• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Testissä hampurilaissämpylät-Sämpylä hampparin kruunaa

Testissä hampurilaissämpylät-Sämpylä hampparin kruunaa

Mikko Takala & Mika Remes
8.8.2018

Jauhelihapihvi, sämpylä, väliin lisukkeita. Siinä hampurilaisen perusolemus. Mutta millainen sämpylä, kaupan hyllyltä vai itse leivottu? Siitä otimme testissä selvää.

Kaikkihan niitä nyt himoitsevat, hampurilaisia. Hampurilaisten tekeminen onnistuu kotona ilman mestarikokkitutkintoa. Idea on yksinkertainen. Paistetaan jauhelihapihvit pannulla tai grillissä, yhdistetään sämpylän välissä lisukkeisiin, kuten sipuliin, tomaattiin ja rapeaan salaattiin. Turautetaan mieleiset soosit väliin ja syödään. Helpolla pääsee varsinkin, kun hankkii sämpylät valmiina. Omien sämpylöiden leipominen tuplaa työmäärän ja triplaa operaatioon tarvittavan ajan.

Hampurilainen maistuu niin hyvältä kuin sen raaka-aineet, joten halusin testata, mikä merkitys hampurilaisen sämpylällä on lopputuloksessa. Hamppareita tulee tehtyä kotona usein kovan kysynnän takia. Tähän asti olen hankkinut operaatioon pussillisen tuiki tavallisia kaupan perussämpylöitä, joskus ciabattan. Olen vain halkaissut leivät ja paahtanut puoliskoja hetken uunissa grillivastuksen alla tai paistinpannulla. Grillaus tekee ihmeitä käntylle kuin käntylle, kunhan ei liikaa grillaa. Hampurilaissämpylän pitää säilyttää syötävyyden kannalta joustavuutensa.

Leipomoissa on haistettu hampurilaistrendin vetovoima. Markkinoille on ilmestynyt koko joukko hampurilaissämpylöitä. Valitsin testiin kaupan hyllyltä hampurilaisiin tarkoitetun perussämpylän, semi-briossin ja gluteenittoman vaihtoehdon. Neljänneksi leivoin itse klassisen hampparisämpylän, johon löysin pätevän ohjeen Jenni Häyrisen ja Hanna Pilli-Sihvolan eepoksesta ”Katukeittiö, parempaa pikaruokaa”.

Hampurilaisten appeet saa tarvittaessa alusta loppuun valmiina kaupasta. Itse tekemiseen kannattaa silti panostaa. Pihvit paistoin itse, sillä ne syntyvät simppelisti. Hyvään pihvitaikinaan tarvitaan vain rasvaista, laadukasta jauhelihaa, sekaan suolaa ja mustapippuria. Ei muuta. Samoin valmistin itse majoneesin, jonka valmistus sauvasekoittimella on yksi maailman yksinkertaisimmista ja nopeimmista hommista. Tarvitaan 2 dl rypsiöljyä, 1 muna, ripaus suolaa, lusikallinen valkoviinietikkaa ja teelusikallinen sinappia. Tsekkaa resepti esimerkiksi Sanna Mansikkamäen & Pia Ingbergin kirjasta ”Muna”. Lopuksi tein pikapikkelöinnin punasipulille. Helppo homma sekin: 1 siivutettu punasipuli, 2 rkl punaviinietikkaa ja 1 rkl sokeria, sekoitus purkissa ja tunniksi jääkaappiin.

Näin testissä sitten kävi...

1. Pirkka hampurilaissämpylät 6kpl/300 g
Pirkan sämpylä näyttää päälle päin pikaruokaketjujen käyttämiltä sämpylöiltä. Päällä on seesaminsiemeniä, rakenne on höttöinen ja maku paljaaltaan lähellä vehnäpullaa. Pirkan sämpylöiden säilyvyys avaamattomassa pussissa on kuukausia. Luoja tietää, miten siihen päästään, sillä avattuna sämpylä maistuu ”normaalilta” eikä kuivuuskaan sisusta vaivaa, joskaan ei siitä kaukana olla. Paahtamalla sämpylä muuttuu vehnäpaahtoleivän makuiseksi, toisin sanoen paranee.

Valmiissa hampurilaisessa sämpylän pienuus toimii. Käntty mahtuu hyvin käteen ja näyttää klassiselta ketjuhampparilta. Sämpylässä ei kuitenkaan ole omaa luonnetta, se lähinnä hoitaa hommansa.

2. Oma sämpylä, 6 kpl
Jenkkityylinen hampurilaissämpylä poikkeaa perussämpylätaikinasta siinä, että taikinan sekaan pannaan kananmunaa.
Ohje:
25 g hiivaa
2,5 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 muna
2 rkl sokeria
7 dl vehnäjauhoa
1 tl suolaa
1 muna voiteluun
seesamin/unikonsiemeniä pintaan.

Monitoimikone hoitaa vaivaamiseen, joten homma hoituu säällisellä vaivalla. Aikaa tarvitaan noin 2,5 tuntia, ennen kuin uunista pullahtaa sämpylät ulos. Mutta kyllä se kannattaakin. Ohjeella syntyy kuohkeita sämpylöitä, joissa on pintarapeus ja ennen kaikkea hyvä tuoreen ja vastapaistetun leivän maku, mitä kaupan vaihtoehdoissa ei löydä. Kannattaa siis miettiä omia makumieltymyksiä, paljonko sämpylöihin haluaa panostaa.

Pihvin ja lisukkeiden kanssa kotitekoinen sämpylä nousee maukkuudessa testissä omaan luokkaansa. Sämpylöissä löytyy sitkoa, joten suutuntuma on varsin erilainen kuin kaupan sämpylöissä.

3. Vaasan The BRGR, gourmet burgerisämpylä, 6 kpl.
Vaasan kiilaa sämpylällään hampurilaismarkkinoiden premium-sarjaan eri gourmet-purilaisiin. Sämpylää suosittelee pussin kyljessä Suomen hampurilaiskuninkaaksi noussut ”Burgerimies” Akseli Herlevi ja Burgerimies on myös ollut kehittämässä semi-briossiksi luokiteltavaa, rakenteeltaan pehmeää ja elastista sämpylää Vaasalle. Kookkaan sämpylän pinta on sileä ja kiiltävä, kuin lakattu. Sämpylässä on briossimaista makeutta, mutta varsin lähellä peruspullasämpylää silti ollaan. Paahtaminen tekee nannaa briossille. Maku täyteläistyy ja paranee.

Valmiissa hampparissa briossin elastisuus ja makeahko maku näyttää kyntensä. BRGR-sämpylässä on hyvää herkkuhampparitunnelmaa, mutta täysosumaksi siitä ei vielä ole.

4. Porokylän leipomon gluteeniton hampurilaissämpylä, 2 kpl/160g
Porokylän leipomo rientää apuun, jos sämpylän pitää olla gluteeniton. Porokylän gluteenittomassa ja maidottomassa sämpylässä on vehnäjauhon tilalla jauhoseos, jossa on riisijauhoa, riisitärkkelystä, tapiokatärkkelystä ja kuivattua hapantaikinaa. Sämpylä ei rakenteeltaan paljoa poikkea Pirkan perussämpylästä, mutta armottoman kuiva se on ja luonnollisesti vehnän makua ei löydy, vaan jotain muuta, jota on vaikea määritellä. Sämpylän paahtaminen pannulla parantaa hieman makua ja koostumusta.

Kun pihvin, lisukkeet ja kastikkeet iskee väliin, gluteeniton sämpylä mehevöityy ja muuttuu säällisemmäksi, lähes ”normaaliksi”. Oma hampparisämpylä on keliaakikolle mahtava homma, muttei ei se itsessään anna aihetta hurraahuudoille.

Kuva:
Vasemmalta lähtien: Pirkka, kotitekoinen, Vaasan The BRGR, Porokylän leipomon gluteeniton.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Jauhelihat - arjen pelastajat

Jauhelihat - arjen pelastajat

Moni pähkäilee viikoittain jauhelihahyllyjen äärellä, että mitähän jauhelihaa käyttäisi tämän illan ruokaan. Yhtä oikeaa vastausta valintoihin ei ole, mutta tässä hieman helpostusta päätöksen tekoon.

Uudenvuoden ruokalista - Burgerit

Uudenvuoden ruokalista - Burgerit

Uudenvuoden juhlinta ja burgerit sopivat yhteen kuin kesä ja makkarat. Monella on oma luottoburgerinsa, johon turvautua hädän hetkellä, mutta mikäli pää lyö tyhjää, niin kokosimme yhteen neljä omaa suosikkiamme. Mielihalut...

Klassikkoannokset osa 4 – Juustohampurilainen

Klassikkoannokset osa 4 – Juustohampurilainen

On olemassa ruokalajeja ja sitten on olemassa klassikkoruokalajeja, jotka vuodesta toiseen ja trendien vaihtuessa pitävät pintansa ravintoloiden ruokalistoilla. Tässä blogisarjassa pureudumme tunnettujen suomalaisravintoloiden klassikkoannoksiin. Keskiössä ovat tietenkin laadukkaat liharuoat ja...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste