Rub on grillikauden hottis

Lihan ja kalan pintaan hierottavat kuivat mausteseokset eli rubit ovat kesän grillikauden kuuma juttu. Emämaassa Yhdysvalloissa rubit ovat oleellinen osa maan rikasta bbq-kulttuuria.

Hyviä uutisia Amerikasta: syvän etelän bbq-grillaamisen oleellisesti kuuluvat lihan pintaan kuivana hierottavat rub-mausteet ovat vihdoin löytäneet tiensä suomalaisten grillien äärelle. Rub-maustamista kutsutaan osuvasti myös kuivamarinoinniksi.
Suomessa rubien tienraivaajana on toiminut tamperelainen maustamisen ekspertti Poppamies, joka toi omat rubinsa valikoimiin kolmisen vuotta sitten. Isot ovat seuranneet perästä. Myös HK:n valikoimista löytyy nyt amerikkalaisittain ja korealaisittain kuivamarinoidut Rypsiporsas®-lihat.
Rubit ovat Poppamiehen perustajan Marko Suksen mielestä helppo tapa löytää potkua maustamiseen, valmistipa ruokaa sitten pannulla, grillissä tai uunissa.
”Hyvässä rub-mausteseoksessa on ainekset tasapainossa ja ne myös erottuvat selvästi. Rubit hierotaan lihan pintaan eikä niitä tarvitse pyyhkiä lihasta pois ennen grillausta. Rubin idea on olla lihan pinnassa alusta loppuun saakka”, Suksi sanoo.

Rubeilla maustetaan lihaa ja kalaa, mutta ei mikään estä käyttämästä niitä kasvistenkaan kanssa. Niitä ei yleensä käytä kokkaamisessa, missä neste on läsnä, vaan kuivassa ja kuumassa tapahtuvassa grillaamisessa ja savustamisessa. Öljyä kuitenkin kannattaa sipaista grillattavan pintaan rub-mausteen alle mehevöittämään lopputulosta ja pitämään mausteet kiinni pinnassa.
Rubien loputon makumaailma koostuu jauhetuista yrteistä ja mausteista. Yksinkertaisimmillaan rub on rouhaisu mustapippurimyllystä pihvilihan pintaan. Useimpiin rubeihin haetaan potkua suuta kuumottavaista aineksista, kuten chilistä, pippurista, piparjuuresta, inkivääristä ja sinappijauheesta. Paprikajauhe on rubissa oivallinen värin antaja. Kaakaojauheella saadaan aromikasta makeutta. Sokeri taas karamellisoituu kypsennyksessä paahteisiksi aromeiksi. Rub-seoksen makua ei oikein voi arvioida kuivaseoksesta. Se löytyy vasta, kun kuumuus saa aikaan rubissa omat kemialliset reaktionsa.

Yhdysvalloissa rub-mausteet tulivat osaksi bbq-kulttuuria eurooppalaisten siirtolaisten matkassa. Rubien sydänmaita Yhdysvalloissa ovat Teksas, Mississippi ja Etelä-Carolina. Rubistin pyhiinvaellusmatka suuntautuu Teksasin bbq-pääkaupungin Lockhartin legendaarisiin low&slow syöttölöihin Kreutziin, Smitty’s Marketiin, Korner Bariin ja Black’s Barbequehen. Matkalukemiseksi kannattaa lukea blogissamme vuonna 2015 julkaistu muhkea Lockhart-reppari.


Reseptit