• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Kolme parasta paistia

Kolme parasta paistia

9.5.2018

Loppukeväästä pääsiäisen jälkeen pakastealtaat pursuilevat rutkasti alennetuista lampaan- ja karitsanpaisteista, joiden alkuperämaa on mitä todennäköisimmin Made in New Zealand. Monsieur Hans Välimäki nimitteli mainittuja lihapaloja joskus takavuosina ehkä hieman väheksyen ”telaketjulampaiksi”, ja kyllähän se niin on, että priimaa saa vain harvoin puoli-ilmaiseksi. Nuukuuksissani olen ulkomaista lammasta ja karitsaa toki ostanut, kerran tai kaksi vuodessa, mutta tänä vuonna jätin määkijät väliin, ja kokeilin juhlapöydän keskipisteenä ihan muiden elukoiden paisteja.

1. NAUDAN PAAHTOPAISTI

Jestas sentään. En voi muuta sanoa. Tämä ohje yllätti. Positiivisesti. Jostain World Wide Webin syövereistä vuosia sitten kaivettu ja kymmenien muiden ohjeiden kanssa ”kokeilen ehkä joskus jos jaksan, eikä parempaa tekemistä löydy”-kansioon unohdettu resepti nousi heittämällä uudeksi suosikiksi, jota tiedän tekeväni vielä monta kertaa uudelleen.

Varovaisena konservatiivisena ruuanlaittajana olen kypsentänyt paahtopaistini aina perinteisesti hitaassa ja matalassa uunissa +60-asteiseksi mediumiksi, ja siivutellut paistin vetäyttämisen jälkeen. Tässä italialaisessa (tai ehkä ennemminkin yleiseurooppalaisessa) ohjeessa paisti hautuu julmetun mureaksi ja lohkeilevaksi, mutta myös mehukkaaksi kanaliemessä ja valkoviinissä. Paistin kannattaa antaa jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista ja käyttää mainittuun operaatioon riittävän terävää puukkoa. Muuten liha hajoaa käsiin. Eihän se makuun mitään vaikuta, mutta onhan se kauniimpaa ja sitä rataa.

Paahtopaistin seuraksi sopii hyvin parmesaanilla, salvialla ja voilla paranneltu pasta, mutta minä tekaisin paistille peruna-purjogratiinin, jota parempaa lohturuokaa on vaikea keksiä. Aikaa se ottaa, mutta lopputulos palkitsee.

2. FLANK STEAK: JALOPENO-HUNAJA FLÄNKKI

Flankki on lihana sisäfileen veroista luksusta, kunhan sen valmistaa ja leikkaa oikein. Tässä ohjeessa makua antavat meksikolaisen keittiön perusmausteet chili, korianteri ja lime. Ihan hetkessä herkku ei kuitenkaan nopeasta kypsennyksestä huolimatta synny, jos haluaa lihaan kunnolla makua. Huolellinen marinointi antaa lihalle luonnetta ja makua. Flank menee sellaisenaan raikkaan vihreän salaatin ja rapeakuorisen maalaisleivän kera.

3. KASSLER: KASSLER CHINOIS & ASIAN SLAW

Kassler eli possunniska on omassa kotitaloudessani käytetyimpiä paloja sen maun, mehevyyden ja helppotekoisuuden vuoksi. Savupaprikalla sävytettynä se on parasta palaa perinteiseen nyhtikseen, ja korealaisella gochujang-maustetahnalla saa myös aikaan upeaa jälkeä. Kaikkein paras kassler koskaan on kuitenkin oma mukaelmani Björckin Tomin kehittelemästä ohjeesta.

Kuvasimme joskus ruokajuttua Kauppalehteen jouluteemalla, ja kaikki sessioon osallistuneet kokit tekivät toinen toistaan hifistelevämpää safkaa, jota rehellisesti sanoen oli todella vaikea kuvitella kenenkään kotona valmistavan. Virkistävän poikkeuksen muodosti Tomin paikalle kärräämä kassler aasialaisin maustein. Nättiä, yksinkertaista ja jäätävän hyvää. Tomin kassleria oli maustettu jouluisesti myös kanelilla ja pientä hapokkuutta toi muistaakseni valkoviini. Lisukkeeksi oli tarjolla pannulla paistettua minipaksoita. Omassa versiossani ei kanelia ja valkkaria käytetä, mutta muuten ohje noudattelee uskollisesti alkuperäistä. Kasslerin rasvaisuutta tasapainottaa pirteän ärhäkkä aasialainen kaalisalaatti.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste