Paino hallintaan
Tammikuussa moni päättää tarttua itseä niskasta kiinni ja aloittaa uuden, kevyemmän elämän. Sen sijaan, että aloittaa juhlavan ”kaikki-kuntoon”-muutosprojektin kertarytinällä, kannattaa paino ottaa hallintaan vähitellen. Näin todennäköisyys, että vuoden lopussa puntari ei näytä lähtöpainon yli, on todennäköisempää.
Vaikka tutkimusten mukaan suomalaisten painon nousu näyttää pysähtyneen, olemme kansana melko tukevassa kunnossa. Työikäisistä miehistä noin 60 % on ylipainoisia, naisista reilu 40 %. WHO:n suositus on, ettei aikuisiällä paino saisi nousta yli 5 kiloa. Ja tässä tarkoitetaan rasvakudoksen lisääntymistä, rautaa nostamalla 5 kilon painonlisäys lienee sallittua.
Jo pienikin painonpudotus kannattaa. 5-10 % painonpudotuksella on mahdollista saavuttaa terveyshyötyjä, kuten verenpaineen tai –sokerin aleneminen. Jos siis lähtöpaino on esim. 80 kg, 4-8 kg painonalennus riittää terveyshyötyjen aikaansaamiseksi, ihannepainoon ei tarvitse pyrkiä.
Toinen hyvä uutinen painonhallitsijoille on tuore tutkimustulos, jonka mukaan ei ole väliä millä keinolla laihduttaa, pääasia, että valittu menetelmä on sellainen, jota jaksaa noudattaa. Jos siis et ole yltiöpäinen kaalin ystävä, ei kaalisoppadieettiä kannata ensisijaisesti pohtia pysyvän painonhallinnan välineeksi.
Muutama vinkki kaikille, jotka ovat päättäneet ryhtyä ryhtiliikkeeseen painon suhteen: Maltti on valttia. Kun paino putoaa hitaasti, on todennäköisempää, että kilot myös pysyvät poissa. Syö säännöllisesti. Näin aineenvaihdunta pysyy aktiivisena ja syömisen hallinta on helpompaa. Muista proteiini. Proteiinipitoisten ruokien kuten lihan, kalan, maitotuotteiden tai papujen avulla et menetä ensimmäisenä aineenvaihdunnan kannalta tärkeää lihaskudosta. Ja vielä: muista syödä itsesi kylläiseksi. Nälässä kärvistelemällä paino harvoin pysyy hallinnassa.