Jouluherkuttelusta

Yksi suurimmista ruokajuhlista, joulu, lähestyy. Jouluruokia odotetaan ja herkkupöytien koostumusta suunnitellaan hartaasti, mutta monelle joulun runsas ruokatarjonta aiheuttaa myös ahdistusta. Selviääkö joulusta ilman ähkyä?

Keskimäärin suomalaisten paino nousee jouluna puolesta kilosta kolmeen kiloon. Tämä tarkoittaa, että herkuttelemme joulupyhinä noin 3500–21 000 kcal yli energiantarpeen. Mutta kuten muutamassa päivässä laihdutetut kilot eivät ole pysyvää painonmuutosta, eivät joulukilotkaan vyötäröllä kovin pitkäikäisiä ole, kunhan joulun jälkeen palataan järkevään arkisyömiseen.

Terveen ihmisen vatsalaukku ei repeä ylensyönnistä. Aivojen kylläisyyskeskus ja vatsalaukun tilavuus pistävät stopin syömiselle jossain vaiheessa. Toistuva ahmiminen toki venyttää vatsalaukkua, jolloin toleranssi suurille ruokamäärille kasvaa, mutta muutama jouluateria ei vielä saa ihmeitä aikaan. Veren rasva- ja sokeriarvot saattavat kohota herkuttelun seurauksena, mutta nekin palautuvat yleensä normaalille tasolle joulun jälkeen. 

Jos jouluähkyä haluaa välttää, voi ohjenuoraksi ottaa muutaman vinkin. Pöytään kannattaa kattaa vain osa herkuista. Tutkimusten mukaan mitä enemmän valinnanvaraa on, sitä enemmän tulee syötyä. Runsaasta tarjonnasta kannattaa valita vain niitä ruokia, joista oikeasti pitää. Itse keskityn joulun kahvipöydässä joulutorttuihin – muina aikoina en lehtitaikinaleivonnaisia syö. Kun syö suurimman osan aikaa järkevästi, jouluherkuistakin selviää. Lopuksi ehkä se yksi tärkeimmistä: syö hyvällä omallatunnolla. Syyllisyyden on todettu lisäävän painonnousua, älä siis lihota itseäsi syömisestä stressaamalla.


Katso kaikki vinkit jouluun

Joulukinkun valinta

Täydellisen joulukinkun valmistus alkaa kinkun valinnasta. Joulukinkkuja on saatavilla erikokoisina, potkalla ja ilman, luullisena ja luuttomana sekä hieman erilaisella suolauksella. Lue ohjeet, niin tiedät minkälainen kinkku sopii sinun jouluusi!

Lue lisää

Joulukinkun sulatus

Joulukinkun sulatukseen kuluva aika riippuu kinkun koosta ja sulatustavasta. Tärkeintä kinkun sulattamisessa on muistaa ottaa se ajoissa sulamaan, sillä suuren kinkun sulattaminen voi kestää viisikin päivää.

Lue lisää

Joulukinkun paistaminen

Joulukinkku paistetaan ajan kanssa meheväksi. Kärsivällisyys ja aika ovat valttia. Katso täältä paras ohje kinkun paistamiseen.

Lue lisää

Joulukinkun kuorrutus

Joulukinkun kuorruttaminen viimeistelee juhlapöydän sankarin ja antaa sille herkullisen ja houkuttelevan ulkonäön. Se kaikkein perinteisin kuorrute on varmasti sinappi ja korppujauho, kananmunankeltuaisella tai ilman, mutta joulukinkun voi kuorruttaa myös monella muulla tavalla. Kinkun kuorruttaminen vaikuttaa enimmäkseen sen ulkonäköön, mutta eri vaihtoehdot antavat pintaan myös makua.

Lue lisää

Usein kysytyt kysymykset jouluruokiin liittyen

Olemme koonneet tänne saamiamme kysymyksiä jouluruokiin liittyen. Mikäli sinulla on jotain kysyttävää jouluruokiin tai tuotteisiimme liittyen voit soittaa Kuluttajapalvelumme maksuttomaan numeroon 0800 05450. Maksuton numero palvelee arkisin klo 10-14. Kuluttajapalvelu vastaa kysymyksiin myös HK:n Facebook-kanavalla ja Twitterissä arkisin klo 8-16.

Lue lisää

Reseptit