Testissä: alkoholittomat oluet - Kuohua ilman prosentteja

Kuka kummassa haluaa juoda alkoholitonta olutta? No, ainakin kuskit, raskaana olevat naiset ja alkoholista kieltäytyvät streittarit. Luoja tietää, haluaako joku juoda alkoholitonta olutta varta vasten sen maun takia.

Oluen panemisessa – kyllä, olutta ei valmisteta vaan pannaan – viljasta saatava neste käytetään hiivalla alkoholipitoiseksi. Luonnostaan oluen alkoholipitoisuus asettuu 5-6 prosentin hujakoille. Ja kun oikein pannaan niin alkoholiprosentti saadaan nousemaan yli kymmenen.

Alkoholittomassa oluessa alkoholi pitää saada tavalla tai toisella oluesta pois. Siihen on kaksi perustapaa: lopettamalla käyminen kesken tai poistaa alkoholi valmiista oluesta. Siihen oluen panijoilla löytyy erinäisiä niksejä. Suosittu valmistusmenetelmä on yhdistää molemmat tavat eli annetaan oluen käydä tiettyyn pisteeseen ja sitten vielä poistetaan alkoholi.

Alkoholiton olut on siis varsin eri tuote kuin ”normaali” olut. Mitä siitä pitäisi tietää ennen maistamista? Kilautan olueen erikoistuneelle toimittajalle Peter Tammenheimolle. Peter on istunut monet monituiset olutraadit maistamassa oluita, myös alkoholittomia.
– Alkoholittomat oluet ovat nyt trendikkäitä. Niiden myynti on monikertaistunut parissa vuodessa, tosin lähtötasokin oli vaatimaton. Yhtä kaikki, kysyntä on lisännyt tarjontaa ja parempi tarjonta lisää edelleen kysyntää, sanoo Tammenheimo.
Tammenheimon suussa parhaimmat alkoholittomat oluet löytyvät pilseistä ja vehnäoluista.
– Alkoholittomuus tuntuu istuvan parhaiten niiden makumaailmaan. Testeissä parhaat pisteet on vienyt olut, jossa on hiukan eli 0,5 prosenttia alkoholia.

Jotta makuhermoilla olisi hauskempaa, laajennan makutestiä pois oluista. Jos alkoholiton olut on vaihtoehto alkoholilliselle, pitää myös alkoholittomalle oluelle olla vaihtoehto. Valmistan oluen kyytipojaksi Amerikan pekonista, HK:n Maakareiden Elisa valkosipulinakeista ja kaverin tuomasta hirvenmaksasta makoisat herkkuleivät. Pitäähän oluen kanssa murkinaa olla. Alkoholittomankin.

1. Zero Lapin Kulta 0% Vaalea
Valmistettu sataprosenttisesti kotimaisesta, panimoa lähellä viljellystä ohrasta. Vesi on harjujen suodattamaa puhtainta pohjavettä. Perinteisellä menetelmällä valmistetussa oluessa maistuu Lapin Kullan esittelyn mukaan aromikas yhdistelmä humalaa ja mallasta. Esittely myös lupaa, että Zero on runsasvaahtoinen, maultaan hedelmäinen ja hiukan sitruksinen olut sekä väriltään kauniin kuparinen.

No, testataan. Lasiin kaadettaessa olut kuohuu normaalisti. Mallas erottuu, samoin sitruksisuus. Tällä tulee vappu mieleen, sillä Zerossa on ripaus simamaisuutta aromissa. Olutmaisuus on taka-alalla. Väri on kupariseksi vaalea.

2. Koff Crisp Tumma Lager 0%
Alkoholiton tumma lager, jossa tummien maltaiden makeus yhdistyy karamellimaisuuden ja katkeruuden tasapainoksi. Koff suosittelee Crispiä paistettujen ruokien, liharuokien, makkaroiden ja suolaisten piiraiden kaveriksi.

Tölkki auki, olutta lasiin. Väri on siirappimaisen tumma ja kuohu hyvä, joskin kuohu lasista nopsaa myös katoaa. Maku on tummaksi olueksi ohut, taustalla maistuu vienosti siirappi. Crispistä on matkaa tummien oluiden täyteläiseen ja maltaiseen makumaailmaan.

3. Krombacher Pils Non-Alcoholic
Saksalainen Krombacher käyttää oluisiinsa Rothaarin vuorelta lähteistä tulevaa ’rikasta kevätvettä’, joka on panimon oluiden maun salaisuus. Alkoholiton olut tehdään samanlaisella mallaspitoisuudella kuin alkoholillisetkin oluet. Alkoholin poistoprosessi säilyttää oluen makuaromit. Täysin alkoholiton olut ei ole, panimo kuitenkin lupaa, että pojot jäävät alle 0,5 prosentin.

Panimon lupaus täyttyy miellyttävästi. Vaaleankultainen väri, kelpo kuohu ja tasapainoinen pilsin maku. Tällä pystyy jo tietämätöntä hämäämään.

4. Fentimans Ginger Beer 0,5%
Fentimensin englantilainen vaihtoehto ei varsinaisesti ole olut, vaan inkiväärillä maustettu, hiilihapollinen käymisteitse valmistettu vähäalkoholinen juoma. Inkivääriolueksi britit kuitenkin juomaa alkoivat kutsua jo parisataa vuotta sitten. Fentimansin alkuperäisen reseptin kehitti Thomas Fentiman vuonna 1905. Alkossa juoma voi löytyä alkoholittomien juomien tai miksereiden hyllystä. Fentimens käyttää valmistukseen ’parasta luonnollista inkiväärijuurta’. Mausteissa löytyy myös paprikaa ja sitruuna.

Väriltään Fentimans on kuin hyvin vaalea lonkero. Kuplat pirskahtelevat iloisesti. Inkivääri maistuu todella vahvasti, alkuun lähes suuta polttavasti. Maku on luonnollinen ja koukuttaa nopeasti. Inkivääriolut on kuin lonkero: ei sovi oikein minkään kanssa ja silti menee kaiken kanssa.

Val de France Organic Pomegranate
Val de France valmistaa alkoholittomia kuohuvia juomiaan Bretagnessa luomuna kasvatettavista hedelmistä yli puolen vuosisadan kokemuksella. Katetta laadulle ja luonnollisille aromeille antaa, että juomat ovat Ranskassa suosittuja fine dining -ravintoloissa jälkiruokajuomina.

Kuohuva granaattiomenajuoma on väriltään kauniin rosee ja reilusti pirskahteleva. Maku on miellyttävän luonnollinen, jotain granaattiomenan ja mansikan väliltä. Makeutta löytyy, mutta imelän puolelle ei sentään mennä. Tätä on vaikea kuvitella suolaisille ruoille mutta jälkiruoille vallan mainiosti. Kesäiseksi janojuomaksi turhan makea. Ainakin reilusti jäitä lasiin.


Reseptit