Lihansyönnistä

Biologialtaan ihminen on lihansyöjä; syy miksi kuljemme kahdella jalalla ja aivokapasiteettimme riittää erinäisten keksintöjen tekemiseen, perustuu varhaisihmisen lihansyöntiin. Lihassa on runsaasti ravintoaineita ja ne ovat hyvin imeytyvässä muodossa – ominaisuuksia, jotka olivat tärkeitä lajin selviytymiselle. Äskettäin julkaistussa englantilaisessa kuluttajatutkimuksessa miehet ilmoittivat mieluummin luopuvansa seksistä kuin lihansyönnistä. Tämä taas ei lajin säilymisen kannalta liene hyvä juttu…

Suomalaisista 95 % ilmoittaa syövänsä lihaa. Liha koskettaa siis lähes jokaista. Vuosittain julkaistavien suosikkiruokien listalla seitsemän kymmenestä on liharuokia. Hyvä maku mainitaankin merkittävimpänä syynä syödä lihaa ja liha mielletään tärkeäksi osaksi hyvää ruokailua.

Enää meidän ei tarvitse olla lihansyöjiä, eikä sellaiseen suositella. Sekasyöjänä pärjää paremmin. Liha voi edelleen olla aterian keskiö, mutta se kannattaa ympäröidä kasviksilla ja viljoilla, jotta kokonaisuus pysyy tasapainossa. Se mikä lihasta puuttuu, löytyy kasviksista. Ja päinvastoin. Kasvikset myös suojaavat useimmilta lihan haitallisilta ominaisuuksilta. Kumpaakin kannattaa siis ottaa lautaselle. Ja näin 95 % väestöstä voi jatkaa lihansyöntiään hyvällä omalla tunnolla.


Reseptit