Kaikki ruhonosat käyttöön
Kun eläin teurastetaan ja se päätyy ruuaksi, on tärkeää, että jokaiselle ruhonosalle löytyy sille sopiva käyttötarkoitus. Eläin ei ole pelkkää fileetä, ei, vaikka kuinka ihmiset haluaisivat syödä pelkästään sitä. Slow food-trendin myötä moni on onneksi löytänyt myös muita lihoja fileiden rinnalle.
Olin aamulla katsomassa porsaan paloittelua. Etu- ja takaneljänneksistä syntyi valtava määrä erilaisia paloja ja tuntui, että vain mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea ruhosta voi ideoida niin, että koko eläin tulee hyödynnetyksi. Tämä, jos mikä on vastuullista toimintaa. Jos eläin kasvatetaan syötäväksi, osoittaa sen tarkka kaluaminen arvostusta itse eläintä kohtaan.
Joskus kuulee puhuttavan, miten teollisuus piilottaa ties mitä teurasjätettä tuotteisiinsa. Huhu on helppo kumota muutamalla faktalla: a) Tänä biotalouden luvattuna aikakautena teurasjätettä ei juuri ole olemassakaan, vaan kaikki eläimen osat pyritään hyödyntämään – jos ei ruuassa, niin biokaasuna tai – dieselinä, turkiseläinten rehuna, nahkateollisuudessa jne. b) Tuotteen pakkausmerkinnät todella kannattaa lukea, niissä mm. kerrotaan, mistä ainesosista ruoka on valmistettu.
Täten totean, että makkara jos mikä on vastuullista ruokaa – kamaroineen kaikkineen, monipuolisesti eri ruhonosia käyttäen.