• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Periscope – Tampereen valtias

Periscope – Tampereen valtias

Mikko Takala & Mika Remes
13.8.2018

Että on siunattu ravintolaa komeilla näköaloilla! Kokki-ravintoloitsija Arto Rastaan huhtikuussa 2018 avaamassa Periscopessa ihaillaan valtiaan lailla korkeuksista Tammerkoskea ja Tampereen ydinkeskustaa. Periscopessa Rastas maistattaa maailmanmakuja teriyakiribseistä ranskalaiseen helmikanaan.

”Kauppakeskuksen rakennuttaja Sponda tarjosi minulle tilaa jo aikaa sitten, mutta silloin kieltäydyin. Ravintolan laittaminen isoon tilaan tuntui taloudellisesti liian riskaabelilta. Mutta aina kun kävelin Ratinan ohi, ihailin tilan valtavia ikkunoita ja ainutlaatuista sijaintia. Tässä sitä nyt ollaan”, sanoo Arto Rastas.
Rastas tunnetaan Tampereella ravintoloiden moniosaajana, jolta ei ideat heti lopu. Hellassa ja Huoneessa Rastas näytti vuosikymmenen ajan, miten taipuu pohjoismainen fine dining paikallisilla raaka-aineilla. Muutama vuosi sitten avatussa Dining 26:ssa huomio on Välimeren ja Lähi-idän ruokakulttuureissa. Nyt jo edesmenneessä Le Potissa porisi padoissa ranskalainen maalaisruoka. Pyörittipä Rastas hetken aikaa burritos-ketjuakin.
”Periscopessa haluan heittää ismit nurkkaan ja kokata ruokaa, joka on minusta hauskaa ja mielenkiintoista. Tosin sanoen, ei rajoja, ei rajoitteita, vain hyvin tehtyä ruokaa jonka syöminen on asiakkaalle ilo. Ja mieluiten jaettu ilo, sillä Periscopen kantava idea on annosten jakaminen hyvässä seurassa”, selvittää Rastas.
Periscopessa pelin henki on tilata jaettavia 10 euron kuppeja reilusti pöytään. Specials-listalla löytyy isompia annoksia ja ajan kanssa nautiskeleville löytyy oma yhdeksän ruokalajin Menu Scope. Lihaisiin iloihin lista vastaa muun muassa tartarilla, possunposkilla, helmikanalla, chimichurri entrecôtella ja teriyakilla glaseeratuilla possunribseillä.

Periscopessa on yksi katto mutta kaksi kerrosta. Alatasolla syödään, ylätasolla chillaillaan baaritunnelmissa. Paketin täydentää suuri kolmeen eri ilmansuuntaan aukeava kattoterassi, joka kesäaikaan tyydyttää vaativankin auringonpalvojan toiveet. Betonia, puuta ja metallia nokkelasti yhdistävä tila on kiistämättä oman näköisensä. Tyylin takaa paljastuu tamperelainen suunnittelutoimisto Muotoa.

Lautaselle Rastas kiikuttaa ideoita Aasiasta Amerikan kautta Eurooppaan. ”Yksikään annos ei ole orjallisesti tietyn keittiön autenttinen juttu. Oleellista on ottaa talteen eri maiden keittiöistä ne hyvät maut ja tuoda ne kiinnostavasti asiakkaalle. Rakastan korealaista makeaa ja suolaista miksaavaa paahteista ruokaa ja aasialaista raakakypsyttämistä mutta amerikkalainen bbq-kulttuurikin osuu ja uppoaa. Hauskinta on asioiden luova yhdistäminen”, Rastas selvittää.

Monipuolisuus näkyy Periscopessa lihan käytössä. Listalla on niin lintua, lammasta, possua kuin nautaa.
”Olen monen muun kokin kanssa samoilla linjoilla siinä, että lihaa kannattaa syödä harvemmin mutta laadukkaammin kuin päinvastoin. Ajat ovat muuttuneet kasvisruokabuumin myötä. Lihan ei tarvitse olla nykyään se lautasen päätähti, vaan yksi makoisa osa annosta”, muistuttaa Rastas.

Periscopen keittiöön saadaan paikallisen Ahlmanin ammatti,- ja aikuisopiston ylläpitämästä karjasta nuoria juottovasikoita. Ne ovat kasvaneet teurasikään asti emonsa maidolla. Juottovasikka on manner-Euroopassa suurta erikoisherkkua. ”Juottovasikan liha on erittäin mureaa ja herkullista. Maitotiloilla syntyy aina vasikoita yli tarpeen. Siksi Ahlmanissa aloitettiin ”Kasvua suomenkarjasta” -hanke, missä luodaan lisää mahdollisuuksia suomenkarjaan perustuvalle liiketoiminnalle. Juottovasikoiden kasvattaminen on järkevä ja ekologinen ratkaisu kaikille osapuolille. Ruhoista Periscopen keittiössä käytetään kaikki mahdollinen ruoaksi”, kertoo Rastas.

Ravintola Periscope
Vuolteenkatu 1 (Ratinan kauppakeskus), Tampere
P. +358 50 51 28 411
ravintolaperiscope.fi

 

hk-lihablogi-2-2018-ravintola-periscope-ribs-1-.jpghk-lihablogi-2-2018-ravintola-periscope-artorastas.jpg

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesä on juhlien aikaa. Eriskummallisen maailmantilanteen vuoksi juhlien kokoa luultavasti rajoitetaan aiempaa pienempään joukkoon, mikä puolestaan mahdollistaa juhlaeväiden tekemisen monipuolisemmin. Nyt voidaan hyvillä mielin unohtaa ne 90-luvulle jämähtäneet iänikuiset voileipäkakut...

Joulukinkun uudet vaatteet

Joulukinkun uudet vaatteet

Super-rapeakuorinen crackling pork on kuumaa kamaa isossa maailmassa. Suomessa ollaan aina hieman pelätty kamaraa possun päällä, vaikka oikein tehtynä juuri kamara on kutkuttavan koukuttava lisä mehevälle possulle. Reilu parikiloinen HK...

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa myös klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä tietenkin laadukkaat liharuoat ja...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste