Lakot eivät toimi

Nyt kun eri tahot suunnittelevat lakkoja hallituksen leikkaustoimenpiteitä vastaan, ajattelin kirjoittaa syömiseen liittyvistä lakoista, joista yleisin on ehkä karkkilakko.

Tälläkin hetkellä jokunen ystäväni viettää sokeritonta syyskuuta. Kiivasta keskustelua käydään mm. sen ympärillä, ovatko keksit ja jäätelö karkkia. (Kyllä ovat!) Moni saattaa ihailla tällaista toimintaa osoituksena mielen lujuudesta ja vahvasta itsehillinnästä. Asiantuntijana en kannata syömislakkoja, koska useimmiten ne eivät toimi.

Tutkimusten mukaan herkkujen kieltäminen lisää mielitekoja niitä kohtaan. Eli jos totaalikieltää karkit, kasvaa niistä helposti mielessä ”kielletty hedelmä”, jonka ympärillä ajatukset pyörivät. Jossain vaiheessa lakko loppuu tai herkkuihin sorrutaan, ja tätä sortumista selitetään makeanhimolla. Joka tapauksessa lakko saa harvoin aikaan sitä, että herkkujen syöminen kohtuullistuisi.

Mieltymys makeaan on synnynnäistä, enkä näe mitään tarvetta makean kieltämiselle ruokavaliosta. Jos kokee kärsivänsä kontrolloimattomasta makeanhimosta, lakkojen sijaan kannattaa turvautua muutamaan hyväksi havaittuun keinoon: Syö säännöllisesti – ilman sudennälkää houkutuksia ei pääse syntymään niin helposti. Pidä karkkipäivä – kun herkkujen syöminen on sallittua tiettynä hetkenä, pysyvät määrät ja mieliteot paremmin aisoissa. Ilman lakkoja syöminen on nautinnollisempaa.