Syökää lihaa

Tällä viikolla vietetään Sydänviikkoa, jonka innoittamana listaan 7 syytä syödä lihaa.

Tällä viikolla vietetään Sydänviikkoa, jonka innoittamana listaan 7 syytä syödä lihaa:

  1. Liha on vähärasvaista - jos niin haluat. Lihassa rasva on pääasiassa näkyvää, eli sen voi halutessaan poistaa. Poistaminen kannattaa tehdä vasta kypsästä lihasta, jolloin maku ei kärsi. Esim. fileessä rasvaa on n. 2%, saman verran kuin tavallisessa raejuustossa.
  2. Lihan rasvan laatu on pääasiassa hyvää, pehmeää rasvaa. Jos lihassa pieni kikkare rasvaa on jäljellä, ei sitä kannata pelätä. Suomalaiset saavat suuren osan ruokavalion pehmeästä rasvasta lihasta. Rasvan paremmuusjärjestys eri lihalaaduissa on: broisku, Rypsiporsas®, tavallinen porsas, nauta.
  3. Liha on proteiinipommi. Liha on paras proteiinin lähteemme: 100g:ssa fileetä on n. 30g protskua, 3 kertaa enemmän kuin rahkassa. Välipalana rahkapurkki kulkee kätevämmin laukussa kuin pihvi, mutta muuten liha on proteiinien ykkönen.
  4. Lihan proteiini on laadultaan erinomaista. Tämä tarkoittaa, että siinä on kaikki elimistön tarvitsemat välttämättömät aminohapot. Ne ovat rakennuspalikoita, joita tarvitaan mm. lihasten kasvattamiseen.
  5. Lihassa on vino pino ravintoaineita. Kärjistetysti voisi sanoa, että ainoastaan hiilarit ja C-vitamiini puuttuvat lihasta. Lihassa on mm. kaikkia B-vitamiineja, rautaa, sinkkiä, magnesiumia... Liha on laiskan pelastus, sen avulla monipuolisen ruokavalion kokoaminen on helppoa.
  6. Liha on hyvää. Ei perusteluja, I rest my case. 
  7. Ja niille, jotka vetävät herneen nenään tästä listasta, herneet voi syödä lihan kanssa. Lihalla ei ole tarkoitus täyttää koko lautasta, mutta melkoisen hyvän keskiön se aterialle asettaa.

hk-lihakirja-2012-annokset-leaf-wallenberg.jpg