Aamun paras aloitus

Herään joka aamu nälkäisenä. Ehkä se on opittu tapa, mutta minulle liikkeelle lähteminen ilman aamupalaa on lähes mahdoton ajatus. Olen puuroihminen, arki käynnistyy lähes poikkeuksetta erilaisilla puuroilla, mutta viikonloppuisin panostan enemmän brunssi-tyylisiin päivän aloituksiin. Aamupala on ehkä suosikkiateriani. New Yorkissa, jossa diner-kulttuuri elää vahvana, yksi päivän kohokohdista oli etsiä joka aamu erilainen aamupalapaikka.

Aamupalan on sanottu olevan päivän tärkein ateria ja tutkimusten mukaan sen merkitys on kauaskantoinen. Englanninkielinen sana breakfast kertoo selkeästi aamiaisen merkityksen: sen tarkoitus on katkaista yön yli kestänyt paasto ja täyttää yöllä tyhjentyneet energiavarastot. Tutkimusten mukaan aamupalan syöminen tasaa koko loppupäivän energiansaantia. Eli ne, jotka syövät aamiaisen, eivät sorru mässäilemään myöhemmin päivän aikana. Proteiinipitoisen aamiaisen on myös todettu ehkäisevän painonnousua sekä tasaavan verensokeria päivän aikana.

Proteiinia aamuun saa monella tapaa. Rasvaa kaihtava kokoaa leivälle kokolihaleikkeleitä, rouskuvaa proteiinia hakeva sekoittaa puuron joukkoon pähkinöitä ja proteiinipommia kaipaava pyöräyttää kinkkumunakkaan. Hyvän aamiaisen voi rakentaa monella tapaa. 

Jos syöminen ei houkuttele heti aamusta, keho kannattaa totutella siihen vähitellen. Näin lämpimällä mielestäni puuro on kivempi syödä kylmänä, niinpä valmistelen tuorepuuron valmiiksi jo illalla. Aina on aikaa aamupalalle.


Reseptit