• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Testissä: alkoholittomat oluet - Kuohua ilman prosentteja

Testissä: alkoholittomat oluet - Kuohua ilman prosentteja

26.4.2018

Kuka kummassa haluaa juoda alkoholitonta olutta? No, ainakin kuskit, raskaana olevat naiset ja alkoholista kieltäytyvät streittarit. Luoja tietää, haluaako joku juoda alkoholitonta olutta varta vasten sen maun takia.

Oluen panemisessa – kyllä, olutta ei valmisteta vaan pannaan – viljasta saatava neste käytetään hiivalla alkoholipitoiseksi. Luonnostaan oluen alkoholipitoisuus asettuu 5-6 prosentin hujakoille. Ja kun oikein pannaan niin alkoholiprosentti saadaan nousemaan yli kymmenen.

Alkoholittomassa oluessa alkoholi pitää saada tavalla tai toisella oluesta pois. Siihen on kaksi perustapaa: lopettamalla käyminen kesken tai poistaa alkoholi valmiista oluesta. Siihen oluen panijoilla löytyy erinäisiä niksejä. Suosittu valmistusmenetelmä on yhdistää molemmat tavat eli annetaan oluen käydä tiettyyn pisteeseen ja sitten vielä poistetaan alkoholi.

Alkoholiton olut on siis varsin eri tuote kuin ”normaali” olut. Mitä siitä pitäisi tietää ennen maistamista? Kilautan olueen erikoistuneelle toimittajalle Peter Tammenheimolle. Peter on istunut monet monituiset olutraadit maistamassa oluita, myös alkoholittomia.
– Alkoholittomat oluet ovat nyt trendikkäitä. Niiden myynti on monikertaistunut parissa vuodessa, tosin lähtötasokin oli vaatimaton. Yhtä kaikki, kysyntä on lisännyt tarjontaa ja parempi tarjonta lisää edelleen kysyntää, sanoo Tammenheimo.
Tammenheimon suussa parhaimmat alkoholittomat oluet löytyvät pilseistä ja vehnäoluista.
– Alkoholittomuus tuntuu istuvan parhaiten niiden makumaailmaan. Testeissä parhaat pisteet on vienyt olut, jossa on hiukan eli 0,5 prosenttia alkoholia.

Jotta makuhermoilla olisi hauskempaa, laajennan makutestiä pois oluista. Jos alkoholiton olut on vaihtoehto alkoholilliselle, pitää myös alkoholittomalle oluelle olla vaihtoehto. Valmistan oluen kyytipojaksi Amerikan pekonista, HK:n Maakareiden Elisa valkosipulinakeista ja kaverin tuomasta hirvenmaksasta makoisat herkkuleivät. Pitäähän oluen kanssa murkinaa olla. Alkoholittomankin.

1. Zero Lapin Kulta 0% Vaalea
Valmistettu sataprosenttisesti kotimaisesta, panimoa lähellä viljellystä ohrasta. Vesi on harjujen suodattamaa puhtainta pohjavettä. Perinteisellä menetelmällä valmistetussa oluessa maistuu Lapin Kullan esittelyn mukaan aromikas yhdistelmä humalaa ja mallasta. Esittely myös lupaa, että Zero on runsasvaahtoinen, maultaan hedelmäinen ja hiukan sitruksinen olut sekä väriltään kauniin kuparinen.

No, testataan. Lasiin kaadettaessa olut kuohuu normaalisti. Mallas erottuu, samoin sitruksisuus. Tällä tulee vappu mieleen, sillä Zerossa on ripaus simamaisuutta aromissa. Olutmaisuus on taka-alalla. Väri on kupariseksi vaalea.

2. Koff Crisp Tumma Lager 0%
Alkoholiton tumma lager, jossa tummien maltaiden makeus yhdistyy karamellimaisuuden ja katkeruuden tasapainoksi. Koff suosittelee Crispiä paistettujen ruokien, liharuokien, makkaroiden ja suolaisten piiraiden kaveriksi.

Tölkki auki, olutta lasiin. Väri on siirappimaisen tumma ja kuohu hyvä, joskin kuohu lasista nopsaa myös katoaa. Maku on tummaksi olueksi ohut, taustalla maistuu vienosti siirappi. Crispistä on matkaa tummien oluiden täyteläiseen ja maltaiseen makumaailmaan.

3. Krombacher Pils Non-Alcoholic
Saksalainen Krombacher käyttää oluisiinsa Rothaarin vuorelta lähteistä tulevaa ’rikasta kevätvettä’, joka on panimon oluiden maun salaisuus. Alkoholiton olut tehdään samanlaisella mallaspitoisuudella kuin alkoholillisetkin oluet. Alkoholin poistoprosessi säilyttää oluen makuaromit. Täysin alkoholiton olut ei ole, panimo kuitenkin lupaa, että pojot jäävät alle 0,5 prosentin.

Panimon lupaus täyttyy miellyttävästi. Vaaleankultainen väri, kelpo kuohu ja tasapainoinen pilsin maku. Tällä pystyy jo tietämätöntä hämäämään.

4. Fentimans Ginger Beer 0,5%
Fentimensin englantilainen vaihtoehto ei varsinaisesti ole olut, vaan inkiväärillä maustettu, hiilihapollinen käymisteitse valmistettu vähäalkoholinen juoma. Inkivääriolueksi britit kuitenkin juomaa alkoivat kutsua jo parisataa vuotta sitten. Fentimansin alkuperäisen reseptin kehitti Thomas Fentiman vuonna 1905. Alkossa juoma voi löytyä alkoholittomien juomien tai miksereiden hyllystä. Fentimens käyttää valmistukseen ’parasta luonnollista inkiväärijuurta’. Mausteissa löytyy myös paprikaa ja sitruuna.

Väriltään Fentimans on kuin hyvin vaalea lonkero. Kuplat pirskahtelevat iloisesti. Inkivääri maistuu todella vahvasti, alkuun lähes suuta polttavasti. Maku on luonnollinen ja koukuttaa nopeasti. Inkivääriolut on kuin lonkero: ei sovi oikein minkään kanssa ja silti menee kaiken kanssa.

Val de France Organic Pomegranate
Val de France valmistaa alkoholittomia kuohuvia juomiaan Bretagnessa luomuna kasvatettavista hedelmistä yli puolen vuosisadan kokemuksella. Katetta laadulle ja luonnollisille aromeille antaa, että juomat ovat Ranskassa suosittuja fine dining -ravintoloissa jälkiruokajuomina.

Kuohuva granaattiomenajuoma on väriltään kauniin rosee ja reilusti pirskahteleva. Maku on miellyttävän luonnollinen, jotain granaattiomenan ja mansikan väliltä. Makeutta löytyy, mutta imelän puolelle ei sentään mennä. Tätä on vaikea kuvitella suolaisille ruoille mutta jälkiruoille vallan mainiosti. Kesäiseksi janojuomaksi turhan makea. Ainakin reilusti jäitä lasiin.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesäjuhlat – voileipäkakku on niin ”so last season”

Kesä on juhlien aikaa. Eriskummallisen maailmantilanteen vuoksi juhlien kokoa luultavasti rajoitetaan aiempaa pienempään joukkoon, mikä puolestaan mahdollistaa juhlaeväiden tekemisen monipuolisemmin. Nyt voidaan hyvillä mielin unohtaa ne 90-luvulle jämähtäneet iänikuiset voileipäkakut...

Joulukinkun uudet vaatteet

Joulukinkun uudet vaatteet

Super-rapeakuorinen crackling pork on kuumaa kamaa isossa maailmassa. Suomessa ollaan aina hieman pelätty kamaraa possun päällä, vaikka oikein tehtynä juuri kamara on kutkuttavan koukuttava lisä mehevälle possulle. Reilu parikiloinen HK...

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

Klassikkoannokset osa 2 – Cœur de filet Provençale

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa myös klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä tietenkin laadukkaat liharuoat ja...

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste