Tupakkaa vai punaista lihaa

Viime viikolla WHO totesi tämän hetken tutkimustietoon perustuen, että lihavalmisteet aiheuttavat syöpää ja punainen liha on mahdollisesti syövän aiheuttaja. Luokituksessa lihavalmisteet, kuten pekoni, makkara ja leikkeleet päätyivät siis samaan syöpäluokkaan tupakan ja alkoholin kanssa.

Onko nakki suupielessä siis yhtä vaarallista kuin tupakka? WHO ei analysoinut riskin suuruutta, ainoastaan sitä, aiheuttaako jokin aine syöpää vai ei. Makkaran riski tupakkaan verrattuna on hyvin pieni: päivittäinen sauhuttelu lisää riskiä sairastua syöpään 2 500 %, päivittäinen 50g makkaran syönti (½ grillimakkara päivässä) 18 %. Mahdollisuus saada syöpä lihavalmisteista on siis 5-6 sadasta. Siis jos syö niitä joka päivä. Nykytiedon mukaan yksittäinen ruoka ei kuitenkaan aiheuta syöpää, vaan sen syntyyn vaikuttaa moni asia. Elintavoista riskialtteimpia ovat mm. runsas alkoholin käyttö tai vähäinen liikunta.

Päivittäisellä punaisen lihan syönnillä on terveyshaittoja, mutta se ei tapa. Kohtuullinen lihansyönti tekee myös hyvää terveydelle. Saamme lihasta hyvälaatuista proteiinia, monipuolisesti B-vitamiineja sekä kivennäisaineita kuten rautaa, sinkkiä ja seleeniä. Sen sijaan, että pekonipaketteihin painettaisiin varoitusmerkintöjä, kannattaisi niihin ehkä laittaa kehotus: nauti kohtuudella kasvisten kanssa. Näin monipuolisen ruokavalion terveyttä ylläpitävä vaikutus muistuisi paremmin mieleen.


Reseptit