• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Mainiosti makkaroista

Mainiosti makkaroista

13.11.2018

Keittokirjauutuuksissa blogimme uppoutuu harvemmin käsiteltyyn genreen eli makkaroiden makoisaan maailmaan. Sinne meidät johdattaa ”Makkara, tee sitä, syö sitä”.

Makkaralla on ikiaikainen paikka suomalaisessa ruokaperinteessä. Makkarassa on jotain ihmisluontoon syntisen vetoavaa, ehkä juuri siksi vegaaneillekin on nykypäivänä kehitetty omat makkaransa. Suosioonsa nähden makkaraan keskittyviä keittokirjoja on puikahtanut markkinoille säästeliäästi. Alan klassikko ja perusteos on vuonna 2002 ilmestynyt Markku Haapion, Antti Vahteran ja Visa Nurmen ”Nakit ja muusi”. Jaakko Nuutila julkaisi vuonna 2010 ”Makkarakirjan”.
Nyt makkarakirjojen suppeaan perheeseen on saatu kelpo lisäys, Kari Martialan ja Helena Lylyharjun ”Makkara, tee sitä, syö sitä”. Selkeästi taitettu ja kuvitettu kirja muun muassa käsittelee ansiokkaasti makkaran valmistamisen historian Suomessa ja sivistää lukijaa erillisellä makkarasanastolla. Jos et tiennyt mikä banger tai isterband on, ota tämä kirja käteen!

Jo nimestä voi päätellä, että teos antaa eväät kotikokeille makkaran tekemiseen. Itse olen ollut takavuosina mukana muutamassa tutun herraseurueen makkarantekosessiossa (jostain syystä makkaranteko vetoaa nimenomaan kokkaaviin uroksiin). Homma näytti samaan aikaan työläältä että hauskalta. Omassa huushollissani olen tyytynyt valmismakkaroihin. Kirjassa kynnys kotimakkaran tekemiseksi on höylätty matalalle eikä se rakettitiedettä olekaan. Lähinnä tarvitaan iloista asennetta, lihamylly ainesosien jauhamiseksi ja suolta makkaramassan pakkaamiseen. Makkaran tekemisen hyvä puoli on siinä, että sitä voi valmistaa kerralla ison satsin, sillä makkara kestää hyvin pakastamista. Kirja muistuttaa makkaramaakarin kultaisesta säännöstä: neljäsosa rasvaa sekaan, niin makkara pysyy mehevänä. Kuiva makkara ei tuota kenellekään iloa.

Kirjan pääpaino on osiossa ”Syö sitä”. Reseptiikka huomioi hyvin eri makkaratyypit alkaen miedosta uunimakkarasta tiukasti tuliseen chorizoon. Viime vuosina markkinoille rynnineet artesaanimakkarat ovat rikastuttaneet oleellisesti makkaroiden makumaailmaa ja sitä kautta myös makkaralla kokkaamista.
Makkaralla ei vedetä varman päälle. Kulinaarista riskinottoa löytyy ainakin japanilaisesta ramen-keitosta pikkubraatwursteilla. Samaan sarjaan kuuluu mausteisen makkaran, esimerkiksi Huberin Huilun, yhdistäminen kookoskastikkeeseen ja nauhapastaan. Klassikoita ei ole unohdettu: makkarakeittokirja ei ole mitään ilman pyttipannua ja makkarakiusausta. Klassisia ruokia on myös makkaroitettu. Voitaikinakuorisessa Wellingtonissa naudanpaisti on korvattu HK:n Sinisellä. Makkarasta on moneksi!

Kari Martiala & Helena Lylyharju: Makkara! Tee sitä. Syö sitä. (Gummerus 2018)

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Ihanat keitot kylmille keleille

Ihanat keitot kylmille keleille

Jostain syystä syksyn saapuessa ja ensimmäisten pakkasten nipistellessä nokan päätä alkaa monen mieli tehdä keittoruokia. Keitot on mielletty syksy- ja talviruoaksi jo mummojemme ja ukkiemme aikana. Kesäisin monelle on turha...

Huiput kohtaavat

Huiput kohtaavat

Jalkaleikkauksesta toipuva pika-aituri, Suomen mestari ja olympiaurheilija Annimari Korte ja maailman kovimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa tänä vuonna Suomea edustava Mikko Kaukonen ja assistentti Anni Peräkylä tapasivat aurinkoisena elokuun iltapäivänä Annimarin...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste