• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Vartissa valmista
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Kolme kuumaa, osa 1: Ruotsi - ruokalehtien luvattu maa

Kolme kuumaa, osa 1: Ruotsi - ruokalehtien luvattu maa

29.1.2018

Synnyttääkö ruotsalaisten tiedonnälkä ruokaan ja ravintoloihin markkinat laadukkaille ruokalehdille vai päinvastoin? Siinä tuhannen kruunun kysymys, johon kellään ei taida olla lopullista vastusta. Fakta kuitenkin on, että Ruotsissa ruokalehtien suosio on suurta. Eikä tähän joukkoon lasketa edes kokkauslehtien runsasta sortimenttiä. Kurkataan siis naapurin lehtihyllyn herkullisimpiin aviiseihin.

Gourmet on ”Ruotsin nälkäisin ruokalehti”, ainakin lehden oman mainossloganin mukaan. Vuonna 1980 aloittanut ruoka- ja juomatrendeihin pureutuva aikakausilehti on levikiltään suurin ja yhä ajassa terävästi kiinni. Gourmet ilmestyy kymmenen kertaa vuodessa keskimäärin 130-sivuisen lukupakettina. Aiheet kattavat kaiken mahdollisen läheltä ja kaukaa. Esimerkiksi kevätnumero 3/2017 esittelee reseptien kera Göteborgista Tukholmaan kotiutuneen kokkikomeetta Frida Rongin, kalifornialaisen legendaarisen lähiruokavallankumouksen aloittaneen Alice Watersin ja hänen ravintolansa Chez Panissen, Nashvillen ravintola-skenen ja Kalifornian kiinnostavimmat viinintuottajat. Graafiselta ilmeeltään hieman sekava Gourmet käyttää huippukuvaajia, joten ruokakuvat ovat todella syötäviä. Myös nettisivuihin on panostettu.

Gourmetin ketteräksi haastajaksi ilmaantui hälsinborgilaisvoimin 2000-luvun alussa Mat och Vänner. Pienillä resursseilla syntyi kiinnostavaa luettavaa ruoka- ja juomamaailman kuumimmista asioista, erityisesti Ruotsista. Vuonna 2016 kustantajatalo Mediavänner ajautui konkurssiin. Nyt lehteä julkaisee Bergkvist Publishing, malmölainen ruokaan erikoistunut viestintätoimisto, joka häärää monipuolisesti ruokarintamalla kouluruokailusta ruotsalaisiin elintarvikejätteihin. Ensimmäinen ”uusi” numero ilmestyi keväällä 2017.

Fool on sisäpiirin matka ruokamaailman kovimpaan ytimeen. Kulttimainetta nauttiva ja maailman parhaaksi alan aviisiksikin ylistetty lehti ilmestyy harvakseltaan ja pelkästään englanniksi. Vuodesta 2011 lähtien on tuutattu ulos vasta kuusi numeroa. Fool on malmölaisen AD:n Lotta ja valokuvaaja Per-Anders Jörgensenin luomus, jossa kunnianhimoinen taidevalokuvaus, graafinen suunnittelu ja tiukka ruokajournalismi yhdistyvät. Foolin sivuilla poraudutaan kovimpien nimien sielunmaisemaan à la Michel Bra ja René Redzepi. Muutamia numeroita on yhä kaupan Foolin nettikaupassa.

”Pohjoismaiden Michelin” eli White Guide julkaisee neljästi vuodessa paperilehteä White Paper. Lehti on tarkoitettu syventämään ruokaopasta ja kertomaan monipuolisesti ruokamaailman ihmisistä ja ilmiöistä. Fokus lehden jutuissa on Ruotsissa mutta muuallekin päin maailmaa hyvän ruoan perässä matkustetaan.

R.I.P.-osastoa edustaa vaihtoehtoinen Hunger. Vuonna 2013 ensimmäisen kerran ilmestynyt Hunger keskittyi kokkien, ravintoloiden ja reseptien sijaan syömisen ja juomisen ilmiöihin, kuten trendeihin, raaka-aineisiin, ruoan alkuperään ja tuotantoon. Lukijat haastettiin heti ensimmäisen numeron kannella kaadetusta viilisianruhosta. Haaste taisi olla lopulta liian kova. Lehden julkaiseminen lopetettiin vuonna 2016. Tyylikäs taitto ja 6000 tilaajaa eivät lopulta tuoneet riittävästi äyrejä kassaan.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Testissä lihaliemet  – Kuutio vai fondi?

Testissä lihaliemet – Kuutio vai fondi?

Lihaliemi ruoassa on kuin sokkeli talossa: huomaamaton mutta keskeinen. Hyvä lihaliemi tekee hommansa vähäeleisesti turhia huutelematta ja syventää ruoan maun. Huono lihaliemi toimii päinvastoin. Pistimme kovaan makutestiin markettien kuutiot ja...

Lihaisia leipiä uuteen vuoteen

Lihaisia leipiä uuteen vuoteen

Uuden vuoden vastaanottajaiset ovat ainakin omassa taloudessa vuoden retein juhla, joten eväänkin tulee olla poikkeuksellisen maistuvaa.

Ventuno – Italiaa talon tapaan

Ventuno – Italiaa talon tapaan

BW-Restaurantsin ravintolaperhe laajeni lokakuussa Helsingin Punavuoreen modernisti italialaisella Ventunolla. ”Julkkiskokki” on hieman epämääräinen termi, mutta istuu Tomi Björckiin. Sen verran usein raamikkaan ja poikamaisen charmikkaan Björckin olemus on ollut esillä...

Lue viimeisimpiä artikkeleita

HK Todella nopeat mureat lastut

HK Todella nopeat mureat lastut

Katso kokkiemme reseptivinkit HK Todella nopeat ja mureat lastuille ja vie arkiruoka uudelle tasolle! Ohuet possu- ja naudanlastut kypsyvät airfryerissa kuudessa minuutissa – pannulla vielä nopeammin!

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Vartissa valmis – arjen ruokailua ilman stressiä

Kun kiire painaa päälle ja arki pyörittää tiukassa aikataulussa, ruoanlaitto saattaa helposti jäädä jalkoihin. Onneksi nopeus ja herkullisuus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita – etenkin, kun otat avuksi valmiit ja...

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Valmista vauhdilla, terveellisesti

Yhä useamman toivelistalla on ”vartissa valmis” arkiruoka eikä harmittaisi, vaikka ruoka olisi pöydässä tätäkin nopeammin. HK:n Todella nopeat mureat lastut viljaporsaan ja naudanlihasta ovat vastaus tähän toiveeseen, sillä ne valmistuvat...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste