Välimäki muistelee ja kokkaa

Miehemme makumaailmalla -blogin armoitetut kriitikot pureutuvat nyt Suomen menestyneimmän keittiömestarin tuoreimpaan kirjaan.

Julkkiskokki Gordon Ramsay kirjoitutti elämäkertansa 41-vuotiaana (Humble Pie 2007), Marco-Pierre White 45-vuotiaana (White Slave 2006) ja Henri Alén kelaili uraansa kirjojen kansiin jo herkässä 31-vuoden iässä (Sydän lautasella 2007).
Tänä vuonna 48 vuotta täyttävä Hans Välimäki muistelee nyt elämäänsä osuvasti Patakuninkaaksi nimetyssä kirjassa. Hooveetä voi toki kutsua julkkiskokiksi, mutta kaikista mediakotkotuksista ja tv-sarjoista huolimatta hän on ennen kaikkea kokki, raudanluja keittiöammattilainen, joka on urallaan kerännyt enemmän tunnustuksia kuin kukaan muu suomalainen keittiömestari.

Välimäen Chez Dominique -ravintola teki suomalaista kulinaarihistoriaa nappaamalla gourmet-väen raamattuna tunnettuun punakantiseen opaskirjaan kaksi Michelin-tähteä vuonna 2003. Mikään muu suomalainen ravintola ei ole siihen pystynyt, ja nousipa Chez Dominique vuosikymmenen puolivälissä myös monen vuotena maailman viidenkymmenen parhaan ravintolan ranking-listalle.

Patakuningas on toimittaja Markus Ånäsin tekemiin haastatteluihin perustuva näkemys Välimäen elämästä lapsuudesta tähän päivään. Rouhean raflaavasti kirjoitetussa tarinassa ei hienostella ja keittiön arki välittyy lähes autenttisen oloisena. Ihan kaikkea ei kuitenkaan kerrota, ja miksi pitäisikään?
Äänessä on Välimäki itse. Ystäville tai vihollisille ei ole annettu suunvuoroa. Suorasanaisena mielipideautomaattina tunnettu kokki tuntuu kuitenkin pehmenneen vuosien saatossa. Tarinoinnin sävy on rennon leppoisa. Yhteistyökumppanien kanssa käydyt erimielisyydet ja riidat, joita äkkivääränä tunnetun mestarin uralla riittää enemmän kuin tarpeeksi, on jätetty kertomatta tai käsitelty sovinnollisesti.

Kirjan toimittanut Markus Ånäs tunnetaan reippaasti roiskivana, huumoria viljelevänä ja tarpeen vaatiessa surutta omiaan pistelevänä gonzoilijana. Siksi kirjan parissa viihtyy sellainenkin lukija, jota kokkaaminen ei välttämättä kiinnosta lainkaan.

Patakuningas on myös keittokirja. Tekstiä siivittävät Välimäen uraan ja elämään olennaisesti liittyvät ruokaohjeet, joita maltetaan kerrankin pohjustaa kunnolla. On leipäjuustoa, keitettyä maksaa, siikaa suolakuoressa, pizzaa... kotiruokaa siis, mutta myös kyyhkyä à la Chez Dominique, annosta, jonka viereen olisi hyvin voinut kirjoittaa ystävällisen varoituksen: don't even think about trying this at home.


Markus Ånäs & Hans Välimäki: Patakuningas (Johnny Kniga 2018)


Reseptit