• Lihakoulu
  • Tuotehaku
  • Reseptihaku
  • Ravitsemus
  • Vastuullisuus
  • Kuluttajapalvelu
  • Sivustohaku
  • Lihakoulu
    • Lihakoulun kaikki vinkit
    • Lihan säilytys
    • Työvälineet
      • Veitset
      • Leikkuulaudat
      • Paistinpannut
      • Lämpömittarit
      • Muut työvälineet
  • Reseptit
    • Reseptihaku
    • Arkiruoka
    • Uuniruoat
    • Wokit
    • Texmex
    • Salaatit
    • Pyörykät
    • Pizzat
    • Pataruoat
    • Piirakat
    • Pihvit ja vartaat
    • Pastat ja risotot
    • Paistit
    • Leivät
    • Keitot
    • Kastikkeet
    • Hampurilaiset ja hodarit
    • Kasvisruoka
  • Sesongit
    • Grillaus
      • Pihvit ja burgerit
      • Makkarat ja vartaat
      • Isot ja luulliset palat
      • Lisukkeet
      • Grillausvinkit
    • Juhlat
    • Sadonkorjuu
    • Isänpäivä
    • Pyhäinpäivä / Halloween
    • Itsenäisyyspäivä
    • Pikkujoulut
    • Joulu
      • Joulukinkun valinta
      • Joulukinkun sulatus
      • Joulukinkun paistaminen
      • Joulukinkun kuorrutus
      • Joulun hävikkivinkit
      • Joulun kysytyimmät kysymykset
    • Uusivuosi
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Äitienpäivä
    • Vappu
    • Juhannus
    • Piknik
  • Tuotteet
    • Tuotehaku
    • Uutuudet
    • Porsaanliha
      • Joulukinkut
      • Porsaanpihvit ja -leikkeet
      • Porsaanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Porsaanpaistit ja -fileet
    • Naudanliha
      • Naudanpihvit ja -leikkeet
      • Naudanlihasuikaleet ja -kuutiot
      • Naudanpaistit ja -fileet
    • Jauheliha
      • Naudan jauheliha
      • Porsaan jauheliha
    • Grillimakkarat
    • Nakit
    • Lenkit
    • Pekoni
    • Kokolihaleikkeleet
    • Leikkelemakkarat
    • Meetvurstit
    • Maksamakkarat
    • Hyytelöt ja pateet
    • Kasviproteiini
    • Valmisruoka
  • Klassikot
    • HK Sininen Lenkki®
      • Pyöräytä Lenkkiä -peli
      • Sininen Lenkki 60 vuotta
      • Sinisen Lenkin historia
    • HK Aitonakki™
    • HK Amerikan Pekoni®
      • Pekonivinkit
    • HK Herkkumaksamakkara
  • HK Lastut
  • HK Pizzat
  • Maakarit®
  • Popsi®
  • HK Täytetyt leikkeet
  • Leipäbaari®
    • Kape Aihisen leipäbaari
  • Ravitsemus
    • Ravitsemussuositukset
      • Syö itsellesi hyvä olo
      • Ateriarytmi ja ruokahetket
    • Ravintoaineet
      • Proteiini
      • Rasva
      • Hiilihydraatit ja kuitu
      • Suola
      • Suojaravintoaineet
    • Lautasmalli
    • Ruokademokratia
      • Vastuullista ravitsemusta
    • Ruoka ja liikunta
      • Liike vaatii energiaa
      • Säännöllinen treeni vaatii säännöllistä syömistä
      • Proteiini on lihasten rakennusaine
      • Kestävyyttä ja nopeutta hiilihydraateista
      • Voitele keho kuntoon sisäisesti rasvalla
      • Keho kuivuu kuntoillessa
      • Välillä välipalaa
      • Lihas kasvaa levossa
      • Liikkuvan lapsen ravinto-opas
    • Proteiinilaskuri
  • Blogit
    • Lihakoulun blogi
    • Ravitsemusblogi
    • Grillaus blogit
    • Miehemme makumaailmalla
    • Pontta porsaanlihalle
  • Vastuullisuus
    • Ruokahävikki
    • Pakkausten kierrätettävyys
    • Suomessa tehtyä ruokaa
    • Eläinten hyvinvointi
    • Laatuvastuu
  • Kuluttajapalvelu
    • Reklamaatio
    • Ota yhteyttä
    • Yritysasiakkaat
    • Usein kysytyt kysymykset
  • HK
  • Blogit
  • Ravitsemusblogi
  • Prosessoitua ruokaa, kiitos

Prosessoitua ruokaa, kiitos

Ravitsemusasiantuntija
31.5.2016

Teollinen, prosessoitu ruoka on monelle synonyymi jollekin huonompilaatuiselle ravinnolle, jota tulisi välttää. Yllätyksekseni törmäsin jopa EU-tekstissä kyseiseen termiin, kun viitattiin epäterveelliseen, runsaasti kovaa rasvaa, suolaa ja sokeria sisältävään ruokaan. Olen hämmentynyt. Mielestäni ruuan ravitsemuksellisesti heikko laatu ei automaattisesti tarkoita prosessointia.

Voi ei putkahda lehmän utareesta voina. Nyhtökaura on läpikäynyt monta vaihetta ennen lopullista nyhtöä. Lyhyesti: kaikki ruuanvalmistus on kemiaa, prosessointia eikä sitä tule karttaa. Kemia on luonnontiede, jossa lähtökohtana ovat luonnossa tapahtuvat ilmiöt ja niiden havainnointi. Veden kiehuminen, kananmunan kypsymisen yhteydessä tapahtuva proteiinin koaguloituminen, lihaa paistettaessa sen aminohappojen reagointi sokereiden kanssa ja Maillardin reaktiossa syntyvien makuaineiden muodostaminen – kaikki tämä on tavallista ruuanvalmistusta ja samalla kemiaa. Kotona sämpylätaikinan vaivaaminen muuttaa taikinan vähitellen venyväksi, kimmoisaksi ja helposti muotoiltavaksi. Vaivatessa jauhojen sitkoproteiinit muodostavat kolmiulotteisen verkoston, jonka ansiosta taikina venyy. Taas prosessointia kotikeittiössä.

Kotona tehty ruoka syödään usein melko pian valmistuksen jälkeen, mutta teollisuudessa valmistetun ruoka-annoksen tulee säilyä moitteettomana pakkauksessaan koko sen ajan, jonka myyntiaika lupaa. Teollinen ruuanvalmistus kaipaa siksi joskus apua, kuten lisäaineita. Kotikeittiössä emulsion aikaansaaminen onnistuu vatkaamalla, mutta teollisuudessa apuna joudutaan usein käyttämään emulgointiaineita. Elimistö ei silti tunnista onko lesitiini E-koodista vai kananmunasta peräisin, niillä kummallakin on sama kemiallinen rakenne.

Haluan syödä aterioita, joiden maut, rakenteet ja tuoksut houkuttelevat. Niiden aikaansaamiseksi raaka-aineet vaativat prosessointia, eli ruuanvalmistusta. Sitä minun lautaselleni, kiitos.

Jaa
Tulosta

Artikkelin kirjoittanut

Ravitsemusasiantuntija
Ruoka on ihmisen parasta ravintoa. Ruokaa ja syömistä ravitsemuksen, ruokailon, liikunnan, maun ja hyvän olon sekä ruokademokratian näkökulmasta pohtii HKScan Suomen ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen.

Blogit

Viikonlopun leipäbaari Helsingin Kauppiaiden tapaan

Viikonlopun leipäbaari Helsingin Kauppiaiden tapaan

Helsingin Kauppiaiden Leipäbaarin ajatus on yksinkertainen – osta pari erilaista leipää, valmista simppeleitä täytteitä leiville, hanki parhaat suomalaisesta lihasta rakkaudella valmistetut leikkeleet ja kutsu ystävät ja perhe koolle. Sen kummempia...

Välipalaa aamusta iltaan

Välipalaa aamusta iltaan

Arki on jälleen koittanut pitkän kuuman kesän jälkeen ja koululaiset vanhempineen ovat palanneet arkisen aherruksen pariin. Ikuisuuskysymys monessa perheessä on, että "Onko mitään hyvää välipalaa?". Nuorilla aikuisilla puolestaan on kiire...

Kerro, kerro lautasmalli, miten syödä hyvin

Kerro, kerro lautasmalli, miten syödä hyvin

Jaksan jauhaa lautasmallista, koska se on yksinkertaisuudessaan ja konkreettisuudessaan niin nerokas. Lautasen koko määrittelee energiantarpeen, lastaustapa monipuolisuuden. Eräs kollegani kertoo noudattavansa korotettua lautasmallia, siinä kun sektorit nousevat reilusti lautasen reunan...

Reseptit

Lue viimeisimpiä blogeja

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Ismo Sipeläinen Suomen Bocuse d’Or -edustajaksi kaudelle 2024-2025

Maailman kovimman ja arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin kausi 2024-2025 starttasi Suomen osalta kilpailijavalinnalla, kun kisapaikasta taisteli kaksi kovaa kokkia. Jo kaudella 2018-2019 samaisessa kilpailussa Suomea edustanut Ismo Sipeläinen sai vastaansa...

Ruokamatkalla - Lontoo

Ruokamatkalla - Lontoo

Camden Market, Borough Market, Soho satoine ravintoloineen, China Town… Lontoo on ruokamatkaajan märkä päiväuni ja toteutuessaan ikimuistoinen kokemus. Toisaalta kuten Pariisi, jota pidetään kulinarismin Mekkana, voi myös Lontoossa olla vaikea...

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Makkaraa ja olutta - no mikä ettei!

Suomen kesään kuuluu olennaisena osana makkara. Kesän ensimmäinen grillimakkara on jo pienen juhlan paikka ja siitä usein kuvakin napataan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi. Tyypillinen ruokajuoma makkaralle on olut. Makkaramakujen ollessa nykyään...

  • Yritys
  • Ammattilaisille
  • Aineistopankki
  • Oiva-raportit
Ota yhteyttä
  • Käyttöehdot
  • Verkkoselailun tietosuojaseloste
  • Kuluttajien tietosuojaseloste