Kolme kuumaa, osa 2: ”Margarita kinkulla, kiitos”

Lihaisat drinkit villitsevät Euroopan baaripääkaupunki Lontoossa. Lihaa ei varsinaisesti drinkkeihin sotketa sekaan vaan drinkkeihin uutetaan lihaisia aromeja ja niitä suunnitellaan nautittavaksi passelin lihaisan pikkuannoksen kanssa.

Miksologi Rich Woodsiin ”Kobe Cocktail” on ollut näköalaravintola Sushisamban hitti. Woods uittaa japanilaista Kobe-pihvilihaa japaninlaisessa viskissä, jolloin lihan rasvan aromit siirtyvät viskiin. Drinkkiin lisätään suolattua karamellia ja vaahterasiirappia. Kylkeen tulee vielä lautasella siivu paistettua kobea.
Viktoriaaninen drinkkibaari Powder Keg pelastaa lontoolaisia karmeilta kankkusilta ”The Meaty Marylla”, joka vodkan, tomaattimehun ja mausteiden lisäksi saa lihaisaa lisäpotkua naudanpaistiliemestä. Espanjalaisravintola Caminon ässä on ”Margarita Rocks”, sherry-tequila-cocktail, joka nautitaan kinkkulautasen kanssa.

Rapakon vastarannalla USA:ssa lihaisat aromit inspiroivat myös baarimestareita. San Fransiscossa japanilaisen fine dining –ravintola Roka Akorin baarimestari Alex Riddlen liekitetty ”Blue Derby” on jakanut mielipiteitä puolesta ja vastaan. Cocktail syntyy liekittämällä wagyu-lihaa bourbonissa sekä liekittämällä limeä, vermouthia, bourbonia ja Triple-Seciä. Liekitetyt ainekset yhdistetään ja juodaan lämpimänä. New Yorkin The Tuc Roomissa puhetta on herättänyt baarimestari Adam Segerin kolmen lihan cocktail: Seger uuttaa armanjakkia, konjakkia ja bourbonia ankannahkaan, luuytimeen ja pekoniin. Lopputulos tunnetaan nimellä Heisenberg – pieni kumarrus Breaking Bad –sarjan nerokkaalle kemistille.

Osataan Suomessakin: suomalaisen ruoan vienninedistämisohjelma Food from Finland järjesti maaliskuussa 2017 Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa hotelli Lottessa keväällä Quality & Taste –seminaarin, missä naitettiin suomalaista porsaanlihaa, olutta ja muita sinivalkoisia alkoholijuomia yhteen ja tarjottiin korealaisille vieraille. Tapahtuman tarkoituksena oli edistää makuhermoja kiihottamalla sekä suomalaisen lihan että alkoholijuomien vientiä Koreaan.