Olet mitä syöt

Törmäsin tutkimukseen, joka oli uutisoitu oheisella otsikolla, lisäksi tarkentaen: ravitsemuksella on yliote ulkonäöstä päätettäessä. Kyseinen tutkimus käsitteli hyönteisiä, mutta otsikon ajatus soveltuu osin myös ihmisiin.

Ihmisten keskipituus on kasvanut tasaisesti länsimaissa vuosikymmenestä toiseen ja yhtenä selityksenä on ollut riittävä ravinnon saanti. Samaan aikaan myös painokäyrät ovat ennätyslukemissa, kiitos siitä myös runsaan ruokatarjonnan. Mutta on ravitsemuksella spesifimpiäkin vaikutuksia.

Rakastan kosmetiikkatuotteita ja kylpyhuoneeni kaapista löytyy pienen kemikaliokaupan verran purnukoita – vaikka tiedän varsin hyvin, että ihoa kannattaa voidella sisältä päin. Iho tarvitsee nimittäin rasvaa, erityisesti välttämättömiä rasvahappoja, joita on runsaasti esim. juoksevissa kasviöljyissä. Kuiva iho saattaa siis olla merkki siitä, että rasvan määrässä tai laadussa voi olla parantamista. Sama pätee myös hiuksiin, niidenkin kiilto lähtee sisältäpäin, monipuolisesta ruuasta ennemminkin kuin shampoista tai hiusseerumeista. Kun kehitimme Rypsiporsas®-konseptia, huomasimme, että porsaiden karva kiiltää rypsiruokinnan ansiosta. Tästä tuli lentävä lause sisäisessä markkinoinnissamme: Rypsiporsas®-tuotteita syömällä tukka kiiltää. No, kyseisiä vaikutuksia ei ehkä niin selvästi huomaa, mutta öljyä kannattaa käyttää ruuanvalmistuksessa, myös hiusten kiillon kannalta.

Oheiset esimerkit ovat vain pintaraapaisu ruuan ulkonäkövaikutuksista. Keho ei kiitä liian tiukasta dieetistä, kuten ei myöskään liian leväperäisestä mässäilystä. Kohtuudella nautittu monipuolinen ruokavalio on hyväksi niin terveyden kuin ulkonäön kannalta. Tämä tieto ei silti estä sipaisemasta seerumia iholle, koska eihän tuplavoitelusta, sekä sisäisestä että ulkoisesta, haittaakaan voi olla ;).


Reseptit