Hong Kongin possua ja tuoremakkaraa

Rypsiporsas® -lihan maailman valloitus alkoi vauhdikkaasti Hong Kongista yhtenä sanansaattajanaan FINDS -ravintolan keittiöjumala Jaakko Sorsa. Miehemme makumaailmalla -blogin Mikko Takala muistelee nyt parin vuoden takaista Hong Kongin reissuaan. Tästä herkistyneenä mies kokkasi klassista kiinalaista ruokaa ja vauhtiin päästyään keittiössä valmistui myös pari Maakarit® -raakamakkara reseptiä. Hopheijjaa.

Omassa pihagrillissä ja savustuskaapissa suosituin tuote on ollut jo vuosikausia possun niska eli kassler. Reippaasti rasvainen pala antaa paljon anteeksi, eikä ole moksiskaan, vaikka kypsentäminen menisi ns. pitkäksi muiden kesäiseen illanviettoon liittyvien aktiviteettien vuoksi.
Olin pari vuotta sitten toimittamassa Hongkongin ja Kiinan markkinoille suunnattua possukeittokirjaa, ja siinä hommassa tulivat tutuksi Rypsiporsas®-lihaa tuottavat tilat täällä Suomessa ja loppukäyttäjät Hongkongin päässä.


Kiinassa possuedusmiehenä ja suomalaisen laatulihan puolestapuhujana toimi FINDS-ravintolan keittiömestari Jaakko Sorsa. Äijä oli ja on edelleen erittäin arvostettu tekijä täkäläisissä kokkipiireissä, ja Jaakon valistustyön ansiosta monet hongkongilaiset ravintolat innostuivat suomalaisesta rypsiporsaasta. Jos joskus sille seudulle heilahdatte, kannattaa maistaa ensin paikallista possua. Sen jälkeen arvostaa rypsiporsasta tyystin toisella tavalla. Rypsiporsasta kokeilleista kiinalaisista ainoastaan Jaakon anoppi ei ollut vakuuttunut. Ei kuulemma tuoksunut ammoniakille niin kuin aito kiinalainen... Hongkongin muisteloista inspiroituneena väsäsin luultavasti kiinalaisen keittiön tunnetuinta possuruokaa (siis sen hapanimelän possun jälkeen tunnetuinta) eli char siew -possua. Kuten aina tällaisten klassikoiden kanssa, yhtä oikeaa ohjetta/tapaa/metodia valmistaa ei ole olemassakaan, ja maustaminen vaihtelee kokin mukaan. Tosin viismaustetta pitää olla aina mukana.

Char siew -possuun voi toki käyttää myös possunkylkeä, mutta kaikkein vaivattominta on kassler. Sotke marinadi, täräytä lihan kanssa kulhoon/pussiin ja marinoi mahdollisimman kauan niin, että maut syvenevät. Sitten pari tuntia uunia ja se on siinä. Parempaa kiinalaista possuruokaa ei ole - ainakaan vielä – keksitty.


Tuoremakkaroiden valikoima on laajentunut taas mukavasti. HK:n uudet Luigi ja Peter toimivat hienosti sellaisenaan grillattuna, mutta myös erilaisten pastakastikkeiden ja patojen aineksina. Kokeilkaa HK:n sivuilta löytyviä reseptejä: sitruunaista pastaa tai saksalaishenkistä linssipataa, jos ette usko.