Rypsiporsas®-tilalla

Kävin viime viikolla vierailulla Rypsiporsas®-tilalla Huittisissa. Tilavierailu on hieno lisä normaaliin arkityöhön, koska se auttaa ymmärtämään ja arvostamaan sitä, mistä ruoka tulee. Ja kyllä näyttöpäätteen sijasta on mukavampi katsella joskus maalaismaisemaa.

Tila teki minuun vaikutuksen – jälleen kerran. Navetassa käytettiin raatokärpäsiä torjumaan kärpäshaittaa ilman myrkkyjä, possut söivät oman pellon viljaa ja härkäpapua – oikeaa lähiruokaa siis, lanta käytettiin lämmitykseen ja lannoitteeksi ja eläinten virikkeeksi oli mietitty erilaisia vaihtoehtoja. Opin, että porsaiden suurta välipalaherkkua on sinimailanen, jota sitäkin kasvatettiin omassa pellossa. Porsaat ovat arkoja ja uteliaita - ja isoja, etenkin lähellä teurasikää.

Olen kaupunki-ihminen, asvaltti on minulle tutumpaa jalkojen alla kuin multa. En tunnustaudu hienohelmaksi, vaikka muistissani oli edelliseltä sikatilavierailulta vaatteisiin ja hiuksiin pinttynyt navetan haju ja olin varautunut tarttuvaan tuoksuun nytkin. Kylmästä kesästä on ainakin se hyöty, että haju navetassa oli miedohko. Uskaltaudun jatkossakin tilavierailulle ja kehotan muitakin, jos sellainen mahdollisuus osuu kohdalle! Suomalaista siankasvatusta kelpaa esitellä.