• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Keho koostuu numeroista

Keho koostuu numeroista

23.6.2015

Oma sykemittarini sanoi sopimuksensa irti ja olo on kieltämättä hieman orpo, kun on tottunut seuraamaan treenin aikana sykevaihteluita. Mittariin tuijottamisen sijasta olenkin keskittynyt ehkä tavallista enemmän oman kehon kuunteluun. Treenejä ei ole jäänyt väliin, vaikka joidenkin mielestä liikuntasuoritus on mennyt hukkaan, jos mittari on unohtunut laittaa päälle.

Kehon koostumusta ja toimintoja voi mitata jo nyt melko kattavasti ja lisää testejä ja antureita on kehitteillä. Ihmiset haluavat tietää ja vertailla miten kroppa toimii – mieluiten numeerisesti. Kehon koostumusta, sykettä, unen laatua, stressitilaa - kaikkea voi mitata. Joka toisella tuntuu killuvan ranteessa aktiivisuusmittari ja älypuhelimeen on asennettu vähintään yksi aiheeseen liittyvä sovellus.

Oma sykemittarini sanoi sopimuksensa irti ja olo on kieltämättä hieman orpo, kun on tottunut seuraamaan treenin aikana sykevaihteluita. Mittariin tuijottamisen sijasta olenkin keskittynyt ehkä tavallista enemmän oman kehon kuunteluun. Treenejä ei ole jäänyt väliin, vaikka joidenkin mielestä liikuntasuoritus on mennyt hukkaan, jos mittari on unohtunut laittaa päälle.

Pelkkiin numeroihin tuijottelu ei lisää oman kehon tuntemusta. Kuulin henkilöstä, jonka aktiivisuusmittari hyrisi tyytyväisenä päivän liikuntasuorituksista ja todellisuudessa liikunta koostui neulomisesta aiheutuneesta ranneliikkeestä. Toistuvat mittaukset samalla mittarilla tuovat tietoa oman kehon kehityksestä, saattavat lisätä motivaatiota, mutta kaipaavat tulkinnan avuksi perustietoja ruumiin toiminnasta. Mitä tarkoittaa tietyllä sykealueella liikkuminen, miten ruokailu vaikuttaa liikuntasuoritukseen tai mitä kehossa tapahtuu, kun syke nousee – mm. nämä ovat hyödyllisiä seikkoja hallita numeroiden tulkinnan avuksi.

Tuloksia kannattaa aina verrata omaan itseensä, ei niinkään muihin. Esim. sykerajat ovat yksilöllisiä, eikä kaverin syke kerro mitään omasta kehityksestä. Sillä aikaa kun oma etsintäni tarpeeksi simppelistä sykemittarista jatkuu, luotan läähätysindeksiin: mitä raskaammin hengitän sitä raskaampi liikunta ja kaikki liikunta, mikä hengästyttää, on hyväksi.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Huippu-urheilijan vinkeillä parempiin suorituksiin

Huippu-urheilijan vinkeillä parempiin suorituksiin

Annimari Korte on Suomen nopein 100m aitajuoksija ja lisäksi hänet valittiin vuoden 2020 positiivisimmaksi suomalaiseksi. Annimari on myös HK:n nimikkourheilija. Jututin häntä ennen Etelä-Afrikan harjoitusleiriä syömisestä ja suhteesta ruokaan. Uskon,...

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Vähärasvainen jauheliha auttaa pitämään kuntoilijan kehon kunnossa

Elämme yhä keskellä proteiinibuumia. Proteiinipitoiset ruuat kiinnostavat ja proteiinia halutaan tankata sen hyvää tekevien ominaisuuksien vuoksi. Liha on erinomainen proteiinin lähde – niin laadultaan kuin määrältään. Ravintoaineet kannattaa aina saada...

Vajaa 100 päivää Rioon

Vajaa 100 päivää Rioon

Osallistuin viime viikolla Olympiakomitean järjestämään 100 päivää Rioon – tapahtumaan, jossa kerrottiin mm. olympialaisiin valittujen urheilijoiden kuulumisia. Olympialaisiin kulminoituu urheilijoiden kohdalla monen vuoden harjoittelu, eli paineet ovat kovat. Saimme HK:lle...

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste