• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Synninpäästö punaiselle lihalle

Synninpäästö punaiselle lihalle

7.4.2015

Pääsiäinen, yksi ruokajuhlistamme, on ohi. Pyhien innoittamana aloin pohtia, olisiko aika antaa synninpäästö punaiselle lihalle. Pääsiäinen on yksi suurimmista lihasesongeista, jolloin moni säätä uhmaten aloittaa myös grillikauden. Punaista lihaa siis kuluu.

Ravitsemussuositusten mukaan punaiseksi lihaksi lasketaan naudan, porsaan ja lampaan liha. Riistaa tai muita selvästi punaisia lihoja ei tähän ryhmään lasketa, syystä, että niiden terveysvaikutuksista ei ole olemassa riittävästi tutkimusnäyttöä. Ja ravitsemussuosituksethan suosittavat syömään korkeintaan 500g kypsää (700g raakaa) lihaa viikossa. Suomalaiset ovat tässäkin suhteessa mallioppilaita, syömme kypsennys- ja ruokahävikki huomioiden noin 600g punaista lihaa viikossa. Eri lihalajeista eniten kasvaa siipikarjan lihan, eli valkoisen lihan kulutus.

Kohtuullisesta kulutuksesta huolimatta punainen liha nousee otsikoihin tasaisin väliajoin ja ajoittain tuntuu, ettei parjatumpaa raaka-ainetta ole. Totta, että runsaasti punaista lihaa syövien terveysennuste on muita heikompi, mutta johtuuko tämä itsessään punaisen lihan epäterveellisyydestä vai siitä, että runsaasti lihaa syövien elämäntavat kokonaisuudessaan ovat muita epäterveellisempiä, siinäpä kysymys.

Ravitsemussuosituksissa painotetaan myös, että ruokavalio on kokonaisuus, jota yksittäiset raaka-aineet eivät tuhoa tai pelasta. Suositusten mukainen ateria ei siis ole lautasellinen pihviä, kuten ei lautasellinen salaatinlehtiäkään, mutta nämä kaksi yhdessä ovat jo lähempänä suosituksia. Tämä syömisen kohtuusanoma toimii erinomaisesti arjessa. Kaikkea saa syödä, kohtuudella. Punaista lihaakin. Juhlien herkutteluhetket ovat sitten erikseen ja sallittuja, kun arki on hoidettu suositusten mukaisesti.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Ilman lihaa pärjää

Ilman lihaa pärjää

Liha ei ole ihmiselle välttämätöntä, ilman sitä pärjää kyllä. Pärjäämme myös ilman maitoa, kalaa tai papuja. Harva elintarvike on korvaamaton - aina löytyy ruoka-aine, jolla poisjätettävän ruuan ravintoaineet voi paikata.

Kerro, kerro lautasmalli, miten syödä hyvin

Kerro, kerro lautasmalli, miten syödä hyvin

Jaksan jauhaa lautasmallista, koska se on yksinkertaisuudessaan ja konkreettisuudessaan niin nerokas. Lautasen koko määrittelee energiantarpeen, lastaustapa monipuolisuuden. Eräs kollegani kertoo noudattavansa korotettua lautasmallia, siinä kun sektorit nousevat reilusti lautasen reunan...

Neljä pelastusrengasta (ja muutama kelluke), joiden avulla lupaukset onnistuvat

Neljä pelastusrengasta (ja muutama kelluke), joiden avulla lupaukset onnistuvat

Vuoden alku on monelle lupausten aikaa. Vuodenvaihde on vedenjakaja, jossa elämäntavat menevät remonttiin: esiin astuu himoliikkuja, herkuista kieltäytyjä, kilojen kurittaja tai muu täyskäännöksen elämässään tekevä, entistä parempi ihminen. Luulisi, että...

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste