• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Terveellisiä lihatuotteita

Terveellisiä lihatuotteita

Ravitsemusasiantuntija
25.3.2015

Lihalla ja lihavalmisteilla on paikkansa terveellisessä ruokavaliossa. HK:n tuotepakkauksissa on useita vinkkejä terveellisempien tuotteiden valitsemiseen.

Sydänmerkki

Sydänmerkki kertoo ruokapakkauksissa yhdellä vilkaisulla, että tarkastele­masi ruoka on omassa sarjassaan parempi valinta: esim. vähäsuolaisempi leikkele, vähärasvaisempi liha, rasvan laadultaan parempi valmisruoka. Lue lisää www.sydanmerkki.fi.

HKScan Finlandilla on Sydänmerkki-tuotteita valikoimissaan jokaisessa tuotekategoriassa: valmisruuassa, siipikarjassa, lihassa ja lihavalmisteissa.

Kaikkiaan kuluttajatuotevalikoimassamme on yli 50 Sydänmerkki-tuotetta. Valitsemalla Sydänmerkki-tuotteen, säädät kuin huomaamatta ruokavaliotasi terveellisempään suuntaan.

Lisäaineeton

Teollisuudessa lisäaineet lisätään ruokiin tarkoituksella ja niillä on aina tarkka käyttötarkoitus: esim. turvallisuuden takaaminen, koostumuksen parantaminen, ulkonäön tai maun parantaminen tai ravitsemuksellisen laadun säilyttäminen. Lisäaineiden käyttö on vastuullista - niiden avulla taataan, että tuote on turvallista nauttia vielä pakkauksessa luvattuna viimeisenä käyttöpäivänä ja sen ravitsemuksellinen laatu on sitä, mitä pakkauksessa luvataan.

Kuluttajat toivovat lisäaineettomia tuotteita ja HKScan Finland on kehittänyt näihin toiveisiin kokonaan lisäaineettoman lihavalmistesarjan. Olemme poistaneet useista tuotteista myös yksittäisiä lisäaineita, kuten natriumglutamaatin tai fosfaatin tai vähentäneet tuotteessa käytetyn lisäaineen määrää, kuten nitriittiä. Kannattaa myös muistaa, että maustamaton liha ja siipikarja ovat aina luontaisesti lisäaineettomia.

Ravitsemusväitteet

Ravitsemusväite on ruuan terveydelle edulliseen ravintosisältöön liittyvä väite, esim. ”runsasproteiininen”. Ravitsemusväite voi koskea esimerkiksi tuotteen energiamäärää (kcal) tai tuotteen sisältämiä ravintoaineita (omega 3 -rasvat). Vain hyväksyttyjä ravitsemusväitteitä saa käyttää elintarvikkeiden markkinoinnissa.

 HK:lla on käytössä mm. seuraavat ravitsemusväitteet (suluissa kriteerit):

  • Vähärasvainen (rasvaa enintään 3g/100g)
    • Useimmat fileetuotteet sekä täyslihaleikkeleet
  • Vähän kovaa rasvaa (kovan rasvan määrä enintään 1,5g/100g ja kovan rasvan osuus energiasta max. 10 %)
    • Useimmat fileetuotteet sekä täyslihaleikkeleet
  • Proteiinipitoinen (vähintään 12 % energiasisällöstä muodostuu proteiinista)
    • Useimmat valmisaterioista
  • Runsasproteiininen (vähintään 20 % energiasisällöstä muodostuu proteiinista)
    • Useimmat liha- ja siipikarjatuotteet
  • Kevyt (ravintoaineen määrää vähennetty 30 % vastaavaan muuhun tuotteeseen verrattuna)
    • Osa makkaroista ja leikkeleistä
  • Kevytsuolainen (natriumin tai suolan määrää vähennetty 25 % vastaavaan muuhun tuotteeseen verrattuna)
    • Osa valmiiksi maustetuista lihoista
  • Omega 3 – rasvojen lähde (omega 3 – rasvojen määrä vähintään 300 mg/100g ja 300 mg/100 kcal)
    • Rasvaisemmat Rypsiporsas®-tuotteet
Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKScan Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

 Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Maailma ei ole valmis -ravitsemusasiantuntijana elintarviketeollisuudessa

Kun valmistuin aikoinaan - kauan sitten - ravitsemustieteilijäksi, maailma oli valmis. Tiesin, mikä oli terveellistä ja mikä epäterveellistä, miten tulee syödä ja mitä elintarvikkeita valita kaupan hyllyltä, jotta terveys kohenee.

Lyödäkö vai syödäkö lihaa

Lyödäkö vai syödäkö lihaa

Tänä päivänä on helppo olla ilmaston ja terveyden ystävä. Riittää, kun lopettaa punaisen lihan syönnin. Onko suomalaisesta punaisesta lihasta luopuminen todella se, joka pelastaa maapallon?

Lue viimeisimpiä blogeja

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Liha pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa

Uusissa ravitsemussuosituksissa muuttuu moni asia, mutta perussanoma pysyy entisellään: kasvispainotteinen syöminen on ruokavalion perusta. Suosituksissa keskeistä on joustavuus: on monta tapaa syödä hyvin.

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste