Sekakäyttö sallittu
Suurin osa meistä tietää miten tulisi syödä, jotta ruokavalio olisi terveellinen, mutta harvan kohdalla tieto siirtyy käytäntöön. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuodenvaihteessa julkaiseman selvityksen mukaan noin kolmasosalla työikäisistä naisista ja 16 %:lla miehistä ravitsemussuositukset toteutuvat lautasella. Väestön terveyden edistämisen esteenä eivät siis ole suositukset vaan se, ettei niitä noudateta.
Osallistuin viime viikolla seminaariin, jossa käsiteltiin syömisen iloa. Tänä suorittamisen aikana, jolloin kehon, ruokavalion, harrastusten ja koko elämän tulee olla täydellistä, ilo syömisestäkin saattaa kadota suorituksen alle. Kun ohjeita syömiseen on maailma pullollaan, etsimme helppoja ratkaisuja: listoja, mitä saa syödä ja mitä ei, tarkkoja ruokavalio-ohjeita jne. Musta-valkoinen ajattelu helpottaa elämän jäsentelyä.
Terveellisessä syömisessä asiat eivät ole joko tai; yksittäiset ruuat eivät ole terveellisiä tai epäterveellisiä, kokonaisuus ratkaisee. Suositusten mukaisen ruokavalion koostaminen saatetaan siis kokea vaikeaksi, kun selkeitä listoja ei ole. Varmin tapa saavuttaa suositukset on syödä monipuolisesti. Syömisestä ei kannata syyllistyä, syyllistämällä harva pystyy elämäntapamuutoksiin. Vapaus sen sijaan kohtuullistaa syömistä. Siksi ruuan suhteen sekakäyttö on sallittua, jopa suositeltavaa.
Käytännön vinkkejä kaipaaville muutama nyrkkisääntö kohti terveellisempää syömistä:
-
Syö joka aterialla kasviksia. Marjoja puuron joukossa, leivän päällä paprikaa, uunikasviksia aterialla, välipalana hedelmiä.
-
Muista sekakäyttö lautasella. Puolet lautasesta kasviksille, neljäsosa perunalle, riisille, pastalle, bulgurille, couscousille ja viimeinen neljännes lihalle, kalalle, seitanille, pavuille tms.
-
Tiedä mitä syöt. Pakkausmerkinnät kannattaa lukea. Kiinnitä erityisesti huomiota suolan, tyydyttyneen rasvan ja kuidun määrään. Kahdessa ensin mainitussa vähemmän on parempi, kuitua taas kannattaa haalia.
-
Etsi elämyksiä. Syöminen on nautinto ja terveellinen syöminen on tavallista syömistä, joka vaatii aika ajoin tietoisia päätöksiä. Vaikka sekakäytöstä.