Mikä on terveellistä
Terveys on megatrendi ja suurin osa meistä ilmoittaa haluavansa syödä terveellisesti. Mutta mikä on terveellinen ruokavalio? Ravitsemussuositusten mukainen? Luonnollinen? Lisäaineeton? Välimerellinen? ???
Pohditaanpa Välimeren ruokavaliota, jonka on useissa tutkimuksissa osoitettu olevan terveyden kannalta suositeltava. Usein unohtuu, että silloin tarkoitetaan ruokavaliota, jota on perinteisesti syöty Välimeren alueella. Nykykreikkalaisten mässäilystä ei siis kannatta välttämättä ottaa mallia.
Entäpä sitten luonnollisuus tai lisäaineettomuus. Korvasieni on täysin luonnollinen ja lisäaineeton, mutta käsittelemättömänä tappava. Tai kokaiini – puhdas luonnontuote, mutta harva sitä terveystuotteeksi väittänee. Omenasta löytyy monta lisäaineeksi luokiteltavaa ainesosaa, mutta kyllä se edelleenkin pitää lääkärin loitolla.
Ravitsemussuositukset taas kehottavat mm. syömään kalaa ja moni valitsee henkilöstöravintolassa tyytyväisenä leivitetyn punakampelan tai kokkaa kotona kermaista uunilohta. Lähtökohtaisesti erinomaisen rasvan laadun omaavan kalan höystäminen kermalla, voilla tai muulla kovalla rasvalla tuskin oli suositusten tekijöiden mielessä.
Terveellisyyttä voi olla vaikea hahmottaa, jos ohjeita tulkitsee kuin piru raamattua. Siksi esim. ravitsemussuosituksissa ei julisteta ainoastaan yhtä oikeaa ruokavaliota, vaan hyvän kokonaisuuden voi koota monella tapaa. Ohessa muutama ohjenuora kohti terveellisempää ruokavaliota: Syö monipuolisesti (unohda tiukat ja rajoittavat listat). Syö kasviksia jokaisella aterialla (muista, ettei lanttua tarvitse järsiä, jos siitä ei pidä, vaihtoehtoja löytyy). Syö pehmeää rasvaa (rasvaa saa ja pitää syödä, kunhan sen laatu on pehmeää). Syö hyvälaatuista proteiinia (joka päivä, mutta älä liioittele – kilo rahkaa tai pihvi joka aterialla menee överiyden puolelle). Syö täysjyvää (leipänä, puurona, myslinä…). Ja vielä: Syö riittävästi. Nälkäisenä ei kukaan jaksa miettiä terveellisyyttä(kään).