Kuuma ruokacity Sydney
Minne mennä syömään Sydneyssä, kuka on kaupungin ehdoton kokkijumala ja missä juoda cocktaileja tölkistä? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy vastaukset Miehemme makumaailmalla -blogista.
Kaupunki, jossa lämpömittari ei laske koskaan alle kymmenen celsiuksen, ei voi olla läpeensä paha paikka, tuumin tallatessani joulukuisena iltana Sydneyn keskustassa. Lämmin tuuli löyhöttelee lempeästi uhkaavasti harvenevaa hiuspehkoani.
Olen majoittunut Sydneyn bisneskeskustaan, joka monien muiden miljoonakaupunkien vastaavista poiketen vaikuttaa vireältä ja eläväiseltä myös virka-ajan jälkeen. On kiinnostavaa kauppaa, baaria ja ennen kaikkea vaikuttava repertuaari toinen toistaan houkuttelevimpia ravintoloita.
Hotellini, QT Sydney, ei välttämättä ole alueen luksustelevin, mutta varmasti hauskin. 1920-luvulla rakennetun talon vanhat art deco -piirteet on säilytetty ja tiloja höystää ympäri maailmaa antiikkikaupoista haalittu vintage-roina. Suurimman vaikutuksen tekee kuitenkin hotellin hissi. Yksinään matkustavalle se soittaa Elviksen Are You Lonesome Tonightia, kaksi matkustajaa saattaa kuulla James Taylorin You've Got A Friend -biisin, ja kun koppiin ahtautuu enemmän kuin neljä tyyppiä, sujahtaa hissi party-modelle ja täräyttää ilmoille Dee-liten Groove is in the Heartin. Kyseinen rallatus on omiaan piristämään jo hieman nuupahtanutta, jetlaakista kärsivää matkaajaa.
Aiemmin päivällä suoritettu täsmäisku Newtownin kaupunginosaan on vakuuttanut siitä, ettei täällä ainakaan nälkään näänny. Newtown, Sydneyn kaupunginosista boheemein, on edelleen vähän kyseenalaisten kaljakuppiloiden ja alakulttuuriheimojen keskittymä, mutta porvarillistuu ja kallistuu vääjäämättä.
Edulliset vuokrakustannukset ovat houkutelleet Newtowniin tukun tasokkaita ruokaravintoloita, ja kulmakunnan vinyylikaupat (täältä löytyvät Nick Cave ja AC/DC -bootlegit, joista et ole koskaan kuullutkaan) kierrettyäni istahdan drinkille Continental Deli Bar & Bistroon. Säilykkeisiin, juustoihin, tapaksiin ja voileipiin erikoistunut Continental on osuva esimerkki siitä, kuinka vahvasti ajassa Sydney nykyään elää.
Yhtä lailla tyylillä ja ammattitaidolla toteutettuja kuppiloita tapaa ainoastaan New Yorkin tai Lontoon tapaisissa suunnannäyttäjäkaupungeissa. Sydney seuraa trendejä, ja pohjoismaisellakin fine diningilla oli kaupungissa hetkensä, mutta nyt kansa haluaa ravintoloita, joissa hinnan ja laadun suhde on kohdallaan eli keskihintaisia ja kasuaaleja.
Continentalia muuten isännöi Elvis Abrahanowicz, legendaarisen liharavintola Portenon omistaja, joka voittaa tatuoidun ihopinta-alan laajuudessa jopa kaverinsa Tomi Björckin. Continentalissa oli tarkoitus nauttia vain aperitiivi ennen varsinaista lounasta, mutta kiusaus kävi liian suureksi antaumuksella voileipiään mutustavia raksajätkiä tarkkaillessa. Onneksi sorruin, sillä pelkkä muisto talon peukalonpaksuisella Mortadella-pinolla täytetystä ja jalopenomajoneesilla viimeistellystä subista aiheuttaa sylkirauhasissani edelleen koiramaisen Pavlov-reaktion.
Alkuillan ruokapaikaksi yritän hotellini lähellä sijaitsevaa Hubertia, kieli poskessa ranskalaista ranskalaisemmaksi naamioitua bistro-brasserieta, joka hallitsee klassiset gallialaisherkut paremmin ranskalaiset itse. Eipä onnistu. Baaritiskillä olisi tilaa, mutta muuten mesta on viimeistä paikkaa myöten turvoksissa.
Siispä Frankie's Pizzaan. Hubertin ravintoloitsijat, Sydneyn baarikeisareiksi kutsutut Anton Forte ja Jason Scott omistavat kulman takana sijaitsevan pizzapaikan, jonka olisin valmis nimeämään empimättä maailman viileimmäksi pizzeriaksi. Ensinnäkin pizza on ensiluokkaista ja olut jääkylmää, kuten kuuluukin. Kahteen tilaan jakautuneen pizzeria-baarin hämärästi valaistu ruokasali on täynnä toimivia vintage-flippereitä ja baarin puoli näyttää 50-luvun italialaiselta ravintolalta Bronxissa. Pizzaa pureskellessa kiroilen kurjaa ajoitusta: kotiinlähtöni ajoittuu sunnuntaille, jolloin Frankie's juhlistaa synttäreitään tarjoamalla asiakkailleen Wolfmotherin ilmaiskeikan. Tosin en kuolemaksenikaan voi käsittää, mihin nurkkaan ne aikovat yhden Aussien kovaäänisimmistä bändeistä tunkea. Pizzauunin viereen?
Kivenheiton päässä pizzeriasta löytyy lukematon määrä huikeita ravintoloita, joita pääsen testailemaan viikon visiitin aikana: Rockpool, Mr Wong, Lontoosta matkustanut Barrafina, thai-ruokaguru David Thompsonin kasuaali Long Chim ja tietenkin Peter Gillmoren Bennelong.
Illan viimeiset juomat nappaan Shady Pinesissa. Villi villin lännen honky tonk -saluuna on vuorattu lattiasta kattoon inkkarit ja länkkärit -roinalla, ja soundtrackkina raikaa helvetillisellä volyymilla reima rekkakuskicountry ja rockabilly. Punaniskojen paratiisi.
Seuraavana päivänä heräilen ymmärrettävistä syistä myöhään ja raahaudun mustat lasit tiukasti silmillä tapaamaan kaupungin kiistatonta kokkikuningasta, Peter Gilmorea, jonka Quay-ravintolan kautta suurin osa Australian kovimmista keittiömestareista on kulkenut.
Superkohtelias ja tyystin tähden elkeet hylännyt Gilmore valmistautuu juuri lounasserviisiin oopperatalon Bennelong-ravintolassa, jonka hän otti vastuulleen pari vuotta sitten, mutta ehtii istahtaa kahvittelemaan.
”Internet aloitti ruokavallankumouksen ja muutti kaiken Australiassa. Yhtäkkiä emme enää olleet eristyksissä muusta maailmasta, ja kaikki mahdolliset muodit alkoivat vaikuttaa täällä reaaliajassa. Sitten tuli Masterchef. Ohjelmasarjan vaikutus on ollut valtava paikalliselle ruokakulttuurille – ihmiset osaavat tehdä ruokaa ja vaatia raaka-aineiltaan enemmän. Paikalliset myös syövät ulkona enemmän ja nyt ruokaturistit ovat löytäneet Australian. Tänne kelpaa kyllä tulla, sillä ravintolat Sydneyssä ovat parempia kuin koskaan ennen”, Gilmore sanoo.
Oman pikantin leimansa Gilmoren mielestä antaa se, että Australia on aidosti monikulttuurinen maa, jossa eurooppalaiset vaikutteet sulautuvat saumattomasti aasialaisiin.
”Thai, kiinalainen, vietnamilainen, italialainen, kreikkalainen, ranskalainen... australialaisia keittiöitä kaikki, erikseen tai sekaisin. Meille ei ole olemassa yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa tehdä. Täällä ollaan avoimempia ja uskaliaampia kokeilemaan”, Gilmore sanoo.
Gilmoren kehuihin on pakko yhtyä. Viime vuosikymmenen aikana superkiinnostavaksi ruokakaupungiksi kehittynyt Sydney tekee vaikutuksen kaikissa kategorioissa: huikeaa etnistä, mahtavaa pika- ja katuruokaa ja tarvittaessa myös taidokasta fine diningia sitä kaipaaville. Gilmoren Sydneyn oopperatalossa toimivassa Bennelong-ravintolassa syön tapaamisemme jälkeen ehkä elämäni parhaan lounaan. Niin hyvän, että liikutun lähes kyyneliin, eikä viinillä ole osuutta asiaan juuri lainkaan.
