• Lihakoulu
  • Tuotteet
  • Reseptit
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Yhteydenotto
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Jauheliharuoat
    • Kastikkeet
    • Kasvisruoka
    • Keitot
    • Leivät
    • Makkararuoat
    • Nakkiruoat
    • Paistit
    • Pataruoat
    • Pastat ja risotot
    • Pekoniruoat
    • Pizzat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pyörykät
    • Salaatit
    • Texmex
    • Uuniruoat
    • Wokit
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Klassikot
      • HK Sininen Lenkki®
      • HK Aitonakki™
      • HK Amerikan Pekoni®
      • HK Herkkumaksamakkara
    • HK Lastut
    • HK Pizzat
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Maakarit®
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
      • Välipalat
      • Lisukkeet
      • Valmisateriat
      • Pyörykät ja pihvit
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
  • Vastuullisuus
    • Makusuola
    • HK tuo työtä tuhansille
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
      • Sika
      • Nauta
      • Broileri
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Kahvia, suklaata ja muita matkamuistoja

Kahvia, suklaata ja muita matkamuistoja

5.4.2016

Terveisiä Centro Americasta! Palasin Keski-Amerikan lämmöstä Costa Ricasta ja Nicaraguasta viime viikolla. Ihanaa oli, kuten lomalla aina. Matkailuun liittyy yhä useammin shoppailun sijasta elämysten metsästäminen. Oleellista eivät ole tuliais- ja matkamuistoröykkiöt matkalaukussa, vaan mielessä pysyvät kokemukset – sellaiset joita ei kotona välttämättä saa.

Omaan elämyskeräilyyni liittyy aina ruoka. Keski-Amerikan ruokakulttuuri on sen pienissä maissa melko yhtenäinen, toki kansallisia erikoisuuksiakin löytyy. Aterian perustan muodostaa casado, eli pavut ja riisi, jonka saa eteensä aamiaisesta illalliseen. Tarpeen mukaan annosta täydennetään kanalla, naudan- tai porsaanlihalla ja kalalla. Suomalaiselle puuronsyöjälle on eksoottista aloittaa aamu tällaisella combolla.

Reissun aikana join joka paikassa herkullista kahvia. Keski-Amerikka onkin kahvinviljelyyn erikoistunut. Ananas-, kaakao- ja banaaniviljelmät ovat myös yleisiä. Pääsin vierailemaan kahvi- ja kaakaoviljelmillä ja tutustumaan valmistusmenetelmiin, joita jo intiaanit käyttivät. Selviytymistaitoni paranivat merkittävästi; jos eksyn viidakkoon, osaan nyt valmistaa kaakaota kaakaohedelmästä: hedelmä rikotaan, siemeniä imeskellään suussa, jonka jälkeen niiden annetaan fermentoitua, kuivataan, paahdetaan ja jauhetaan – noin yksinkertaistettuna.

Katukeittiöt ovat matkoilla myös suosikkejani. Tällä kertaa tutustuin mm. pupusaan, paksuun maissitortillalättyyn, jonka sisälle oli piilotettu papuja (yllätys), juustoa ja porsaanlihaa. Paikallisilla on myös oma muunnos verimakkarasta, sekin tortillaan käärittynä. Niitä mutustellen jaksoi tutustua nähtävyyksiin ja nauttia kokemuksista – pura vida, kuten paikalliset sanovat.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKFoods Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Joulukinkun rippeet gourmeeksi

Tämän(kin) vuoden hittiruoka joulupöydässä on joulukinkku! Hannu Karpoa lainatakseni – ”Kenelle tuli yllätyksenä? Minulle ei”. Ja vastoin jokavuotista median kinkkuhysteriointia, kinkut tuskin loppuvat tänäkään vuonna kaupoista. Useammassa taloudessa siitä riittää...

Vuoden 2017 kovimmat ruokatrendit, osa 3 - Tacot tulevat taas

Vuoden 2017 kovimmat ruokatrendit, osa 3 - Tacot tulevat taas

Taco-buumi iskee taas! Helpot ja herkulliset meksikolaiset tacot ovat taas nostamassa suosiotaan ympäri maailmaa. Selkeimmin lähes jo legendaarisen katuruoan suosion nousu on nähtävissä USA:ssa, mutta suosio on selvästi uudelleen nousussa...

Meksikolaiset possutortillat à la Tomi Björck

Meksikolaiset possutortillat à la Tomi Björck

HK Lihakoulussa vierailee jälleen keittiömestari Tomi Björck, joka valmistaa tällä kertaa meksikolaisia possutortilloja. Pannussa tirisevät meksikolaisittain maustetut Rypsiporsas® Fileesuikaleet, ja tortillojen mahtava maku viimeistellään itse tehdyllä avokadopyreellä, tomaattisalsalla ja cheddarkastikkeella.

Reseptit

Lue viimeisimpiä artikkeleita

Panini, lämpimien leipien klassikko

Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia...

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Valmiit välipalat – maukasta ja helppoa syötävää

Välipalat ovat mainio tapa tyydyttää nälkä aterioiden välillä. Pienellä tuunauksella niistä saa myös kokonaisen aterian.

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu

Syömisemme välipalaistuu ja raja aterian ja varsinaisen välipalan välillä hämärtyy. Välipaloista haetaan jaksamista, ajansäästöä, hemmottelua ja makuelämyksiä, samoja asioita kuin syömisestä yleensä. HK:n välipalat taltuttavat nälän ja tarjoavat valikoiman maukkaita...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste