200 valintaa

Teemme noin 200 ruokaan liittyvää päätöstä joka päivä. Näistä yhdeksän kymmenestä tapahtuu lähes automaattisesti, ilman suurempia pohdintoja.

Tästä valintojen runsaudesta kumpuavat sellaiset totuudet kuin: jokapäiväiset valinnat ratkaisevat tai painonhallinta ei romutu yksittäisestä kakkupalasta. Kun päätösten määrä on noin suuri, jää yksittäisen valinnan merkitys pieneksi, mutta valintojen toistuessa päivästä ja viikosta toiseen niiden vaikutukset, joko myönteiset tai kielteiset, kasvavat. Siksi ei voida todeta ruuan olevan joko terveellistä tai epäterveellistä, kokonaisuus ja pitkän ajan päätökset ratkaisevat.

Terveyden kannalta hyviä valintoja kannattaa siis tehdä mahdollisimman usein. Omaa käyttäytymistään voi ohjata kohti automaatiota vähitellen. Kotona näkyville kannattaa asetella ruokia, joiden kulutusta haluaa lisätä. Jos kaapin oven avatessa keksipaketti on aina ensimmäisenä esillä, tulee siitä ennen pitkää napattua. Esille kannattaa siis laittaa terveellisempiä vaihtoehtoja. Jos kokonaiset hedelmät tai kasvikset eivät houkuttele, kannattaa ne pilkkoa kerralla suupaloiksi ja asetella tarjolle. Kun valinnoista tekee helppoja ja houkuttelevia, on niihin helppo tarttua. Toistuessaan harkituista ratkaisuista tulee tapoja.

Uusia tapoja opetellessa tulee pakostakin vastoinkäymisiä. Silloin kannattaa muistaa, että yhden huonon päätöksen jälkeen päivään jää vielä monta hyvää valintaa jäljelle.