Terveellistä grillausta
Vaikka lämpötilojen puolesta kesä antaa odottaa itseään, grillausta se ei estä. Innokkaimmat grillaavat vuoden ympäri, mutta itse vääntäydyn grillin ääreen mieluiten auringon porottaessa – tai kun on sovittu grillijuhlat.
Grillaaminen on hauskaa ajanvietettä, eikä terveellisyydestäkään tarvitse tinkiä, kunhan huolehtii muutamasta valmistelutoimenpiteestä:
- Huolehdi, että grilli ja grillausvälineet ovat puhtaita. Tämä on ehkä tärkein pointti, kun halutaan välttää karsinogeenien syntymistä grillatessa.
- Suosi epäsuoraa grillausta: ei siis grillattavia suoraan liekkeihin tai hehkuvien hiilien päälle, vaan siihen viereen.
- Jos grillattavat vaativat pitkän kypsennysajan, esikypsennä ruoka esim. keittämällä. Toimii erinomaisesti mm. lihassa, keitettyyn lihaan saa mahtavan pinnan ja maun nopealla grillauksella.
- Grillaa lihaisten herkkujen kanssa kasviksia, näin kokonaisuus pysyy tasapainossa.
- Grillaa monipuolisesti: mielikuvitus on rajana sille mitä voi grillata.
- Marinoinnin on todettu suojaavan lihaa grillatessa haitallisten aineiden syntymiseltä, niitä kannattaa suosia, joko valmiina tai itse tehtynä.
- Grilliraidat näyttävät upeilta ruuan pinnassa, kokomustaa pintaa ei kannata hakea, ei lihaan eikä kasviksiin.
Maistuvia grillihetkiä!