SYDNEY TOP 5
1. BENNELONG – OOPPERAN HELMI
Australian tunnetuin keittiömestari Peter Gilmore komentaa myös oopperatalon Bennelong-ravintolaa. Ravintolasali ja sieltä avautuvat näkymät ovat leuat loksauttavan vaikuttavia, ja myös ruoka hivelee silmää. Bennelongin makumaailma miksailee varmaotteisesti Aasiaa ja Eurooppaa. Kokeile gochujangilla maustettua wagyu -tartaria, ja Gilmoren legendaarista jälkiruokaluomusta, marenkikuorista ”lumipalloa”, jonka sisältä löytyy keksillä päällystettyä omenajäätelöä ja mangopyreetä.
Bennelong Point, Sydney Opera House.
www.bennelong.com.au
2. LP'S QUALITY MEATS – LOISTAVA LIHALIITERI
Luke Powellin lihaan keskittyvä LP's Quality Meats palvelee trendikkäässä Chippendalen kaupunginosassa. Kunniapaikalla seisoo Tennesseessä valmistettu puuta nielevä bbq-savustin. Ruoka on överisti savuista jenkki-bbq:ta sävykkäämpää, hienostuneempia ja kasviksiakaan ei kavahdeta. Liha kypsyy amerikkalaiseen tapaan slow and low, mutta hitaammin ja matalammassa lämmössä kuin jenkeissä. Ribseille riittää 85-astetta, mutta aikaa se ottaa useita tunteja enemmän. Maista ainakin talon verimakkaraa, naudanribsejä, omatekoisia leikkeleitä ja ndujaa. Ateria pitkän kaavan mukaan noin 70 dollaria ilman juomia.
16/12 Chippen Street
www.lpsqualitymeats.com
3. AUTOMATA – FINE DINEÄ TÄRKEILEMÄTTÄ
Entisen panimon sisuksiin rakennettu Old Clare Chippendalen kaupunginosassa on Sydneyn kuumin putiikkihotelli. Sinne sijoittuu myös Clayton Wellsin Automata. Suomalaisille Wells on tuttu Helsingin Gaijinin keittiöstä. ”Minun juttuni on fine dining, ja haluan tehdä fine dining -tasoista ruokaa, mutta inhoan hienostelua ja jäykistelyä”, linjaa Wells.
Automatan kahteen kerrokseen jakautuva tila avokeittiöineen on sisustettu industrial-henkisesti. Tarjolla on ainoastaan viiden ruokalajin maistelumenu pohjaa hienostuneisiin aasialaisiin makuihin. Maistelumenu 95 dollaria
5 Kensington Street
www.automata.com.au
4. FIREDOOR – TULTA JA SAVUA
Baskimaan legendaarisessa ”tuliravintolassa”, Etxebarrissa vuosia kokanneen Lennox Hastien Firedoor-ravintola Surrey Hillsin -kaupunginosassa kypsentää raaka-aineet yksinomaan hiilillä ja avotulella. Varaa paikka avokeittiön eteen rakennetulle seitsemän jakkaran tiskille. Tulee kuuma, mutta hektistä grillausta on hauska seurata.
Liha leikataan asiakkaan pyytämään muotoon ja tarjotaan suoraan grillistä. Parasta? Ndujalla maustettu mustekala savustettujen perunoiden kera. Seitsemän ruokalajin maistelumenu 90 dollaria.
23-33 Mary Street
www.firedoor.com.au
5. CONTINENTAL DELI BAR BISTRO – YES WE CAN!
Newtownin Continental yhdistelee lissabonilaista baaria ja ranskalaista charcuterieta ripauksella New Yorkia. Ruokalistalla vastustamattomia voileipiä, omatekoisia leikkeleitä ja trendikkäitä säilykkeitä. Yläkerrassa aterioidaan pidemmän kaavan mukaan bistromeiningillä. Kosmopoliitista teemasta huolimatta Continental on silti leimallisesti naapuruston kuppila, jossa viihtyvät niin rekkakuskit kuin hipsteritkin. Alakerran baarin seiniä peittävät säilyketölkkirivistöt ja cocktailit tarjoillaan tölkitettyinä: Martini on nimeltään Mar-tinny ja Manhattan – heh heh – Can-hattan.
210 Australia Street
www.continentaldelicatessen.com.au