Testissä: alkoholittomat kuohujuomat (ja yksi kuohumaton)

Vappu, lakkiaiset, valmistujaiset, juhannus... Loppukeväästä keskikesään elämä on yhtä juhlaa ja kilistelylle riittää otollisia tilaisuuksia. Alkoholittoman kuplivan juhlajuoman nauttijoiden elämä on tänä päivänä jo siedettävää tarjonnan monipuolistuessa jatkuvasti. Alkon valikoimissa on nyt 31 tuotetta. Hintahaitari ulottuu vajaasta 5 eurosta vajaaseen 15 euroon. Juomia löytää myös ruokakaupan hyllyltä.

Alkoholittomien kuohareiden ystävän tulee nauttia tai vähintään sietää makeutta. Kunnolla kuivaa alkoholitonta kuoharia kun ei ole olemassakaan. Testiin etsin kolme eri tyyppistä kuoharia, joista halusin löytää myös laatua, alkoholittomien kuohareiden hinta kun ei päätä huimaa korkeimmillakaan. Mukaan päätyi myös kiinnostava alkoholiton valkoviini kuplattomuuden ystäville. Makeiden makujen tasapainottajiksi askartelin pientä suolaista: paahtoleipiä kirjolohen mädillä, jättikatkaravuilla ja paistetuilla herkkusienillä. Vaikka kuohareissa ei alkoholia olekaan, sokerihumala oli lopputestissä uhkana ja ilman suolaista purtavaa järki olisi sumentunut kesken kaiken.

1. Korpihilla Kuohuva Kuusenkerkkä (14,84 Alkossa)
Etelä-Lapissa Posiolla toimiva Korpihilla on Ritva Kokon vetämä perheyritys, joka valmistaa pohjoisen marjoista, erityisesti lakasta, sekä kuusenkerkästä kaikkea makoisaa konvehdeista hyytelöihin, etikoista kuohujuomiin. Kevät on kuusenkerkän eli kuusen uuden neulaskasvun kulta-aikaa. Korpihilla Kuohuva Kuusenkerkkä on talon ”shampanja”, juhlapöytien tasokas alkoholiton kuohujuoma.

Muovinen kuoharikorkki lähtee sähäkästi auki, kun kiinnitystä höllää. Väri on kauniin kullankeltainen, kuplat isoja mutta runsaita. Maku on omaperäinen, hienostunut, luonnollinen. Kyllä kuusenkerkkäkin juomasta esiin tulee. Sokeria on reippaat 85 grammaa litraa kohden, mutta ei tällä vielä hampaita irrotella. Kaiken kaikkiaan, mainio ja tasokas vaihtoehto, kun juhlan kunniaksi on tarve kilistellä alkoholittomasti. Tällä voi tarjota juhlaelämyksen shampanjalasista lapsillekin.

2. Henkell Rosé Alkoholfrei (Alkossa 5,98€)
Saksalainen kuoharitalo on yksi Euroopan suurimmista ja perinteikkäimmistä. Yhtiö aloitti jo 1830-luvulla. Henkellin rosteriin kuuluvat myös puna- ja valkoviinit, roséet, oluet, liköörit ja gini. Alkoholittomia kuohuviinejä on kolmea sorttia. Villivadelmainen, punaherukkainen ja viheromenainen alkoholiton Rosé ilmaantui Alkon valikoimiin tämän vuoden alussa. Tarjolla myös valveutuneista ruokakaupoissa.

Väri on hennosti rosee, reilun kokoista kuplaa pukkaa varsinkin alussa. Makuja löytyy luvatusti ja 55 gramman sokerimäärällä makeus on järjellisissä mitoissa. Reilu happoisuus saa helposti unohtamaan alkoholittomuuden – hetkeksi. Limonadimaisuus vie voiton, miten pidemmälle siemailussa edetään. Hintalaatusuhde on plussan puolella.

3. Opia Chardonnay Sparkling Organic Alcohol Free (Alkossa 6,98€)
Miten sujuu alkoholiton kuohari shampanjan kotimaassa? Yksi haasteeseen tarttuneista on innovatiivinen tuottaja Pierre Chavin, jonka alkoholittoman luomu-Opian aromeissa löytyy valmistajan mukaan persikkaa, limettiä ja litsiluumua. Chavin on lähtenyt tavoittelemaan Chardonnay-rypäleestä tehdyssä kuoharissaan kuplajuomaa ilman käymisprosessia mutta viinin maulla.

Tehtävä ei osoittaudu helpoksi. Vaikka vihertävän keltainen väri on kaunis, kuplat pirteät ja maku luonnollisen raikas, se käymällä tehdyn kuoharin potku puuttuu. Sokeria on 48 grammaa litralle eli keskimakeassa sarjassa painitaan. Opia saa silti suositukset, sen verran persoonallinen maku on.

4. Leitz Eins Zwei Zero Riesling (9,99 Alkossa)
Makutestin jokeri on alkoholiton valkoviini, ei siis kuplan kuplaa. Leitzen Eins Zwei Zero tehdään Rheingaun alueen Riesling-rypäleistä. Rheingaun liuskekivinen ja mineraalipitoinen maaperä antaa avokätisesti aromeja viineihin. Leitz valmistaa viinin modernilla tekniikalla, joka hienovaraisesti poistaa alkoholin mutta jättää viinin ominaiset aromit ja suutuntumaan. Johannes Leitzin luotsaama Weingut Leitz on yksi Rheingaun arvostetuimmista tuottajista, joten osaamista talossa löytyy.

Eihän sille mitään voi, mutta kun alkoholin viinistä poistaa, poistaa myös hyvälle rieslingille ominaisia makuja. Oli vaikka mestari asialla. Sokeria löytyy 40 grammaa litraa kohden, joten ykskaksnollassa on makeutta, vaan ei mitenkään liikaa. Valmistajan lupaamalle raikkaalle hedelmäisyydelle, sitruunalle ja raparperille löytyy suussa katetta. Maut ovat luonnolliset, joten mukavan viinimäiselle tasolle päästään. Sijoittaisin pullon silti juhlapöydässä valmistajan suosittelemien äyriäisten sijaan täytekakun viereen.


Reseptit