Trendejä ja huonomuistisuutta

Trendit kiinnostavat; miksi jauhaa iänikuista mantraa lautasmallista ja kuidun lisäämisestä, kun voi kertoa gluteenittomuudesta, karppauksesta tai kikkailla 5:2 dieettirumballa. Palstatilan perusteella ei kannata vetää johtopäätöksiä näiden trendien suosiosta. Gluteenitonta ruokavaliota noudattaa arviolta 4 % suomalaisista (mukana myös keliaakikot, joille gluteeniton ruokavalio on välttämätön), karppausta 7 %.

Osallistuin aamulla Tekesin järjestämään Health Tuesday – tilaisuuteen, jossa olin kommentoimassa elintarviketeollisuuden näkemyksiä ravitsemussuosituksiin. Suurta polemiikkia tilaisuudessa ei saatu aikaan, mutta muutama näkemys vahvistui itsellenikin.

HK:lla ravitsemusstrategia perustuu vahvasti ravitsemussuosituksiin. Kannamme huolta suomalaisten liiallisesta suolan ja kovan rasvan saannista ja pyrimme tuomaan niihin ratkaisuja – muitakin kuin pienelle ryhmälle suunnattuja erityistuotteita.

Vaikka ruokatrendit koskettavat todellisuudessa vain pientä osaa väestöä, saa niistä mukavasti maustetta tuotekehitykseen, kun ravitsemussuosituksia konkretisoidaan tuotteiksi. Esim. ns. karppiateriat lisäsivät kasvisten osuutta annoksissa ja lisäaineiden välttelytrendi saa yrityksetkin tarkastelemaan kriittisesti niiden käyttöä. Ei lainkaan huono asia.

Niin ja se toinen kristallisoituminen koski muistin hataruutta syömisten suhteen. Minulta kysyttiin mitä söin lounaaksi eilen ja hetki meni kaivellessa: Rypsiporsas® fileetä, valkosipuliperunoita ja kasviksia. Eli kaikki ruokavaliotaan tarkkailevat: kirjatkaa / kuvatkaa syömisenne heti, muuten puolet unohtuu…