• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Miehemme makumaailmalla
  • Ventuno – Italiaa talon tapaan

Ventuno – Italiaa talon tapaan

Mikko Takala & Mika Remes
12.12.2018

BW-Restaurantsin ravintolaperhe laajeni lokakuussa Helsingin Punavuoreen modernisti italialaisella Ventunolla.

”Julkkiskokki” on hieman epämääräinen termi, mutta istuu Tomi Björckiin. Sen verran usein raamikkaan ja poikamaisen charmikkaan Björckin olemus on ollut esillä milloin teeveessä, milloin juorulehtien palstoilla. Tässä jutussa Björck on esillä ihan kokkina, ja syynä siihen on lokakuussa ovensa Helsingin Punavuoressa avannut modernia italialaista ruokaa tarjoava Ventuno, BW-Restaurantsin ravintolaperheen uusin tulokas.

Ventuno on BW-ravintoloille tuttuun tapaan tyylikkäästi ja huolella toteutettu. L-muotoisen tilan sisustusta hallitsevat tammipöydät, laatta- ja lankkulattia, siniharmaat seinät sekä ruskeat nahkapäällysteiset tuolit ja penkit. Selkeä kokonaisuus istuu hyvin 1800-luvun arvotalon henkeen. Sisälle tultaessa on pieni baaritiski ja pari varausvapaata pöytää piipahtajille. Toisen siiven perällä löytyy kahvila, jonne pääsee sisään omasta ovestakin.
Lista koostuu pikkusnäkseistä eli cicchetteistä, antipastoista, pizzetteista, primoista, secondeista, lisukkeista, juustoista ja makeista dolceista. Kevyintä osastoa edustaa fenkolikeksi tulisella possulevitteellä ’ndujalla (4€), raskainta taas 650 grammainen naudanpihvi bistecca fiorentina (48€). Jos sormi menee suuhun valinnoissa, helpoimmalla pääsee turvautumalla Ventunon 62 euron maistelumenuun, joka tarjoaa poikkileikkauksen talon tarjonnasta.

ventuno-bistecca-fiorentina.jpgventuno-snaksi-arancinit.jpg 

Björck perusti vuosikymmenen sitten BW-restaurantsin yhdessä kokkikollegansa Matti Wikbergin kanssa. Ensimmäinen avaus oli moderni aasialaisravintola Farang. Siitä tuli hitti, samoin kuin Farangia seuraavista Gaijinista, Social Boulevardista ja Brondasta. Pari vuotta sitten Björck myi suurimman osan osakkuudestaan Wikbergille ja muutti Australiaan, missä hän avasi oman ravintolan, Blancan.
Björckillä on edelleen suuri rooli BW-Restaurantsin ruokien ideoinnissa, annosten kehittelyssä ja yhtiön kasvona julkisuudessa. Björckin julkisuudella on arvonsa. Kun Ventuno pitkään ja isolla rahalla tehdyn remontin jälkeen saatiin lokakuussa yleisölle auki, pöydät täyttyivät vinhaan uteliaiden ottaessa selvää, millaista ruokaa Björck Ventunossa tarjoaa.
– Lyhyesti sanottuna Ventuno on oma visiomme italialaisesta ruoasta. Ventuno ei siis ole italialaisten klassikkoruokien ravintola. Pääosassa ovat mahdollisimman laadukkaat italialaiset raaka-aineet ja italialainen makumaailma, mutta ruokien toteutustapa on omamme. Kaikki mahdollinen tehdään käsityönä ja haluamme, että se myös ruoissa maistuu, Björck linjaa.

Tomi Björck on vain yksi osa Ventunon palapelissa. Keittiössä päävastuun kantaa BW-Restaurantsilla monipuolisen uran tehnyt keittiömestari Simo Harrivaara.
– Ventunon lista syntyy tiimityönä. Tomi ideoi ja lähettää ne testattavaksi minulle, BW-Restaurantsin ruokatuotteista vastaavalle Serko Rantaselle ja jälkiruokapuolta vetävälle Johanna Nelsonille. Säätämisen ja hinkkaamisen jälkeen annos päätyy listalle – jos päätyy. Ideoita pitää aina olla paljon, että ne asiakkaalle parhaat löydetään, kertoo Harrivaara.
Ventunossa on nähty vaivaa löytää passeli tomaatti keittiöön.
– Tomaatti on italialaisen keittiön tärkein yksittäinen raaka-aine. Päädyimme sopivasti makeaan ja vähemmän hapokkaaseen San Marzanon tomaattilajiin. Siitä syntyy mahtavat tomaattisäilykkeet, jotka taas ovat monen annoksen pohjana, Harrivaara kertoo.

Liharaaka-aineissa italialaiset makkarat ja leikkeet saadaan eri maahantuojilta.
– Kotimaista lihaa käytetään aina silloin, kun se on järkevää ja sopii ruokiimme. HK:lta saamme säännöllisesti kanannahkoja, joita käytetään paljon snäkseissä sekä kanankoipia kanaliememme pohjaksi. HK:n naudan marmoroitunutta ulkofileetä käytämme tartarissa sekä grillipihveissä, kuten bisteccassa. Yleensä ottaen possun- ja kananlihat ovat kotimaisia. Nautaa hankitaan myös ulkomailta, kertoo Harrivaara.
Italialaisessa keittiössä suosittuja sisäelimiä Ventunossa tarjotaan harkiten.
– Sisäelimistä on hauska kokata. Niistä löytyy hauskoja tekstuureja ja vahvoja makuja. Monelle asiakkaalle ne ovat edelleen kauhistus. Broilerin- ja ankanmaksa toimivat snäkseissä ja poskilihat käyvät kaupaksi, mutta esimerkiksi broilerinsydän maistuu harvemmille, sanoo Harrivaara.

Ventunon mittava ruokalista vaihtuu kolme kertaa vuodessa.
– Ventunoon kuuluu myös kahvila ja seinän takana on meidän cocktailbaarimme Goldfish, jossa voi myös nauttia Ventunon makuja. Toisin sanoen talo elää aamusta yöhön ja siksikin haluamme pitää listan laajana ja vaihtaa sitä vain vuoden pääsesonkien mukaan. Tietenkin listalla on eloa. Kun vaikka parsat ovat parhaimmillaan, niitä on Ventunossa tarjolla, kertoo ravintoloitsija Matti Wikberg.
Wikbergin ilon ja ylpeydenaihe Ventunossa on salin puolen avokeittiössä päivystävä puu-uuni, jota käytetään ruokien esivalmisteluun ja talon omien pizzettojen paistamiseen.
– Puu-uuni on massiivinen ilmestys eikä sen rakentaminen lupakiemuroineen ollut ihan yksinkertaista. Puu-uuni on tärkeässä roolissa meillä pizzettojen paistamisessa. Emme halunneet lähteä perinteiselle pizza-linjalle, vaan tarjoamme tästäkin oman versiomme, joka perustuu Levain-leipomomme hapanjuureen ja siitä tehtyyn taikinaan. Miksi tarjota samaa kuin muutkin? Haluan, että Ventuno on italialainen olohuoneemme Helsingissä, selvittää Wikberg.

Osteria & Caffé Ventuno 
Korkeavuorenkatu 21
P. 010 322 93 96
Kotisivut

ventuno-ulkoa.jpg

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Mikko Takala & Mika Remes
Herkullisia havaintoja liharuoasta sekä meiltä että muualta. Esittelyssä ravintoloita, alan parasta kirjallisuutta ja tietysti mahtavia reseptejä!

Blogit

Nduja nduja ndujajaa – kolme kuumaa, osa 2

Nduja nduja ndujajaa – kolme kuumaa, osa 2

Italian Calabriassa valmistettu nduja on makkaralevite, joka valmistetaan sianlihasta ja maustetaan tymäkällä peperoncino-chilillä. Lausuessa kielen solmuttava nduja ilmaantui pari vuotta sitten kuin varkain trendikuppiloiden ruokalistoille, ja siellä se keikkuu edelleen.

Leikkeleitä ruoanvalmistukseen?

Leikkeleitä ruoanvalmistukseen?

Risoton makua antavina raaka-aineina voi käyttää melkeinpä mitä vain äyriäisistä leikkeleisiin ja herkkutateista mustikoihin.

Grill around the World, osa 1: Possun ribsit italialaisittain

Grill around the World, osa 1: Possun ribsit italialaisittain

Grill around the World -sarjan ensimmäisessä osassa valmistetaan porsaan ribsejä italialaisittain, perinteisen jenkkityylin sijaan.

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste