Näin innostut taas terveellisestä syömisestä
Suurella osaa suomalaisista lomat on vietetty. Iltapäivälehdet pursuavat juttuja, miten päästä kesäkiloista eroon ja kuntosalit täyttyvät ruotuun palaavista lomalaisista. Päätin liittyä tähän letkaan ja vinkata, miten kenties kesällä repsahtaneen syömisen saa taas hyville uomille.
-
Suunnittele syömisesi. Suunnitelmallisuus johtaa usein siihen, että ruoka-ajat säännöllistyvät ja säännöllinen ateriarytmi taas on avain hyvään terveyteen, jaksamiseen, vireyteen ja aika moneen muuhunkin hyvinvoinnin kannalta oleelliseen seikkaan.
-
Innostu kasviksista. Sain piristysruiskeen kasvisten käyttöön pienellä investoinnilla kasvisten spiraalileikkuriin. Kesäkurpitsa, munakoiso, porkkana, bataatti, punajuuri jne. ovat aivan uudessa roolissa aterioissani tuon vempaimen avulla (kts. kuva). Innostus voi tulla paitsi uuden keittiövälineen kautta, myös tekemällä löytöjä satokausikalenterista tai vain tarttumalla uuteen tuttavuuteen kaupan HeVi-osastolla.
-
Selaa ruokaohjeita. Vaihtelu ruokkii mielenkiintoa ja tutustuttaa uusiin makuelämyksiin. Aina ei oma mielikuvitus riitä, kun pitää keksiä mitä mistäkin raaka-aineesta valmistaisi. Onneksi maailma on pullollaan ruokaohjeita. Yhtenä seulontakriteerinä voikin käyttää reseptien terveellisyyskriteerejä: kuinka paljon niissä on käytetty suolaa, kermaa tai muita raaka-aineita, joita ei suositella päivittäiseen käyttöön.
-
Ryhdy sekasyöjäksi. Monipuolisuus on suositeltavaa, etenkin syömisessä. Mitä monipuolisemmin kasviksia, viljavalmisteita, lihaa, kanaa, kalaa, maitovalmisteita jne. syö, sitä todennäköisemmin ruokavalio on hyvällä tolalla.
-
Älä käytä oikoteitä. Muotidieettejä syntyy kuin sieniä sateella, mutta niiden lupauksiin ei kannata uskoa. Tiukat dieetit yksipuolistavat usein syömistä ja niiden tulokset ovat harvoin pitkäkestoisia. Arkisyömisen kuntoon laittaminen vaihe kerrallaan on varmempi valtatie terveyteen.
Ruokaan innostusta saattaa herättää myös siihen perehtyminen. Ruuan historia, alkuperä, valmistus jne. tuovat uusia näkökulmia syömiseen. Tutustuin omalla lomallani samppanjan valmistukseen Ranskassa. Vaikka samppanja ei olekaan terveellisen ruokavalion peruspilareita, samalla metodilla voi herättää kiinnostuksen myös minkä tahansa muun raaka-aineen suhteen.