelia monipuolisempi raaka-aine. Oma suosikki on edomae-tyyliin valmistettu sushiriisi punaisen akazu-riisiviinin Erikan kera. Rituaali valmistukseen ja sen tuoksu on vain uskomaton.

8. Possu vai kana?
Kana voittaa possun. Yakitori, hainan chicken, ginseng chicken soup, Korean fried chicken, Sichuan spicy chicken..... Ne ovat kaikki kanasuosikkejani ja jokapäiväistä apetta. Vaimon valmistama Korean ginseng chicken soup on pelastanut monet kerrat pitkän päivän jälkeen.

9. Tee vai kahvi?
Kahvista on tullut minulle välttämättömyys, jopa riippuvuus. Kahvi auttaa pitämään mielen hereillä ja antaa lisävirtaa inspiraatiolle. Tykkään tosin käyttää teetä kahvia enemmän ruoanvalmistukseen, kuten jälkiruokiin.

10. Sake vai shampanja?
Sake on monipuolinen – ja sakea löytyy myös kuplivana! Minulla on paljon opittavaa sakesta. Käytän enemmän ja enemmän sakea annoksiin, samoin kuin saken valmistuksesta ylijäänyttä riisimäskiä, sake kasua.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää...

Nopealla makumatkalla

Nopealla makumatkalla

Arki ja arjen kiireet. Takuulla tuttu aihe useimmille. Rypsiporsas® Crispy Chinese ja Red Thai Curry nopeat fileesuikaleet tuovat helpotusta tähän piinaavaan ongelmaan.

Helppoa japanilaista

Helppoa japanilaista

Miehemme makumaailmalla-blogi pureutuu tällä kertaa ruokakirjallisuuteen. Arviossa on kaksi huomion arvoista opusta.

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste