Jouluherkuttelusta

Yksi suurimmista ruokajuhlista, joulu, lähestyy. Jouluruokia odotetaan ja herkkupöytien koostumusta suunnitellaan hartaasti, mutta monelle joulun runsas ruokatarjonta aiheuttaa myös ahdistusta. Selviääkö joulusta ilman ähkyä?

Keskimäärin suomalaisten paino nousee jouluna puolesta kilosta kolmeen kiloon. Tämä tarkoittaa, että herkuttelemme joulupyhinä noin 3500–21 000 kcal yli energiantarpeen. Mutta kuten muutamassa päivässä laihdutetut kilot eivät ole pysyvää painonmuutosta, eivät joulukilotkaan vyötäröllä kovin pitkäikäisiä ole, kunhan joulun jälkeen palataan järkevään arkisyömiseen.

Terveen ihmisen vatsalaukku ei repeä ylensyönnistä. Aivojen kylläisyyskeskus ja vatsalaukun tilavuus pistävät stopin syömiselle jossain vaiheessa. Toistuva ahmiminen toki venyttää vatsalaukkua, jolloin toleranssi suurille ruokamäärille kasvaa, mutta muutama jouluateria ei vielä saa ihmeitä aikaan. Veren rasva- ja sokeriarvot saattavat kohota herkuttelun seurauksena, mutta nekin palautuvat yleensä normaalille tasolle joulun jälkeen. 

Jos jouluähkyä haluaa välttää, voi ohjenuoraksi ottaa muutaman vinkin. Pöytään kannattaa kattaa vain osa herkuista. Tutkimusten mukaan mitä enemmän valinnanvaraa on, sitä enemmän tulee syötyä. Runsaasta tarjonnasta kannattaa valita vain niitä ruokia, joista oikeasti pitää. Itse keskityn joulun kahvipöydässä joulutorttuihin – muina aikoina en lehtitaikinaleivonnaisia syö. Kun syö suurimman osan aikaa järkevästi, jouluherkuistakin selviää. Lopuksi ehkä se yksi tärkeimmistä: syö hyvällä omallatunnolla. Syyllisyyden on todettu lisäävän painonnousua, älä siis lihota itseäsi syömisestä stressaamalla.


Reseptit