Oletko aina syönyt väärin?

Netti pursuaa juttuja, joissa ihmetellään oletko käyttänyt hiuspinniä aina väärin, säilyttänyt maitopurkkia jääkaapissa väärin tai siivonnut väärin. Näiden koukuttavien pohdintojen innoittamana ajattelin kirjoittaa vastaavan syömisestä. Oletko siis aina syönyt väärin?

Aamulla ei ruoka maita, päivällä palaveria pukkaa, siispä syöminen jää kiireen jalkoihin. Epäsäännöllinen ateriarytmi on yksi pahimmista ruokavirheistä. Sen seurauksena aineenvaihdunta hidastuu, painonhallinta vaikeutuu, ruokavalion monipuolisuus kärsii, tarkkaavaisuus herpaantuu jne. Syö siis säännöllisesti. 

Näkyykö ruokavaliossasi rasvaa? Leivällä margariinia, salaateissa ja ruuanvalmistuksessa öljyjä? Jos ei, niin voitele hyvä ihminen se leipä ja lorauta öljyä pannulle! Ilman näkyvää rasvaa on äärimmäisen vaikeaa pitää ruokavalion rasvan laatu hyvänä, eli pehmeänä.

Koostuuko ruokavaliosi päivästä toiseen samoista ruuista tai onko sinulla tiukka jako sallittuihin ja kiellettyihin ruokiin? Ei kannattaisi. Liian tiukat dieetit eivät ole suositeltavia. Niiden seurauksesta ruokavalio supistuu usein liikaa ja syömisestä katoaa yksi sen keskeisistä merkityksistä: nautinto.

Syömällä säännöllisesti, huolehtimalla rasvan laadusta ja valitsemalla monipuolisesti eri ruokia, ruokavalio on huomattavasti aiempaa parempi.


Reseptit