Pontta porsaanlihalle

Pontta porsaanlihalle -kampanjan seremoniamestarit löytyvät kotimaisesta HK-ruokatalosta. Pohdittaessa syitä tämänhetkiseen mielikuvaan porsaanlihasta löytyy syitä monenlaisia. ”Jauheliha sekä broilerinsuikaleet ovat ottaneet ylivallan kotikeittiöiden arjen tuotevalikoimissa. Myös viikonlopun herkuttelussa porsasruokien asema on heikentynyt. Syytä voi kalahtaa tänne alan omaan nilkkaan siinä mielessä, että me ruokatalot emme ole onnistuneet kehittämään riittävän kiinnostavia porsaanlihatuotteita”, pohtii HK:n markkinointijohtaja Mikko Järvinen.

Mikko Järvinen: Make porsaanliha great again

HK:n markkinointijohtaja Mikko Järvinen on mennyt 15-vuotiaana kauppaan töihin, edennyt siellä lihatiskin toimenkuviin ja kouluttautunut myöhemmin lihamestariksi. Näissä töissä on syttynyt kiinnostus ruokaa, ruoanlaittoa ja ennen kaikkea lihaa kohtaan. Kaupallisessa koulutuksessa opinnäytetyönsä Järvinen on tehnyt lihatuoteryhmän kuluttajalähtöisestä kehittämisestä. HK:lla hänelle on kertynyt työvuosia kunnioitettavat 20 vuotta monissa eri tehtävissä.

Porsaanlihasta puhuttaessa Järvistä on huolettanut erityisesti se, että tällä mainiolla raaka-aineella tuntuu olevan enää kaksi sesonkia. On aika nostaa porsaanliha takaisin arvostetuksi, ympärivuotiseksi raaka-aineeksi.

Kun mietitään ammattilaiskeittiöitä, porsaanlihan rooli on heikentynyt ennen kaikkea ns. à la carte
-ravintoloissa naudanpihvin roolin korostuessa ja samalla broilerin roolin vahvistuessa. Porsaanliha on jäänyt vähän jalkoihin, vaikka sekin taipuisi moniin herkullisiin resepteihin, Järvinen miettii. Lisäksi jauheliha sekä broilerinsuikaleet ovat ottaneet ylivallan kotikeittiöiden arjen tuotevalikossa. Myös viikonlopun herkuttelussa porsasruokien asema on heikentynyt. "Syytä voi kalahtaa tänne alan omaan nilkkaan siinä mielessä, että me ruokatalot emme ole onnistuneet kehittämään riittävän kiinnostavia porsaanlihatuotteita", Järvinen pohtii.
make-porsaanliha-great-again-dsc01515-netti.jpg

Järvisen omalla ruokalistalla porsaanliha on pitänyt sijansa: nopeissa wokeissa ja grillauksessa ympäri vuoden (mitä kylmempi keli sen parempi!) ja talvikautena hautuvina pataruokina. Mikäli ravintolassa on tarjolla wieninleikettä, menee se takuuvarmasti tilaukseen.

HK mukana missiossa

Vuoden Kokki -kisan pääyhteistyökumppanina olemme mukana kehittämässä suomalaista ruoka-alaa ja sen osaajia. Kilpailun finaali kilpailtiin Messukeskuksessa Viini & Ruoka -tapahtumassa 29.-30.10.2021. Ammattilaisten suomenmestaruuskilpailu oli täynnä myös kuluttajia kiinnostavia yksityiskohtia. Finaalitehtävään kuului kaksi kokonaisuutta, joista lihatehtävän pääraaka-aineena tuli käyttää HK Rypsiporsas® -lihaa.

vuodenkokki-finaali-2021-dsc01918-netti.jpg

Alex Kallträsk esivalmistelemassa HK Rypsiporsas® -fileeselkää

Vuoden Kokki 2021 -finaalikilpailun ensimmäisen päivän pääruoka-annos oli erittäin mielenkiintoinen, sillä lihatehtävän pääraaka-aineena tuli käyttää HK Rypsiporsas® -fileeselkää. Lisäksi annoksessa piti olla kastike sekä vähintään kaksi lisäkettä kotimaisista juureksista.

Tällä kertaa pisimmän korren kilpailussa veti Ravintola Inarissa työskentelevä Kim Päivästö tasapainoisella ja korkealuokkaisella suorituksellaan.


Reseptit