Sopivasti proteiinista

Yhä useamman mielestä terveellinen ruokavalio rakentuu proteiinin ympärille. Kaupassa ei voi olla huomioimatta rahkaa pullottavia ostoskärryjä (kyllä, kyylään kauppareissuilla ihmisten ostoskoreja), proteiinipatukoita napostellaan ennen ja jälkeen treenin sekä kotisohvalla ja odotetaan lihasten kasvavan.

Proteiinia kannattaa syödä, se saa aikaan paljon hyvää. Proteiini mm. auttaa luuston ja lihasten rakentumisessa, aikaansaa kylläisyyden tunteen, parantaa vastustuskykyä, nopeuttaa palautumista – sitä tarvitaan moneen. Sopiva määrä on noin 1g painokiloa kohden, siis 70-kiloisella henkilöllä 70g päivässä, ja sopiva kerta-annos noin 20-30g. Näin taataan riittävä välttämättömien aminohappojen saanti ja tehokas proteiinisynteesi kudosten rakentumiselle. Enempi ei ole parempi: ylimäärä proteiinia kertyy jenkkakahvoiksi siinä missä mikä tahansa muukin ruoka.

Määrän lisäksi kannattaa pohtia myös proteiinin laatua. Eläinproteiini, kuten liha, sisältää kaikki elimistön tarvitsemat välttämättömät aminohapot, eli se luokitellaan hyvälaatuiseksi proteiiniksi. Kasviproteiineista saadaan yhdistelemällä tarvittava aminohappococktail, liha riittää sellaisenaan. Tämän vuoksi 1g kasviproteiinia ei vastaa 1g eläinproteiinia.

Päivän proteiinit saa helposti koottua tavallisesta ruuasta. Keskimäärin suomalaiset eivät kärsi proteiinivajeesta. Ainoa ryhmä, jonka proteiinin saanti saattaa olla vajavaista, ei ole himokuntoilijat, vaan harmaahapsiset seniorit.  Oman proteiinisaantinsa, samoin kuin hyvät proteiininlähteet, voi käydä tarkistamassa proteiinilaskurista.