Vaarallinen ruoka

Uutisotsikoihin nousee tasaisin väliajoin kohupaljastuksia miten ruoka sairastuttaa. Punainen liha aiheuttaa syöpää, aikuisilla maidonjuonti samoin. Viime viikolla tutustuin yhdysvaltalaislääkäreiden perustamiin nettisivuihin, joissa kerrottiin millä kaikilla tavoin kananmuna voi pilata terveytesi. Kohuotsikoiden metsästys on tämän päivän trendi, ja kyllä ”maito tappaa” otsikko houkuttaa lukemaan verrattuna vanhaan virteen monipuolisen ruokavalion merkityksestä.

Emme kuitenkaan syö yhtä ruoka-ainetta päivästä tai ateriasta toiseen. Onneksi. Kun ateriat koostuvat monipuolisesti eri raaka-aineista, eivät yksittäisten ruokien haitat pääse vaikuttamaan huolestuttavasti. Mediaa seuraamalla voi saada kuvan, että ravitsemussuositukset muuttuvat viikoittain. Se mikä oli terveellistä eilen, on huomenna kiellettyä. Suositukset perustuvat tutkittuun tietoon, joten niiden sisältö muuttuu hitaammin kuin mielipiteisiin perustuvat asiat. Tutkittu tietokaan ei ole kiveen hakattu, vaan se antaa sen hetkisen kuvan todellisuudesta.

Ihmisille, joiden mielestä terveellisen ruokavalion noudattaminen on vaikeaa, ravitsemussuositukset antavat lohdullisen sanoman. Ei ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa ruokavaliota, vaan suositellun mukaisen aterian voi koota monella eri tapaa. Yksikään ruoka-aine ei ole korvaamaton, aina löytyy vaihtoehtoja: punaisen lihan voi korvata vaalealla, maidon kaurajuomalla, appelsiinin omenalla. Aina ei myöskään tarvitse syödä suositusten mukaan, riittää, että suositusten mukaisen valinnan tekee useimmiten.

Olin viikonloppuna Tallinnassa ja aamut alkoivat herkullisella hotelliaamiaisella: munakasta, pekonia, jogurttia… Siis kokoelma kaikesta viime aikoina vaaralliseksi todetusta. En silti ole huolissani. Arkena palasin puuro+marjat – linjalle.