Historiasta tähän päivään

Ruokavaliot ovat saavuttaneet muodin kaltaisen aseman elämässämme. Ne vaihtuvat trendien tavoin ja tasaisin väliajoin naftaliinista kaivetaan vanhoja dieettejä uusilla termeillä. Nyt puhutaan mm. kivikautisesta ruokavaliosta tai paleodieetistä, jota perustellaan mm. sillä, että geenimme tai aineenvaihduntamme eivät ole muuttuneet sitten ihmisen alkuaikojen.

Siispä lautasellamme tulisi olla ruokaa, jota esi-isämme söivät, koska silloin elettiin terveenä ilman elintapasairauksia. Usein tuntuu unohtuvan, että keski-ikä tuolloin oli alle 30 vuotta…

Väitän silti, että nykyihminen syö monipuolisemmin ja terveellisemmin kuin esi-isämme. Harva meistä haikailee luola-asumista, miksi ei syömistäkin voisi helpottaa. Sen sijaan, että jokaisen meistä tarvitsee väijyä ruokaansa lähimetsässä, sen voi poimia valmiiksi pakattuna, pilkottuna ja halutessaan maustettuna lähikaupasta. Historiaa voi muistella ja kunnioittaa kokkaamalla vaikkapa perinneruokia. Kaalikääryleet, hernekeitto tai lihasoppa ovat esimerkkejä perinteistä, joita kannattaa vaalia. Sen lisäksi, että ne ylläpitävät ruokakulttuuriamme, ovat terveellisiä ja hyvänmakuisia, saa niihin helposti myös modernia twistiä. Valkokaalin sijaan lehtikaalia, herneiden sekaan linssejä – ja taas ollaan ruokamuodin harjalla.


Reseptit