Hyviä makufiiliksiä

Olin eilen ulkoruokinnassa, kun kävimme työporukalla koluamassa Nuuksion metsiä. Sienisaalis jäi kuivassa kangasmetsässä laihaksi, mutta patikoinnin ja saunomisen jälkeen ruoka maistui taivaalliselta ulkoterassilla. Siis grillimakkara lisukkeineen. Ulkona kaikki maistuu hyvältä -hokema on niin totta!

On muitakin tilanteita, jotka saavat ruuan maistumaan tavallista paremmalta:

  • Hyvässä seurassa ruoka maistuu miellyttävämmältä. En halua väheksyä yksinsyömistä, teen sitä itse säännöllisesti, mutta hyvä seura kruunaa aterian. Seurassa syöminen tuo ruokailuun sosiaalisen ulottuvuuden, kun ruuasta keskustellaan, sen ulkonäköä ihastellaan ja tuoksuja hengitetään. Näin ruuan merkitys kasvaa nälän taltuttamista suuremmaksi.

  • Kaunis kattaus saa ruuan maistumaan. Moni meistä syö silmillään. Nätille astialle kauniisti aseteltu ruoka saa aistielämykset ihan eri sfääreihin kuin keskelle lautasta mätkäisty annos, jossa sekoittuvat niin pääruoka, salaatti kuin muutkin lisukkeet.

  • Uutuudet houkuttavat. Jotkut ovat neofobisia, jolloin uutuudet eivät todellakaan kiehdo, minulla asia on päinvastoin. Haluan kokeilla uusia makuja ja se on myös eräs syy, miksi lomamatkoilla uudet ruokaelämykset jäävät niin hyvin mieleen. Uusiin makuihin yhdistyy uusi paikka - ah, elämyskasaumaa!

  • Rakkaudella valmistettu on herkkua. Kun ruokaa valmistaa sydämellä, tarttuu ainakin hitunen tunteesta annokseen. Tämä on ehkä enemmän henkimaailman asioita kuin puhdasta fysiologiaa.

  • Nälkäisenä (lähes) kaikki maistuu hyvältä. Joku on todennut, että ruuan paras mauste on nälkä. Olen samaa mieltä.

Listaa voi jatkaa edelleen. Mielestäni pahaa ruokaa ei tarvitse syödä. Mutta kuten olen todennut, makumieltymyksiä kannattaa treenata. Myös ruokafiiliksien avulla.


Reseptit