Helppoa japanilaista

Miehemme makumaailmalla-blogi pureutuu tällä kertaa ruokakirjallisuuteen. Arviossa on kaksi huomionarvoista opusta.

Liian monet kotikokit vieroksuvat japanilaista murkinaa, vaikka enimmäkseen homma on supersimppeliä ja melkein kaikki härpäkkeet helposti saatavilla. Kalan paloittelu tismalleen sopivan kokoisiksi identtisiksi paloiksi ja riisin keittäminen täydelliseen kypsyyteen on toki stressaavaa, ja sen oppii vain tekemällä, eikä mistään kirjoista. Silti useimmat japanilaisen keittiön kestosuosikit ovat yhtä simppeleitä kuin meidän lihapullat tai makaronilaatikot. Asiallisia yleisesityksiä japanilaisesta koti- ja katuruuasta ilmestyy tiheään tahtiin. Tässä kaksi parasta:

Maori Murotan Tokyo Cult Recipes kelailee japanilaista keittiötä kokin lapsuusmuistojen kautta. Missiona on hälventää myyttejä japanilaisen keittiön vaikeudesta, ja enimmäkseen Murota siinä onnistuukin. Reseptejä on reilut sata, ja ne ovat todellakin sitä tutuinta perusstuffia susheista misokeittoihin havainnollisesti ja helppotajuisesti ohjeistettuna. Kirja on jaettu ateriatyypeittäin: aamiaisruuat, eväät, baariruuat, lounaat ja makeat. Kuvituksena fiiliskuvaa tokiolaisista kapakoista ja ruokatoreista.

Samoilla ”simple is good” -linjoilla aihetta lähestyy Britannian Masterchef -kokkikisan vuonna 2011 voittanut Tim Anderson Japan Easy -kirjassaan. Useita vuosia Japanissa asunut Anderson hallitsee japanilaisen arkiruuan, ja kirjoittajana kaveri on huomattavasti viihdyttävämpi tapaus kuin vähän tosikkomainen Murota.
Tosin Andersonkin todistelee Murotaa peesaillen rautalangasta vääntäen ja kyllästymiseen saakka, kuinka yksinkertaista autenttiselta maistuvan japanilaisen ruuan tekeminen voi olla. Molemmat kirjat toimivat hienosti lukijoille, joille japanilainen keittiö ei ole ennestään tuttu juttu.

Tim Anderson: Japan Easy (Hardie Grant Books 2017)
Maori Murota: Tokyo Cult Recipes (Murdoch Book 2015)


Reseptit