• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Kaikki tietävät miten pitäisi syödä

Kaikki tietävät miten pitäisi syödä

8.9.2015

Luin eilen tutkimuksesta, jossa oli testattu, miten lautasen koko vaikuttaa syödyn ruuan määrään. Mitä isompi lautanen sitä runsaammin ruokaa tutkittavat lappoivat siihen. Tämä toistui senkin jälkeen, kun henkilöille kerrottiin, että näin käy. Tieto ei auttanut korjaamaan toimintaa.

Suurin osa meistä tietää miten pitäisi syödä. Enemmän kasviksia, säännöllisesti, pehmeää rasvaa, kulutusta vastaavasti, kuitupitoisesti jne. Silti harva ilmoittaa syövänsä suositusten mukaisesti. Jos terveelliset ruokailutottumukset eivät ole rutiinia, kannattaa niitä harjoitella. Uusien tapojen omaksuminen edellyttää harjoittelua ja toistoja, ennen kuin tieto iskostuu toiminnaksi.

Rakastan hedelmiä ja marjoja, mutta kasvisten kanssa joudun ajoittain itsekin pohtimaan, miten niitä ujuttaisi tarpeeksi päivään. Olen ratkaissut tämän kolmella tavalla. Suosin sesonkikasviksia. Tomaatit kuuluvat kesään, juurekset syksyyn jne. Näin mausta ei tarvitse tinkiä. Pidän kasviksia myös esillä. Tutkimusten mukaan esillä olevien ruokien kulutus on suurempaa, kuin jos ne olisivat piilossa kaapissa. Pöydälle siis kulho kirsikkatomaatteja naposteltavaksi, juureslohkoja jääkaappiin jne. Toimii myös tosin päin: jos haluaa vältellä herkkujen syömistä, ei niitä kannata asetella tyrkylle. Olen myös aika laiska salaattien tekijä, niinpä tungen kasviksia lähes jokaiseen ateriaan ”täytteeksi”: leivälle kurkkuviipaleita ja paprikarenkaita, lämpimiin ruokiin pakastekasviksia jne.

Terveellistä syömistä voi opetella siinä missä mitä tahansa uutta taitoa. Harjoittelua se vaatii. Hyvä puoli terveellisessä syömisessä on se, että jokaisen päivän ei tarvitse olla täydellinen, kohtuus riittää.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Ilman lihaa pärjää

Ilman lihaa pärjää

Liha ei ole ihmiselle välttämätöntä, ilman sitä pärjää kyllä. Pärjäämme myös ilman maitoa, kalaa tai papuja. Harva elintarvike on korvaamaton - aina löytyy ruoka-aine, jolla poisjätettävän ruuan ravintoaineet voi paikata.

Kerro, kerro lautasmalli, miten syödä hyvin

Kerro, kerro lautasmalli, miten syödä hyvin

Jaksan jauhaa lautasmallista, koska se on yksinkertaisuudessaan ja konkreettisuudessaan niin nerokas. Lautasen koko määrittelee energiantarpeen, lastaustapa monipuolisuuden. Eräs kollegani kertoo noudattavansa korotettua lautasmallia, siinä kun sektorit nousevat reilusti lautasen reunan...

Neljä pelastusrengasta (ja muutama kelluke), joiden avulla lupaukset onnistuvat

Neljä pelastusrengasta (ja muutama kelluke), joiden avulla lupaukset onnistuvat

Vuoden alku on monelle lupausten aikaa. Vuodenvaihde on vedenjakaja, jossa elämäntavat menevät remonttiin: esiin astuu himoliikkuja, herkuista kieltäytyjä, kilojen kurittaja tai muu täyskäännöksen elämässään tekevä, entistä parempi ihminen. Luulisi, että...

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste