• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Kolme parasta paistia

Kolme parasta paistia

Mikko Takala & Mika Remes
9.5.2018

Loppukeväästä pääsiäisen jälkeen pakastealtaat pursuilevat rutkasti alennetuista lampaan- ja karitsanpaisteista, joiden alkuperämaa on mitä todennäköisimmin Made in New Zealand. Monsieur Hans Välimäki nimitteli mainittuja lihapaloja joskus takavuosina ehkä hieman väheksyen ”telaketjulampaiksi”, ja kyllähän se niin on, että priimaa saa vain harvoin puoli-ilmaiseksi. Nuukuuksissani olen ulkomaista lammasta ja karitsaa toki ostanut, kerran tai kaksi vuodessa, mutta tänä vuonna jätin määkijät väliin, ja kokeilin juhlapöydän keskipisteenä ihan muiden elukoiden paisteja.

1. NAUDAN PAAHTOPAISTI

Jestas sentään. En voi muuta sanoa. Tämä ohje yllätti. Positiivisesti. Jostain World Wide Webin syövereistä vuosia sitten kaivettu ja kymmenien muiden ohjeiden kanssa ”kokeilen ehkä joskus jos jaksan, eikä parempaa tekemistä löydy”-kansioon unohdettu resepti nousi heittämällä uudeksi suosikiksi, jota tiedän tekeväni vielä monta kertaa uudelleen.

Varovaisena konservatiivisena ruuanlaittajana olen kypsentänyt paahtopaistini aina perinteisesti hitaassa ja matalassa uunissa +60-asteiseksi mediumiksi, ja siivutellut paistin vetäyttämisen jälkeen. Tässä italialaisessa (tai ehkä ennemminkin yleiseurooppalaisessa) ohjeessa paisti hautuu julmetun mureaksi ja lohkeilevaksi, mutta myös mehukkaaksi kanaliemessä ja valkoviinissä. Paistin kannattaa antaa jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista ja käyttää mainittuun operaatioon riittävän terävää puukkoa. Muuten liha hajoaa käsiin. Eihän se makuun mitään vaikuta, mutta onhan se kauniimpaa ja sitä rataa.

Paahtopaistin seuraksi sopii hyvin parmesaanilla, salvialla ja voilla paranneltu pasta, mutta minä tekaisin paistille peruna-purjogratiinin, jota parempaa lohturuokaa on vaikea keksiä. Aikaa se ottaa, mutta lopputulos palkitsee.

2. FLANK STEAK: JALOPENO-HUNAJA FLÄNKKI

Flankki on lihana sisäfileen veroista luksusta, kunhan sen valmistaa ja leikkaa oikein. Tässä ohjeessa makua antavat meksikolaisen keittiön perusmausteet chili, korianteri ja lime. Ihan hetkessä herkku ei kuitenkaan nopeasta kypsennyksestä huolimatta synny, jos haluaa lihaan kunnolla makua. Huolellinen marinointi antaa lihalle luonnetta ja makua. Flank menee sellaisenaan raikkaan vihreän salaatin ja rapeakuorisen maalaisleivän kera.

3. KASSLER: KASSLER CHINOIS & ASIAN SLAW

Kassler eli possunniska on omassa kotitaloudessani käytetyimpiä paloja sen maun, mehevyyden ja helppotekoisuuden vuoksi. Savupaprikalla sävytettynä se on parasta palaa perinteiseen nyhtikseen, ja korealaisella gochujang-maustetahnalla saa myös aikaan upeaa jälkeä. Kaikkein paras kassler koskaan on kuitenkin oma mukaelmani Björckin Tomin kehittelemästä ohjeesta.

Kuvasimme joskus ruokajuttua Kauppalehteen jouluteemalla, ja kaikki sessioon osallistuneet kokit tekivät toinen toistaan hifistelevämpää safkaa, jota rehellisesti sanoen oli todella vaikea kuvitella kenenkään kotona valmistavan. Virkistävän poikkeuksen muodosti Tomin paikalle kärräämä kassler aasialaisin maustein. Nättiä, yksinkertaista ja jäätävän hyvää. Tomin kassleria oli maustettu jouluisesti myös kanelilla ja pientä hapokkuutta toi muistaakseni valkoviini. Lisukkeeksi oli tarjolla pannulla paistettua minipaksoita. Omassa versiossani ei kanelia ja valkkaria käytetä, mutta muuten ohje noudattelee uskollisesti alkuperäistä. Kasslerin rasvaisuutta tasapainottaa pirteän ärhäkkä aasialainen kaalisalaatti.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Pontta porsaanlihalle

Pontta porsaanlihalle

Pontta porsaanlihalle -kampanjan seremoniamestarit löytyvät kotimaisesta HK-ruokatalosta. Pohdittaessa syitä tämänhetkiseen mielikuvaan porsaanlihasta löytyy syitä monenlaisia. ”Jauheliha sekä broilerinsuikaleet ovat ottaneet ylivallan kotikeittiöiden arjen tuotevalikoimissa. Myös viikonlopun herkuttelussa porsasruokien asema on...

Lihaisat ruokavinkit pääsiäiseen

Lihaisat ruokavinkit pääsiäiseen

Pääsiäinen kuuluu ruokajuhlana ehdottomasti vuoden terävimpään kärkeen pitkään haudutettavine lihapatoineen ja paisteineen. Mutta missään tapauksessa ei tule unohtaa muitakaan, hiukan nopeammin valmistuvia herkkuja. Pääsiäisen aikaan pyhiä riittää, joten monenlaista herkkua...

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa myös klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä tietenkin laadukkaat liharuoat ja...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste