Ruokamatka, Tallinnan taiturit
Tallinnan ravintolatarjonta täydentyy suorastaan hengästyttävää vauhtia. Parhaissa keittiöissä soppaa hämmentää nuori ja lahjakas maailman huippuravintoloissa kouliintunut kokkisukupolvi.
Näytelmä toistuu joka herran aamupäivä: suomalaismatkaajien armada purkautuu laivoista Tallinnan satamassa. Osalla on jo askel horjuva ja tunnelma riehakas. Valtaosa on sentään ajokunnossa ja muutenkin valmiudessa kirkastamaan Suomi-kuvaa veljeskansan keskuudessa. Lasken ehdottomasti itseni jälkimmäiseen joukkoon raahustaessani laivasta maihin.
Tallinna sen kuin kasvattaa suosiotaan suomalaisten lomakohteena. Kun laiva kyntää parissa tunnissa yli Suomenlahden ja hintataso niin ravintoloissa, baareissa kuin hotelleissa on Suomea selvästi alhaisempi, ilmiötä ei tarvitse hämmästellä.
Tallinnan vetovoimaa kasvattavat hyvät ravintolat. Ei ole liioiteltua sanoa, että nyt jos koskaan Tallinnassa on pannu kuumana. Uusien avausten taso on hämmentävän hyvä ja tarjonta kiinnostavaa. Juuri niistä aion ottaa kolmipäiväisellä Tallinnan seikkailullani selvää.
Taksi siis alle ja majoittumaan hotelli My Cityyn (Van Posti 11). Hotelli osoittautuu hyvin palvelevaksi, siistiksi, rauhalliseksi ja tyyliltään klassiseksi. Sijainti vanhan kaupungin laidalla ja Viru-keskuksen välillä on mallia ihanteellinen. Virolaista modernia majoitusta etsivän kannattaa katsastaa uusi Centennial (Endla 15), jonka sisustuksen teemana on Viron satavuotinen historia. Kiinnostava uutuus on myös Sokos-hotelliketjuun kuuluva Estoria (Viru Väljak 4) Viru-hotellin kyljessä. Sen huoneissa kuljetetaan kiehtovin tarinoin Viron historiaa. Estorian aamupala on jo äänestetty Tallinnan parhaaksi.
Retki Tallinnan kuumiin kuppiloihin alkaa Oresta vanhassa kaupungissa. Käyn avartavan keskustelun Oren kolmikymppisen keittiömestarin Silver Saan kanssa. Lontoon Savoyn kautta huippukokiksi pätevöitynyt Saa sai Oren omistavalta Sparkling Groupilta tarjouksen tulla näyttämään osaamisensa italialaisen Boccan paikalle tulleeseen Oreen. Saalla on keittiössä vapaat kädet pistää parasta pöytään. Sen hän tekeekin ennakkoluulottomasti. ”Tallinnan ravintolabisnes alkoi käytännössä nollapisteestä Viron itsenäistyttyä Neuvostoliiton ikeestä 1990-luvun alkaessa. Alun kansainvälistymishuumasta on ”iän karttuessa” siirrytty tutkimaan virolaisia juuria ja riemuitsemaan maan omista antimista. Ei italialaisista, thaimaalaisista tai ranskalaisista ravintoloista ole Tallinnassa nykyisinkään pula, mutta rinnalle ovat rynnineet voimalla virolaisten raaka-aineiden ja sesonkien nimeen vannovat omaperäiset ravintolat, joilla on vahva virolainen identiteetti”, kertoo Saa.
Tallinnan kohutuimmat keittiöt ovat Saan mukaan nuorten kokkien valtakuntaa. He ovat hankkineet rautaisen ammattitaidon urakoimalla ylistetyissä Michelin-ravintoloissa ympäri Eurooppaa – Helsinkiä myöten. Viron ja koko Baltian parhaaksi valitun ravintola Noa Chef’s Hallin keittiötä vetää vielä alle kolmekymppinen Orm Oja. ”Virolaiset porskuttavat maailmallakin. New Yorkin ykkösravintolassa Eleven Madison Parkissa käytännön keittiövastuu on virolaisella Dmitri Magilla”, muistuttaa Saa.
Tallinnan ravintolakartta leviää ilahduttavasti vanhan kaupungin ulkopuolelle. Aurinkoisen aamupäivän kunniaksi otan suunnaksi Kalasataman ja Telliskiven alueen, missä rähjäiset teollisuusrakennukset ovat tällä vuosikymmenellä muuttuneet hipsterikansan rakastamiksi haljuiluhuoneiksi. Ja tämän voi sanoa kaikella rakkaudella, sillä rentoudessaan ja nokkeluudessaan parempaa aluetta saa hakea. Kalamajan pioneereihin kuuluva ja kestosuosittu F-Hoone on yhä iskussaan. Samoille nurkille on ilmestynyt koko joukko kiinnostavia pikkuravintoloita, baareja ja kahviloita, kuten omaperäisesti sisustettu, modernisti ranskalainen Frenchy ja vanhoihin junan ravintolavaunuihin majoittunut Peatus. Näistä kohistaisiin Berliinissä tai Lontoossakin, jos paikat sattuisivat niissä sijaitsemaan. Neljään kerrokseen levittäytyvän Balti Jaama Turgin uusi ja ruokaisa elämyskeidas täydentää tarjonnan komeasti.
Ydinkeskustassa Viru-hotellin vastapäätä alkava Rotermannin alue on isolla rahalla rakennettu uuden uljaan Tallinnan tunnukseksi. Sisäkortteleiden terassilla istuessa näkee hyvin, kuinka rahalla saa ja onneksi tyylitajuakin on riittänyt. Rotermannin ravintolakadun tulokkaat on valittu huolella, Kansainvälisillä ketjuilla ei joukkoon ole ollut asiaa – ja hyvä niin. Tallinnalaisilla on osaamista omastakin takaa.
Kuolaneritystäni eniten kiihdyttävä alue on puutaloistaan tunnettu Kadriorg sekä merellinen Pirita. Noa, Tuljak, Salt, Mon Repos ja tänä keväänä joukkoon liittynyt Mantel & Korsteen ovat kaikki osoitteita, jotka jo itsessään riittävät syyksi suunnata Tallinnaan. Jos ja kun Michelin rantautuu Tallinnaa arvioimaan, tähti ilmestyy kaiken järjen mukaan Noan Chef’s Hallille ja muille jaetaan lapiolla hyvän hintalaatusuhteen Bib Gourmandeja.
Tallinnassa löytyy pihviravintola poikineen ja moni niistä on majoittunut turistien suosimaan vanhaan kaupunkiin. Goodwin Steak House, Salvador Steak Housen, Oliver ja Meat & Wine eivät tyrmää omaperäisyydellään, mutta tyydyttävät perusteellisesti ja tasavarmasti lihanhimon. Oma lukunsa on ”pakollisiin vierailukohteisiin” kuuluva Olde Hansa keskiaikaisine keittiöineen. Kannattaa ainakin kerran elämässä kokea.
Jos Tallinnassa haluaa todella vaikuttua virolaisen keittiön lihaisasta puolesta, kannattaa suunnata ravintoloihin, joissa muutenkin on kokkaus kunniassaan. Niissä kokit keksivät ihmeitä harvinaisemmillekin ruhonosille aivoista siansorkkiin.
Tallinna Top 5
1. Juur – Metsänraikasta mestarointia
Ülimiste City Tallinnan lentokentän naapurissa esittelee uutta urbaania Tallinnaa. Ülemiste on jo saanut oman ykkösravintolansa, vuonna 2017 avatun Juuren, jossa lahjakas Kaido Metsa revittelee lähiruoalla, villiyrteillä ja riistalla hirvestä lintuihin uuden pohjoismaisen keittiön hengessä mutta omaan tyyliinsä. Juuren keittiön pitää tarjonnassa laaja virolaistuottajien verkosto ja metsän antimia Kaido miehistöineen käy hakemassa itse. Juur on rakennettu 1930-luvun tehdashalliin. Tilaa ja valoa riittää. Sisustus on tyylikäs yhdistelmä terästä ja puuta. Juuressa kannattaa tarttua menyyvaihtoehtoihin, sillä jokaisessa annoksessa riittää metsäisiä pikkujippoja. Juur on tällä hetkellä paras osoite ottaa selville, miltä maistuu moderni virolainen keittiö.
Juur, Valukoja 10
restoranjuur.ee
2. Kaks Kokka – mestarikokit irrottelevat
Ranno Paukson ja Martin Meikas ovat nostaneet ravintola Öön Viron huipulle. Tämä ei tainnut kaksikolle riittää, sillä Ö sai toissa vuonna seinänaapurikseen Kaks Kokkan, missä herrat irrottelevat virolaisilla raaka-aineilla rennosti ja ilman kahlitsevia ajatuksia. Toisin sanoen, kokataan mitä huvittaa ja mikä milloinkin herroja inspiroi. Jos Ö on mallia fine dining, Kaks Kokka on fun dining. Paikka sijaitsee vanhassa kivisessä makasiinissa. Rakenteiden teräspalkit on kaivettu esiin. Vastapainoksi salista löytyy paljon puuta ja luonnonkiveä sekä pehmeitä tekstiilejä. Erittäin viihdyttävä ja huolella paketoitu kokonaisuus. Listalla löytyy kiinnostavia lihaisia viettelyksiä, kuten raakakypsytettyä hirveä mustavalkosipulilla ja tomaattipyreellä sekä 100 minuutin sous vide hanhenmuna fritatun perunaraasteen, kylmäsavuhanhen sekä parsan kera.
Kaks Kokka, Mere puiestee 6E
Kaks Kokkan FB-sivu
3. Sfäär – kestosuosikin uusi tuleminen
Sfäär is bäk! Kestosuosittu Sfäärin ovi oli vuoden säpissä. Häiriötila ei ollut onneksi pysyvä. Kokonaan uusittu Sfäär avasi ovensa maalikuussa 2018. Ja mikä parasta, Sfäärissä alun perin kokannut lähiruokataituri Toomas Lääts on takaisin ruorissa. Uusiksi rakennettu sali on kasvanut, kun entisen Sfäärin perällä toiminut Tallinnan kiinnostavin muotikauppa on muuttanut nettiin. Nyt tilaa on annettu kahvipaahtimo Kokomolle, jonka mustaa makiaa voi ostaa mukaansa. Sfäärin sisustusta voi kuvata sanaparilla ”askeettisen tyylikäs”. Lääts käyttää sesongissa olevia paikallisia raaka-aineita ja loihtii niistä tyylikkäitä kolmen, neljän raaka-aineen ruokia. Testaa puolikuun muotoon kasattua tartaria tai paahteista kanansydäntä pippurisella calvados-kastikkeella, shampanjamarinoidulla päärynällä ja greippigeelillä. Virkistäviä makukombinaatioita.
Ravintola lopetti toimintansa vuonna 2019.
4. Pull – laatulihaa Rotermannilla
Rotermannin ravintolakadun avaava lihatemppeli Pull aloitti vuonna 2016. Pullin takaa löytyy kiinnostavaa väkeä: Viron tunnetuimpiin grillimestareihin kuuluva Enn Tobreluts, joka toimii päätuomarina vuotuisessa grillausriehassa Grillfestissä sekä kokeneet kokit Hanno Kuul ja Andres Tuule. Pullissa kolmikko keskittyy parhaisiin raaka-aineisiin, joista kokataan selkeästi mutta taidolla ja mieluiten hiiligrillissä. Lihojen hovitoimittaja on samassa talossa toimiva Saaremaa Butchery, jonka valikoimissa on aika ajoin harvinaisempaakin lihaa, kuten seepraa ja alligaattoria. Pullin listalla klassikoksi on noussut Tobrelutsin bravuuri, suoraan hiilillä grillattu marmoroitunut ribeye. Kaikki ei ole pihvittelyä. Listalla on nyhtöpossua, lampaan kyljyksiä, ankkaa ja naudan poskia sekä koko joukko mereneläviä. Smoothiet ovat Pullin makoisa erikoisuus juomissa.
Pull, Rotermanni 2
www.pull.ee
5. Butcher & Chef – kattaus lihakaupassa
Balti Jaama Turgin alakerran lihakauppa Butcher & Chef kätkee sisuksiinsa myös ravintolan, jonka keittiö saa kaikki lihansa – virolaista, totta kai – suoraan lihakaupan valikoimista. Kätevä tapa ottaa virolaisesta lihaosaamisesta mittaa on tilata alkuun talon leikkelelautanen. Talon omat possumakkarat tehdään virolaisesta luomulihasta ja ilman keinotekoisia lisäaineita. Pihveissä on varaa valita sisäfileestä tomahawkiin.
Buther & Chef, Balti Jaama Turh, Kopli 1